7.5.2024

Uutiset

Helatorstain jälkeinen perjantai on vuoden vilkkain päivä lajitteluasemilla 

Helatorstain jälkeinen perjantai on perinteisesti vuoden vilkkain päivä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemilla. Helatorstaina suljettuina ovat Yläneen lajitteluasemaa lukuun ottamatta kaikki LSJH:n lajitteluasemat, asiakaspalvelu ja toimistot sekä tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari. Arkivapaa vaikuttaa myös jäteastioiden tyhjennyksiin.  

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemat ovat suljettuna helatorstaina 9. toukokuuta, mikäli niiden normaali aukioloaika osuu kyseiselle päivälle. Poikkeuksena on Pöytyällä sijaitseva Yläneen lajitteluasema, joka palvelee asiakkaita helatorstaina normaalien aukioloaikojensa mukaisesti kello 13–18. 

Helatorstain jälkeinen perjantai on lajitteluasemilla perinteisesti vuoden vilkkain päivä, joten asemalla asiointiin kannattaa tuolloin varata reilusti normaalia pidempi aika. 

– Jos jonossa ei halua istua pitkään, kannattaa asioimaan suunnata aamupäivällä tai vasta seuraavalla viikolla. Topinojalla tai Korvenmäessä pääsee asioimaan toukokuun aikana myös lauantaisin. Asiointia nopeuttaa aina se, että lajittelee jätekuorman tarkasti jo kotipihassa, LSJH:n palveluasiantuntija Janne Penttinen vinkkaa. 

Lajitteluasemien lisäksi helatorstaina ovat suljettuina LSJH:n asiakaspalvelu ja toimistot sekä tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari Turun Pläkkikaupungissa. 

Arkipyhän vuoksi LSJH:n kilpailuttamien tyhjennysten piiriin kuuluvien jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat poiketa yhdellä tai kahdella päivällä totutusta. 

 Topinoja ja Korvenmäki toukokuun loppuun saakka avoinna lauantaisin 

Topinojan ja Korvenmäen lajitteluasemat palvelevat asukkaita vielä toukokuun ajan arkipäivien lisäksi joka arkilauantai. Asemilla siirrytään 1. kesäkuuta kesäaikaan, mikä tarkoittaa sitä, että asemat ovat kesä–elokuussa auki arkipäivien lisäksi joka kuukauden viimeinen arkilauantai. 

Kotitaloudet voivat tuoda lajitteluasemille maksutta vaarallisia jätteitä (max 50 kiloa), puujätettä, painekyllästettyä puuta (alle 1 m³), metalliromua, haravointijätettä, risuja ja oksia sekä haitallisia vieraslajeja. 

Myös kodin poistotekstiilit, kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset, keräyspaperi, sähkö- ja elektroniikkalaitteet, loisteputket ja energiasäästölamput, paristot, pienakut ja lyijyakut sekä vanteettomat renkaat (maksimissaan 8 kerralla) otetaan vastaan maksutta. Siivous- ja remonttijätteet otetaan vastaan hinnaston mukaan. 

– Myöhäinen kevään tulo näkyy lajitteluasemilla koko ajan kasvavina asiakasmäärinä. Pihoja, puutarhoja, vinttejä ja mökkejä siivotessa kannattaa pitää mielessä lajittelu: suurimmat siivous- ja remonttijätteet on vietävä lajitteluasemille, pienet pakkausjätteet taas voi kiikuttaa lähimmälle ekopisteelle. Lähimmän vastaanottopaikan voi tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info, Penttinen kertoo. 

Toukokuun alku on hyvä hetki tarkistaa myös kesämökin jäteastian ja lietekaivon tyhjennysviikot. 

– Tarkistaminen hoituu kätevästi LSJH:n kotisivulta löytyvän chattibotin kautta, Penttinen kertoo.  

Jätekeskusten ja lajitteluasemien tarkemmat yhteystiedot: www.lsjh.fi/lajitteluasemat 

Lajitteluasemien vastaanottomaksut pienkuormille: www.lsjh.fi/hinnat