Taloyhtiöt

Taloyhtiön jätehuolto

Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla jätteenkuljetuksesta sovitaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Jätteenkuljetuksen hinnat perustuvat jätehuoltolautakunnan määräämään taksaan.

Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Pöytyällä, Paraisten pääsaarella, Ruskolla (ei Vahto), Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa isännöitsijät ja huoltoyhtiöt kilpailuttavat ja tekevät kiinteistökohtaisen tyhjennyssopimuksen yksityisten yrittäjien kanssa. Jätteenkuljettaja laskuttaa asiakastaan palvelusta oman hinnastonsa mukaan.

Erilliskeräys on järjestettävä asuinkiinteistöiltä huoneistojen lukumäärästä riippuen seuraavasti, voimassa olevien jätehuoltomääräysten ja uuden asetuksen mukaan:

JätelajiAsuntojen määrä, edellisten määräysten mukaanAsuntojen määrä, kiinteistö on taajamassaAsuntojen määrä, kiinteistö on yli 10 000 asukkaan taajamassa
Biojäte10 tai enemmän5 tai enemmän *1 tai enemmän ***
Metalli (pakkaukset
ja pienmetalli)
4 tai enemmän5 tai enemmän **
Lasipakkaukset10 tai enemmän5 tai enemmän **
Muovipakkaukset20 tai enemmän5 tai enemmän**
Kartonkipakkaukset20 tai enemmän5 tai enemmän **
KeräyspaperiKuten jätelain 49 ja 50 § määräävätKuten jätelain 49 ja 50 § määräävät

Edellisten jätehuoltomääräysten erilliskeräysvelvoite koskee/koski vain taajamissa olevia asuinkiinteistöjä.
* viimeistään 1 päivästä heinäkuuta 2022
** viimeistään 1 päivästä heinäkuuta 2023
*** viimeistään 19 päivästä heinäkuuta 2024

Biojätteen erilliskeräysvelvoite ei koske kiinteistöjä, joilla syntyvä biojäte kompostoidaan kyseisellä kiinteistöllä. Jätehuoltolautakunnalla on uusi kompostointirekisterin pitämistä koskeva velvollisuus 1.1.2023 alkaen.

Jätteenkuljetukseen liittyminen

Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla jätteenkuljetuksesta sovitaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Pöytyällä, kanta-Paraisilla, Ruskolla (ei Vahto), Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa taas isännöitsijät ja huoltoyhtiöt kilpailuttavat ja tekevät kiinteistökohtaisen tyhjennyssopimuksen yksityisten yrittäjien kanssa.

Lue tarkemmat ohjeet:

Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla jätteenkuljetuksesta sovitaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Jätteenkuljetuksen hinnat perustuvat jätehuoltolautakunnan määräämään taksaan.

Jätteenkuljetukseen liitytään ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 0200 47470 tai taloyhtiot@lsjh.fi.

Tällä alueella voit myös tilata taloyhtiön jäteasiat vaivattomasta avaimet käteen -tyyppisestä astiapalvelustamme.

Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, Pöytyällä, kanta-Paraisilla, Ruskolla (ei Vahto), Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa isännöitsijät ja huoltoyhtiöt kilpailuttavat ja tekevät kiinteistökohtaisen tyhjennyssopimuksen yksityisten yrittäjien kanssa. Jätteenkuljettaja laskuttaa asiakastaan palvelusta oman hinnastonsa mukaan.

Heinäkuussa 2021 voimaan astunut jätelaki tuo muutoksia jätteiden kuljetukseen, kun kiinteistöillä erilliskerättävien pakkausjätteiden (lasi-, metalli-, muovi- ja kartonkipakkausten) sekä biojätteen kuljetukset siirtyvät LSJH:n kilpailuttamaksi porrastetusti 1.7.2023 alkaen, alueesta ja astiatyypistä riippuen:

 • 1.7.2023: kanta-Rusko, Paimio, Salo ja Sauvo – kaikki astiatyypit
 • 1.7.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä ja Turku – muut kuin pyörälliset jäteastiat
 • 1.10.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä, Turku – pyörälliset jäteastiat
 • 1.11.2023: Uusikaupunki – kaikki astiatyypit
 • Tammi-heinäkuussa 2024: Biojätteen kuljetukset asteittain LSJH:n kilpailuttamiksi  (aikataulua tarkennetaan kilpailutusten päätyttyä)

Polttokelpoisen jätteen kuljetuksiin ei jätelakimuutoksen myötä ole tulossa muutoksia nykytilanteeseen.

Edellä kirjattujen ajankohtien jälkeen pakkausjätteiden sekä biojätteen jätteenkuljetuksesta sovitaan LSJH:n kanssa. Jätteenkuljetuksen hinnat perustuvat jätehuoltolautakunnan määräämään taksaan, ja siihen liitytään ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 0200 47470 tai taloyhtiot@lsjh.fi.


Taloyhtiön ohjeellinen jäteastiatarve

Olemme laskeneet eri kokoisille taloyhtiöille tarvittavien jäteastioiden määrän ja niiden tyhjennysvälit. Jätemäärään vaikuttaa asukkaiden määrän lisäksi myös asuntojen käyttöaste ja -tarkoitus. Paras ratkaisu syntyy usein kokeilemalla ja tyhjennysvälejä voi muuttaa, jos jokin astia täyttyykin nopeammin kuin aluksi on suunniteltu. Tästä laskurista näet helposti suuntaa-antavat astiamääräsuositukset tyhjennysväleineen.


Taloyhtiöille joissa on yli 60 asukasta suosittelemme pyörällisten jäteastioiden sijaan syväkeräysjärjestelmää.

Tyhjennysvälit

Jäteastiat tulee tyhjentää kunnan jätehuoltomääräyksissä määriteltyjen tyhjennysvälien mukaisesti. Huomioithan, että jäteastiat on tyhjennettävä niin usein, että kaikki jätteet mahtuvat astiaan ja astioiden kannet sulkeutuvat kunnolla.

JätelajiPisin tyhjennysväli kesäaikana (vko 18⁠—40)Pisin tyhjennysväli talviaikana (vko 41⁠—17)
Polttokelpoinen jäte4 viikkoa4 viikkoa
Polttokelpoinen jäte, kun biojäte kerätään tai kompostoidaan erikseen12 viikkoa12 viikkoa
Muovipakkaukset12 viikkoa12 viikkoa
Biojäte2 viikkoa2 viikkoa
Biojäte, joka kerätään syväkeräyssäiliöön tai koneellisella jäähdytyksellä varustettuun säiliöön2 viikkoa4 viikkoa
Muut kierrätettävät jätteet *24 viikkoa24 viikkoa
* Lasi- ja kartonkipakkaukset, keräyspaperi, metalli

Jätepisteen lukitseminen

Jätepisteen lukitsemiseen liittyvistä yleisistä käytännöistä määrätään jätehuoltomääräyksissä. Aluekohtaiset, kuljetusjärjestelmäeroista johtuvat lukitusjärjestelmäohjeistukset löydät alempaa tältä sivulta. Jätepisteen lukitseminen ei ole pakollista.

Jos kiinteistön haltija on lukinnut jäteastian sijoituspaikalle johtavan reitin ja kiinteistö kuuluu kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen piiriin (toisin sanoen LSJH vastaa vähintään yhden kiinteistöllä kerättävän jätelajin tyhjennyksestä), on lukitus järjestettävä siten, että LSJH:n yleisavain sopii oveen tai lukkoon. Lukituksessa on ensisijaisesti käytettävä kaksoispesälukkoa. Kiinteistön haltija vastaa lukituksen asennus- ja huoltokustannuksista sekä lukituksen toimintakunnosta.

Uusien jätepisteiden lukitus on syytä toteuttaa iLOQ S5 -järjestelmään. LSJH:n kuljetusten piirissä jo entuudestaan olevat lukitut jätepisteet on lukittu Abloyn Sento-lukitusjärjestelmällä. Näitä lukituksia ei toistaiseksi tarvitse vaihtaa.

Mikäli kulku jätepisteelle on estetty esimerkiksi portilla tai puomilla, joka aukeaa numerokoodilla, kaukosäätimellä tai puhelinsoitolla, asiasta on ilmoitettava osoitteeseen taloyhtiot@lsjh.fi tai OmaLSJH-palvelun kautta.

Uusien jätepisteiden lukitus on syytä toteuttaa iLOQ S5 -järjestelmään. LSJH:n kuljetusten piirissä jo entuudestaan olevat lukitut jätepisteet on lukittu Abloyn Sento-lukitusjärjestelmällä. Näitä lukituksia ei toistaiseksi tarvitse vaihtaa.

Mikäli kulku jätepisteelle on estetty esimerkiksi portilla tai puomilla, joka aukeaa numerokoodilla, kaukosäätimellä tai puhelinsoitolla, asiasta on ilmoitettava osoitteeseen taloyhtiot@lsjh.fi tai OmaLSJH-palvelun kautta.

Pakkausjätteiden, eli lasi-, metalli-, muovi- ja kartonkipakkausten kuljetusten siirtyminen LSJH:lle vuoden 2023 aikana tuo mukanaan muutoksia kahden kuljetusjärjestelmän alueen kiinteistöjen jätepisteen lukitukseen. Käyttöön otetaan LSJH:n iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä.

Lukittujen jätepisteiden, joissa kerätään pakkausjätteitä, tulee olla LSJH:n iLOQ S5 -järjestelmässä seuraaviin päivämääriin mennessä, alueesta ja jäteastiatyypistä riippuen:

 • 1.7.2023: Paimio, kanta-Rusko, Salo ja Sauvo –> kaikki jäteastiatyypit
 • 1.7.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä ja Turku –> etukuormaussäiliöt ja syväkeräyssäiliöt, eli muut kuin pyörälliset jäteastiat
 • 1.10.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä, Turku –> 120–1100 litran pyörälliset jäteastiat
 • 1.11.2023: Uusikaupunki –> kaikki jäteastiatyypit

LSJH:n iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä ei korvaa muiden urakoitsijoiden mahdollisesti käytössä olevia avaimia tai lukitusjärjestelmiä kahden kuljetusjärjestelmän alueella. Lukitusjärjestelmän muutoksen toteutuksessa on huomioitava, että polttokelpoisen jätteen, biojätteen ja keräyspaperin tyhjentäjät pääsevät yhä kulkemaan jätepisteelle omalla avaimellaan. Nämä kahden kuljetusjärjestelmän alueet ovat Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Paimio, Pöytyä, Paraisten pääsaari, Rusko (pois lukien Vahto), Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki. Näillä alueilla voi lukituksen toteuttaa seuraavilla tavoilla:

 • Kaksoispesälukko, johon sopii asukkaiden ja LSJH:n avain + putkilukko, johon käy polttokelpoista jätettä, biojätettä sekä paperia tyhjentävän kuljetusyhtiön avain.
 • Kaksoispesälukko, johon sopii asukkaiden ja polttokelpoista jätettä, biojätettä sekä paperia tyhjentävän kuljetusyhtiön avain + putkilukko, johon käy LSJH:n avain.
 • Lukko, johon sopii asukkaiden avain + putkilukko, johon käy LSJH:n avain + putkilukko, johon käy polttokelpoista jätettä, biojätettä sekä paperia tyhjentävän yhtiön avain.
 • Riippulukko + putkilukko, johon käy LSJH:n avain + putkilukko, johon käy polttokelpoista jätettä, biojätettä sekä paperia tyhjentävän yhtiön avain.
 • Koodilukko. Kiinteistön vastuulla on ilmoittaa koodi LSJH:lle ja muille kuljetusyhtiöille.

Putkilukko on sijoitettava jäteastialle johtavan reitin välittömään läheisyyteen. Kiinteistön vastuulla on laittaa kiinteistön jätepisteen lukkoon sopiva avain putkeen.

Mikäli kulku jätepisteelle on estetty esimerkiksi portilla tai puomilla, joka aukeaa numerokoodilla, kaukosäätimellä tai puhelinsoitolla, asiasta on ilmoitettava osoitteeseen taloyhtiot@lsjh.fi tai OmaLSJH-palvelun kautta.

Taloyhtiön tehtävänä on informoida kilpailuttamaansa kuljetusyhtiötä mahdollisista heitä koskevista kiinteistön jätepisteen lukitukseen tehtävistä muutoksista.

Mikäli olemassa oleva lukitsematon jätepiste halutaan muuttaa lukolliseksi, on syytä ottaa heti alusta lähtien käyttöön iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä.


Jätehuollon perusmaksu

Jäteastian tyhjennyksistä maksettavien maksujen lisäksi koko Lounais-Suomen Jätehuollon alueella kerätään jätehuollon perusmaksua. LSJH laskuttaa vuosittain jätehuollon perusmaksun kaikilta vakituisesti asutuilta asunnoilta sekä käyttökelpoisilta vapaa-ajan asunnoilta.