27.4.2023

Uutiset

Jätehuollon lukitusjärjestelmä muuttuu taloyhtiöissä

iLOQ S5 lukkojärjestelmän lukkopesä ja avain vaalealla työpöydällä, taustalla käsi joka käyttää tietokoneen hiirtä.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätteenkuljetusten lukitusjärjestelmä uudistuu taloyhtiöiden osalta. Lukot tulee uusia niissä kiinteistöissä, joiden pakkausjätteiden kuljetukset siirtyvät LSJH:lle tämän vuoden aikana. Käyttöön otetaan iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä. Jätepisteen lukitseminen ei edelleenkään ole pakollista. 

Asennustyö iLOQ-valtuutetulta lukkoliikkeeltä 

Kiinteistön haltija tilaa avainpesät ja asennustyöt valitsemaltaan iLOQ-valtuutetulta lukkoliikkeeltä. Tilauksen yhteydessä tulee mainita, että kyseessä on LSJH:n jätteenkuljetuksen lukitusjärjestelmä. Kiinteistön haltija vastaa lukituksen hankinta- ja ylläpitokustannuksista, sekä lukkojen toimintakunnosta. 

Aikataulu lukkojen uudistamiselle

Kiinteistöillä kerättävien lasi-, metalli-, muovi- ja kartonkipakkausten kuljetukset siirtyvät LSJH:lle porrastetusti alueesta ja jäteastiatyypistä riippuen vuoden 2023 aikana. Lukittujen jätepisteiden, joissa kerätään pakkausjätteitä, tulee olla iLOQ S5 -järjestelmässä seuraaviin päivämääriin mennessä:

 • 1.7.2023: Paimio, kanta-Rusko, Salo ja Sauvo –> kaikki jäteastiatyypit
 • 1.7.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä ja Turku –> etukuormaussäiliöt ja syväkeräyssäiliöt, eli muut kuin pyörälliset jäteastiat
 • 1.10.2023: Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, kanta-Parainen, Pöytyä, Turku –> 120–1100 litran pyörälliset jäteastiat
 • 1.11.2023: Uusikaupunki –> kaikki jäteastiatyypit

Huomioita kahden kuljetusjärjestelmän alueilla eli Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Paimio, Pöytyä, Paraisten pääsaari, Rusko (pois lukien Vahto), Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki:

LSJH:n iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä ei korvaa muiden urakoitsijoiden mahdollisesti käytössä olevia avaimia tai lukitusjärjestelmiä. Toteutuksessa on huomioitava, että polttokelpoisen jätteen, biojätteen ja keräyspaperin tyhjentäjät pääsevät yhä kulkemaan jätepisteelle. Toteutustapoja on kaksi:

 • Taloyhtiö asentaa LSJH:n sarjaan sarjoitetun kaksoispesälukon ja tilaa LSJH:n avainpesään sopivan avaimen myös muille kiinteistöllä tyhjennyksiä suorittaville kuljetusyhtiöille. Muille kuljetusyhtiöille tulevat avaimet tilataan BLC Turvalta. Tarkemmat tilausohjeet löydät tältä sivulta.
 • Lukitusmuutos toteutetaan siten, että muiden kuljetusyhtiöiden kuljettajat pääsevät yhä kulkemaan jätepisteelle omalla avaimellaan ja LSJH:n kilpailuttaman yhtiön kuljettaja omalla avaimellaan. Listauksen lukituksen vaihtoehtoisista toteutustavoista löydät tältä sivulta.

Taloyhtiön tehtävänä on informoida kilpailuttamaansa kuljetusyhtiötä mahdollisista heitä koskevista kiinteistön jätepisteen lukitukseen tehtävistä muutoksista.

Mikäli olemassa oleva lukitsematon jätepiste halutaan muuttaa lukolliseksi, on syytä ottaa heti alusta lähtien käyttöön iLOQ S5 -lukitusjärjestelmä.

Huomioitavaa alueilla Kemiönsaari, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paraisten saaristo, Raisio ja Ruskon Vahto:

LSJH:n kuljetusten piirissä jo entuudestaan olevat lukitut jätepisteet on lukittu Abloyn Sento-lukitusjärjestelmällä. Näitä lukituksia ei toistaiseksi tarvitse vaihtaa. Tämä koskee siis Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla sijaitsevia lukittuja jätepisteitä. Uusiin lukittuihin jätepisteisiin kannattaa heti alusta lähtien ottaa käyttöön iLOQ S5 -järjestelmä.

Ilmoitathan LSJH:lle, mikäli jätepisteelle pääsy vaatii muuta kuin avaimen

Mikäli kulku jätepisteelle on estetty esimerkiksi portilla tai puomilla, joka aukeaa numerokoodilla, kaukosäätimellä tai puhelinsoitolla, asiasta on ilmoitettava osoitteeseen taloyhtiot@lsjh.fi.

Miksi lukitusjärjestelmä uudistuu?

Uusi lukitusjärjestelmä helpottaa jätteenkuljettajan työtä ja yksinkertaistaa avainten hallintaa. Jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön jätepisteen lukitus on järjestettävä siten, että kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa lukkoon sopii LSJH:n yleisavain.

iLOQ-järjestelmän käyttöönoton edut:

 • Kiinteistön asukkaat ja huoltoyhtiöt voivat jatkossakin käyttää nykyisiä avaimiaan jätepisteen avaamiseen
 • iLOQ S5 -lukot eivät vaadi paristoja ja niiden asennus olemassa olevan lukkosylinterin tilalle on helppoa ja nopeaa
 • Sähköinen avainjärjestelmä mahdollistaa paremman avainten seurannan ja niiden käytöstä poiston
 • Kuljettajien työ helpottuu ja nopeutuu, kun satojen avainten nipuista siirrytään yhteen avaimeen
 • Kiinteistöjen turvallisuus paranee ja vahinkotilanteiden selvittäminen helpottuu avainten lokitietojen avulla

Mikäli asiasta herää kysyttävää, tavoitat asiakaspalvelumme joko kotisivuiltamme löytyvän chatin kautta, puhelimitse numerosta 0200 47470 (arkisin klo 9–15, pvm/mpm) tai sähköpostitse osoitteesta taloyhtiot@lsjh.fi.

Päivitetty 12.7.2023: Lisätty tarkentavaa, kahden kuljetusjärjestelmän alueita koskevaa tietoa 4. kappaleeseen.