Asbestia sisältävää katelevyä kasassa.

Asbesti

Lajitteluohje

Asbestipölyä ja –kuitua sisältävä jäte on erityiskäsittelyä vaativaa jätettä. Asbestia ei saa laittaa muiden jätteiden sekaan, vaan se pitää pakata erikseen. Asbestijätettä käsiteltäessä on suositeltavaa käyttää P3-luokan hengityssuojainta.

Ennen lajitteluasemalle tuomista tulee asbesti pakata huolellisesti ja tiiviisti muoviin tai vahvaan, tiiviiseen säkkiin, sulkea se hyvin ja merkitä päälle “Asbestijätettä. Pölyn hengittäminen vaarallista / Asbestavfall. Farligt att inandas”.

Pakkaukseen voit käyttää esimerkiksi lasikuituvahvisteisia tai vastaavan lujuisia säkkejä, kuljetusta purkamista kestäviä vahvoja muoveja (esimerkiksi kaksi vahvaa jätesäkkiä päällekkäin) tai kannellisia ja pannalla suljettavia tynnyreitä.

Asbesti tulee pakata niin, että pakkaus ei rikkoudu missään käsittelyn vaiheessa eikä siitä pääse pölyä ilmaan. Pakkaukset on puhdistettava huolellisesti asbestipölystä ennen autoon kuormaamista. Puutteellisesti pakattua asbestijätettä ei oteta vastaan. Tiivis pakkaaminen on tärkeää, jotta terveydelle vaarallisia asbestikuituja ei pääse vapautumaan hengitysilmaan käsittelyn yhteydessä.

Pieniä määriä asbestia otetaan vastaan kaikilla lajitteluasemilla. Vastaanottoraja on 200 l. Tätä suurempia määriä otetaan vastaan ainoastaan Korvenmäen jätekeskuksessa.

Asbestin aiheuttaman merkittävän terveysriskin vuoksi emme velvoita työntekijöitämme auttamaan asiakkaita asbestikuorman purkamisessa.

Mitä haluat lajitella?

Jätteiden ABC:sta löydät kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet. Hae jätteen nimellä tai siirry lajitteluohjeisiin.

Muut jätelajit

Katso kaikki jätelajit