Haitalliset vieraslajit

Lajitteluohje

Alla oleva ohje on yleisohje haitallisia vieraslajeja sisältävän jätteen käsittelyyn.

Huom. Kurtturuusun osalta pakkausohje poikkeaa yleisohjeesta.

Myös Espanjansiruetanalla sekä Lupiinilla on oma lajikohtainen ohjeistuksensa.

Vieraslajijätteen kuljettamiseen sisältyy aina leviämisriski, joten hävitä vieraslajijätteet löytöpaikalla, jos mahdollista.

  • Pakkaa vieraslajit huolellisesti tiiviisti suljettuun tuplajätesäkkiin ja tuo ne lajitteluasemalle vieraslajijätteenä.
  • Käsittele vieraslajijätettä erityisen huolellisesti, jotta leviämisen mahdollistavia kasvinosia tai munia ei pääse ympäristöön.
  • Maa-ainesta ja haitallisia vieraslajeja (munia, siemeniä, juurakoita ja/tai risuja) sekaisin sisältäville kuormille ei pystytä tarjoamaan vastaanottoa. Jos kaivat vieraslajien kasvustoja, juurakkoja ja maa-ainesta yhtenä massana ylös, tulee kasvinosat erotella maa-aineksesta jo syntypaikalla. Huomioi, että espanjansiruetanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa maa-ainesta muualle leviämisriskin vuoksi.

Huomioi, että vieraslajijätekuorma on asianmukaisen pakkaamisen lisäksi hyvä peittää kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kuomulla tai pressulla. Tämä pienentää leviämisriskiä.

Ohjeistuksen mukaan pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla lajitteluasemilla veloituksetta. Suurkuormia vastaanotetaan ainoastaan Korvenmäen ja Topinojan jätekeskuksissa ja vastaanotto koskee vain maa-aineettomia kuormia. Suurkuormia ei tarvitse pakata erikseen jätesäkkeihin, vaan kuormien huolellinen peittäminen kuljetuksen ajaksi riittää. Suurkuormat vastaanotetaan sekajätteen hinnalla.

Mitä haluat lajitella?

Jätteiden ABC:sta löydät kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet. Hae jätteen nimellä tai siirry lajitteluohjeisiin.

Muut jätelajit

Katso kaikki jätelajit