Jätehuollon perusmaksu

Jätehuollon perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla katetaan kotitalouksille asiointihetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja ja jätehuollon viranomaistoimintaa.

Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin sekä 17 kiinteään vastaanottopaikkaan. Lääkejätteet voi viedä apteekkeihin ilman erillistä maksua. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluilla, taloyhtiöissä ja tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita ja Huomiselle-asukaslehti, joka jaetaan kaikkiin koteihin. Perusmaksulla rahoitetaan myös LSJH:n kierrätyspisteitä sekä lajitteluasemien ja jätekeskusten ylläpitoa ja asiakaspalvelua. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltoviranomaisen toimintaa.

Perusmaksun määrääminen ja maksuluokat

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, joka määrätään asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistajalle tai käyttäjälle. Maksu määrätään asunnon 1. tammikuuta omistaneelle tai sitä käyttäneelle henkilölle. Perusmaksu peritään myös asumattomilta kiinteistöiltä. Jos kiinteistö tai huoneisto ei ole asuinkelpoinen, ota yhteyttä kuntasi rakennusvalvontaan, jossa neuvotaan miten asiaa viedään eteenpäin.

Perusmaksun suuruus määräytyy kiinteistön asuinhuoneistojen lukumäärän ja käyttötarkoituksen perusteella seuraavasti:

MaksuluokkaPerusmaksu (€/asunto/vuosi)
Omakoti- ja pientalot, 1-4 huoneistoa23,85
Asunto-osakeyhtiöt, 5 huoneistoa tai enemmän21,60
Vapaa-ajan asunnot15,00
Asuntola-asunnot, palvelutaloasunnot15,00
Asumattomat omakoti- ja pientalot15,00
Sis. ALV 24%

Taloyhtiöiden perusmaksut

Asunto-osakeyhtiön maksut perustuvat kiinteistöllä sijaitsevien asuinhuoneistojen lukumäärään. Jos asunto-osakeyhtiön osakkeet on tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen, määrätään asunto-osakeyhtiölle perusmaksut vapaa-ajan asuntojen maksuluokan mukaan.