Jätehuollon perusmaksu

LSJH:n astiapalvelusta tilattujen 140 litraisten tuulettuvien biojäteastioiden toimitukset ovat viivästyneet muutamalla viikolla runsaan kysynnän vuoksi. Osa toimituksista tapahtuu vasta kesäkuussa. Viivästys ei vaadi toimenpiteitä biojäteastian tilanneilta asukkailta. Pahoittelemme tilannetta.

Jätehuollon perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla katetaan kotitalouksille asiointihetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja ja jätehuollon viranomaistoimintaa.

Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin sekä 17 kiinteään vastaanottopaikkaan. Lääkejätteet voi viedä apteekkeihin ilman erillistä maksua. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluilla, taloyhtiöissä ja tapahtumissa, tuotetaan jäteoppaita sekä LSJH:n seinäkalenteri ja Huomiselle-asukaslehti, jotka jaetaan kaikkiin koteihin. Perusmaksulla rahoitetaan myös kierrätyspisteitä eli LSJH-ekopisteitä sekä lajitteluasemien ja jätekeskusten ylläpitoa ja asiakaspalvelua. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltoviranomaisen toimintaa.

Perusmaksun määrääminen ja maksuluokat

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, joka määrätään asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistajalle tai käyttäjälle. Maksu määrätään asunnon 1. tammikuuta omistaneelle tai sitä käyttäneelle henkilölle. Perusmaksu peritään myös asumattomilta kiinteistöiltä. Jos kiinteistö tai huoneisto ei ole asuinkelpoinen, ota yhteyttä kuntasi rakennusvalvontaan, jossa neuvotaan miten asiaa viedään eteenpäin. Maksu ei koske ympärivuorokautista palveluasumista.

Perusmaksun suuruus määräytyy kiinteistön asuinhuoneistojen lukumäärän ja käyttötarkoituksen perusteella seuraavasti:

MaksuluokkaPerusmaksu (€/asunto/vuosi)
Omakoti- ja pientalot, 1-4 huoneistoa26,95
Asunto-osakeyhtiöt, 5 huoneistoa tai enemmän24,40
Korttelikeräysasunto24,40
Vapaa-ajan asunnot16,95
Asuntola-asunnot, palvelutaloasunnot16,95
Asumattomat omakoti- ja pientalot16,95
Sis. ALV 24%

Taloyhtiöiden perusmaksut

Asunto-osakeyhtiön maksut perustuvat kiinteistöllä sijaitsevien asuinhuoneistojen lukumäärään. Jos asunto-osakeyhtiön osakkeet on tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen, määrätään asunto-osakeyhtiölle perusmaksut vapaa-ajan asuntojen maksuluokan mukaan.