23.4.2024

Uutiset

Lasi- ja metallipakkausten keräyskokeilu alkaa neljällä aluekeräyspisteellä

Neljällä venesataman aluekeräyspisteellä Merimaskussa, Uudessakaupungissa, Taalintehtaalla ja Nauvossa aloitetaan metalli- ja lasipakkausten keräyskokeilu. Kokeilun tavoitteena on selvittää, miten kyseisten pakkausjätteiden keräys vaikuttaa aluekeräyspisteiden sekajätteen määrään.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) aloittaa kuluvan viikon aikana metalli- ja lasipakkausten keräyskokeilun neljällä venesataman yhteydessä olevalla aluekeräyspisteellä.

Kokeilun pisteiksi on valittu aluekeräyspisteet Särkän rantatiellä Merimaskussa, Pyhämaanrannan venesatamassa Uudessakaupungissa, Byholmintiellä Taalintehtaan Tyska Holmenissa sekä Sandöntien kalasatamassa Nauvossa.

Pääsääntöisesti aluekeräyspisteillä kerätään vain sekajätettä ja pisteiden astiat ovat niiden ihmisten käytössä, jotka maksavat aluekeräysmaksua. Sekajätteeseen kuulumaton pakkausjäte pitäisi itse viedä jollekin lähimmistä ekopisteistä.

– Kokeilun tavoitteena on selvittää, väheneekö sekajätteen määrä keräyspisteellä eli kannustaako lasi- ja metallipakkausten helppo jättö aluekeräyspisteelle vapaa-ajan asukkaita lajittelemaan alueella tehokkaammin, kertoo LSJH:n aluepalvelusuunnittelija Kirsi Aittakari.

Lasi ja metallit kiertävät uusiksi tuotteiksi

Lasipakkauksiin kuuluu lajitella kotitaloudessa syntyvät lasipakkaukset.

– Ja nimenomaan pakkaukset eli ne jätteet, jotka ovat pakanneet jotain kaupasta ostettua tuotetta, kuten hillo- ja vauvanruokapurkit sekä pantittomat mehupullot. Astialasit, kuten rikkoutuneet juomalasit tai muut lasiesineet lajitellaan sekajätteeseen. Ne ovat kuumuutta kestävää lasia, joka haittaa pakkauslasin kierrätysprosessia lasinkäsittelylaitoksilla, Aittakari neuvoo.

Metallipakkausten keräysastiaan voi lajitella säilykepurkkien lisäksi kodin pienmetallit, kuten rikkoutuneet kattilat ja paistinpannut, ruostuneet naulat ja muut pienet metalliesineet.

– Isommat metalliesineet, kuten räystäsrännit, pyykinkuivatustelineet tai parhaat päivänsä nähneet polkupyörät on vietävä jollekin alueen 13 lajitteluasemasta. Myös LSJH:n kiertävissä keräyksissä otetaan vastaan metalliromua, Aittakari vinkkaa.

Lasipakkauksista valmistetaan vaahtolasia, jota käytetään kevennys- ja eristemateriaalina infra- ja talonrakentamisessa. Metallipakkauksista tehdään uusia metallipakkauksia sekä metallituotteita, kuten polkupyöränrunkoja.

Astioiden säännöllinen tyhjennys kesäkaudella

Kokeilun piirissä olevien aluekeräyspisteiden lasi- ja metallinkeräysastiat tyhjennetään säännöllisesti vain kesäkaudella.

Käyttäjillä on kuitenkin mahdollisuus tilata tyhjennys muina aikoina astiassa olevan QR-koodin avulla tai ottamalla yhteyttä LSJH:n asiakaspalveluun.

– Kokeilu alkaa keväällä 2024 ja päättyy syksyllä 2025. Jos lasin- ja metallinkeräyksessä onnistutaan vähentämään merkittävästi sekajätteen määrää, voidaan kokeilusta tehdä pysyvä ratkaisu ja laajentaa sitä useammalle toimialueen aluekeräyspisteelle, Aittakari sanoo.