3.6.2024

Uutiset

LSJH palkittiin Finnish Fashion Awards -gaalassa

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) palkittiin kategoriansa parhaana Finnish Fashion Awards -gaalassa Helsingissä perjantaina 31. toukokuuta.

LSJH oli ehdolla muotialan innovaatioita ja kekseliäisyyttä juhlistavassa Innovation x Collaboration kategoriassa yhteistyöstään VAIN ja Latimmier vaatebrändien kanssa.

LSJH ja brändit tuottivat yhteistyönä Kööpenhaminan muotiviikoillakin esitellyt mallistot, joiden materiaaleina hyödynnettiin LSJH:n kuluttajapoistotekstiiliä.

– LSJH on tukenut Latimmierin vaatteiden tuotantoa poistotekstiilistä valmistetuilla kierrätyskankailla ja VAINin upcycling-mallistoa toimimalla raaka-ainepankkina ja lajittelemalla suomalaisilta kuluttajilta kerätystä poistotekstiilivirroista juuri heidän uusiotuotantotarpeisiinsa sopivia käytettyjä vaatteita, yhteistyöstä vastannut LSJH:n kierrätystekstiilien myyntipäällikkö Miira Ojanen kertoo.

– Suurkiitos Latimmier ja VAIN kivasta yhteistyöstä ja raadille tästä hienosta tunnustuksesta. Olemme LSJH:lla todella yllättyneitä ja erittäin kiitollisia. Kiitos myös upeille kanssaehdokkaille sekä kaikille suomalaisille, jotka kierrätätte poistotekstiilinne, Ojanen iloitsee.

Ojanen pitää palkintoa osoituksena muotialalla tapahtuvasta murroksesta, jossa rohkeat edelläkävijät viitoittavat tietä. 

– Se että LSJH:n kaltainen paikallinen jäteyhtiö palkitaan muotigaalassa, kertoo siitä, että tekstiilialalla tuivertavat muutoksen tuulet. Faktahan on, että tekstiiliteollisuus ei voi jatkaa kuten ennen. Luovuus ja rohkea yhteistyö yli toimialarajojen on uusien ratkaisujen löytämiseksi tärkeää – jopa välttämätöntä, Ojanen toteaa.

”Olemassa olevaa materiaalia on jo riittämiin”

LSJH on tehnyt jo yli vuosikymmenen töitä kuluttajapoistotekstiilien kiertotalouden vauhdittamiseksi. Yhtiön visiona on löytää yhdessä eri alojen toimijoiden kanssa parhaat kiertotalousratkaisut kotitalouksilta kerätylle poistotekstiilille.  

LSJH:n ja muiden kunnallisten jätelaitosten pyörittämä poistotekstiilien valtakunnallinen keräysverkosto kattoi vuonna 2023 jo 97 prosenttia Suomen pinta-alasta. Asukkailta ympäri Suomen kerättyä poistotekstiiliä on jalostettu kierrätysraaka-aineeksi Lounais-Suomessa.

–  Keskiverto suomalainen kuluttaa vuoden aikana noin 11,3 kiloa tekstiiliä. Miksi tuhlaisimme vettä ja maata esimerkiksi uusien tekstiilikuitujen kasvattamiseen, kun olemassa olevaa materiaalia on jo riittämiin. Poistotekstiiliä voidaan hyödyntää tekstiiliteollisuuden lisäksi monella muullakin teollisuuden alalla, Ojanen toteaa.

EU:ssa eletään tällä hetkellä poistotekstiilien osalta odottavaa aikaa. EU:n jätepuitedirektiivin myötä tekstiilin keräysvelvoite on siirtymässä jonkin ajanjakson sisällä jätelaitoksilta tuottajille.

Vaikka poistotekstiilin keräämiseen ja hyödyntämiseen liittyykin vielä monenlaisia kysymyksiä, toivoo LSJH olemassa olevilta yhteistyökumppaneilta rohkeutta jatkaa matkaa tekstiilien kiertotalouden edelläkävijöinä.

– Tekstiilien kiertotaloutta on mahdollista tehdä vain yhdessä. Yhteistyö eri alan yritysten, korkeakoulujen ja muiden jätelaitosten kanssa onkin ollut tavattoman hienoa ja inspiroivaa. Meillä on ovet auki kaikille poistotekstiilin hyödyntämisestä kiinnostuneille, Ojanen vinkkaa.

Fashion Finlandin ja Juni Communicationin perustama ja järjestämä Finnish Fashion Awards -tapahtuma järjestettiin perjantaina 31. toukokuuta 2024 osana Fashion in Helsinki -viikkoa. Järjestäjien tiedotteen pääset lukemaan täältä.