24.8.2023

Uutiset

LSJH tiiviisti mukana Paimion muotiviikolla

Poistotekstiilien kiertotaloutta eteenpäin vievä Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on tiiviisti mukana Paimion Muotiviikko -tapahtumassa.

Jo yli vuosikymmenen kotitalouksien poistotekstiilien kiertotaloutta alueellisesti ja valtakunnallisesti edistänyt Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on tiiviisti mukana Paimion Muotiviikko -tapahtuman ohjelmassa 25.–27. elokuuta. Yrityksille, sisäänostajille ja kuluttajille suunnatun tapahtuman aikana vastuullinen muoti nousee kaiken keskiöön.

LSJH:n poistotekstiiliasiantuntija Anna Garton juontaa perjantaina ammattilaisille suunnattua paneelikeskustelua. Vastuullisen tekstiiliteollisuuden tulevaisuus ja liiketoimintamahdollisuudet -aiheiseen keskusteluun osallistuu suomalaisen tekstiilialan edustajia kaupasta, suunnittelusta ja uudelleenmyynnistä aina valmistukseen ja viimeistelyyn.

– Paimion muotiviikon perjantaipäivä on suunnattu asiantuntijoille, ja mukana onkin useita LSJH:n yhteistyökumppaneita. Osa perjantaina nähtävistä muotinäytösten vaatteista on peräisin LSJH:n poistotekstiilimyymälästä, Garton kertoo.

Neuvonta jakaa ajankohtaistietoa tekstiileistä

Muotiviikon lauantaipäivä on suunnattu kestävästä muodista kiinnostuneille kuluttajille. Luvassa on muun muassa tuunaamiseen ja korjaamiseen kannustavia työpajoja sekä myyntitapahtuma. LSJH:n ympäristöneuvonta on mukana tapahtumassa kello 11–17 jakamassa ajankohtaista tietoa ja neuvoja tekstiilien lajittelusta sekä tekstiilijätteen määrän vähentämisestä.

– Neuvontapisteellämme Paimion kaupungintalon aulassa voi osallistua myös visailuun, jossa testataan poistotekstiilitietämystä. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Jokipiin pellavapyyhe, jonka valmistuksessa on käytetty asukkailta kerättyä poistotekstiiliä, LSJH:n ympäristöneuvoja Solja Nurmi vinkkaa.

Tekstiilien kiertotalouden mahdollistaja

LSJH koordinoi kotitalouksien poistotekstiilin valtakunnallista keräystä, joka on järjestetty yhdessä Suomen kunnallisten jätelaitosten kanssa. Ympäri Suomen kerättyä poistotekstiiliä lajitellaan LSJH:n poistotekstiilien lajittelulaitoksessa Turussa.

Jokaiselle lajittelun kautta kulkevalle tekstiilille etsitään paras kiertotalouden mukainen hyödyntämisratkaisu. Osa tekstiileistä pääsee uusien tuotteiden raaka-aineeksi sellaisenaan, osasta jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua LSJH:n pilot-linjastolla Paimion Green Field Hubissa.

– LSJH on kiertotalouden mahdollistaja, joka tarjoaa teollisuuden jatkojalostukseen valtakunnallisesti kerätystä kotitalouksien poistotekstiilistä ammattitaitoisesti ja vastuullisesti tuotettua raaka-ainetta, Garton toteaa.

Lisätietoa Paimion muotiviikon ohjelmasta.