LSJH

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy – Pienempi kuorma huomiselle

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 omistajakuntansa (Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki) asukkaita palveleva jätehuoltoyhtiö. Järjestämme kustannustehokkaasti ja ympäristövaikutukset minimoiden laadukkaat jätteen vastaanotto- ja käsittelypalvelut alueen 450 000 asukkaalle ja noin 40 000 vapaa-ajan asunnolle.

Huolehdimme pakkaus- ja biojätteiden sekä osassa kuntia myös sekajätteen kuljetuksista kiinteistöiltä jätekeskuksiin ja jalostuslaitoksiin. Vuonna 2021 aloitti toimintansa osakkuusyhtiömme Lounavoiman ekovoimalaitos Salossa. Se muuntaa kierrätyskelvottomat yhdyskuntajätteet lähienergiaksi. Koko toimialueen lietekaivojen tyhjennykset siirtyvät yhtiömme vastuulle asteittain vuoden 2026 loppuun mennessä ja sekajätteet vuoden 2029 loppuun mennessä. Vastaamme osaltamme myös yhdyskuntajätehuollon huoltovarmuudesta.

Ylläpidämme neljää jätekeskusta, yhdeksää lajitteluasemaa, 149 täydentävää ekopistettä sekä 127 aluekeräyspistettä. Pop up -lajitteluasema ja Liikkuva lajitteluasema Siira täydentävät kiinteää keräyspisteverkostoamme.

Edistämme kestävää kehitystä tarjoamalla neuvontaa ja ympäristökasvatusta tapahtumissa, kouluissa ja omissa vierailukeskuksissamme Salon Korvenmäessä ja Turun Orikedolla. Uusien innovaatioiden etsiminen ja hyödyntäminen on meille tärkeää. Koordinoimme Suomessa kuntien jätelaitosten poistotekstiilin keräystä ja kehitämme poistotekstiilin kiertotaloutta yhdessä jätelaitoskumppanien, korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Edistämme myös kaatopaikkakaasujen hyödyntämistä polttoaineena.

Noudatamme toiminnassamme Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan asettamia jätehuoltomääräyksiä ja jätetaksaa sekä muita viranomaisohjeistuksia. Toimintaamme ohjaavat myös yhtiön strategia sekä yhdessä määrittelemämme arvot – yhdenvertaisuus, luottamus ja ympäristön puhtaus.

LSJH:n omistajakunnat, jätekeskukset sekä lajitteluasemat kartalla.

Vuonna 2023

  • Liikevaihtomme oli 31,9 M€. 
  • Meillä työskenteli 173 henkilöä. 
  • Osoittamiimme vastaanottopaikkoihin toimitettiin 84 900 tonnia sekajätettä. 
  • Keräsimme alueemme kiinteistöiltä 9 200 tonnia biojätettä. 
  • Alueeltamme kerätyn yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste oli 98,6 %.  
  • Pop up -lajitteluasemalla ja liikkuvalla Siira-lajitteluasemalla asioi 62 pysähdyksellä 2641 asiakasta. 
  • Jokakesäinen saariston romunkeräys haali lähes 54 tonnia jätettä. 
  • Toimialueeltamme kerättiin 280 tonnia poistotekstiiliä. 
  • Lajitteluasemillamme kirjattiin 305 726 asiakastapahtumaa. 
  • Vastaanotimme apteekeilta, terveydenhuollosta ja asukkailta 44 tonnia lääkejätettä.