Poistotekstiili

Tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari tänään perjantaina 1.12. poikkeuksellisesti suljettuna. Pahoittelemme tilannetta!

Poistotekstiilikeräykseen voi tuoda puhtaita ja kuivia, mutta käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Keräykseen voi tuoda kauhtuneita, reikäisiä ja ratkenneita tekstiilituotteita, myös ”ikitahrat” jotka eivät enää lähde pesussa ovat sallittuja.

Poistotekstiili on helposti pilaantuvaa jätettä, se imee nopeasti itseensä ympäristön kosteuden ja lian jolloin koko erä voi nopeasti mennä kierrätyskelvottomaan kuntoon. Siksi poistotekstiili tulee pakata tiiviisti muovipussiin ennen keräysastiaan laittamista.

Keräysastiaan ei luonnollisesti tule laittaa homeisia tai tuholaisten valloittamia tekstiilejä, koska silloin koko erä on takuuvarmasti pilalla. Keräykseen jätetty poistotekstiili lajitellaan käsin. Näin saadaan parhaiten eroteltua käyttökelpoiset tekstiilit (jotka eivät kuulu poistotekstiilikeräykseen), materiaalikierrätykseen sopivat tekstiilit ja kierrätykseen kelpaamattomat tekstiilit toisistaan.

 1. Erottele poistotekstiileistäsi ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet. Älä täytä niillä poistotekstiilipussia, vaan myy tai lahjoita ne eteenpäin. Käyttökelpoinen vaate ei ole jätettä!
 2. Pakkaa puhdas ja kuiva poistotekstiili muovipussiin niin, että saat pussin suun solmittua tiukasti umpeen.
 3. Kiikuta pussi keräykseen. Lajitteluasemiemme ja tekstiilihallimme lisäksi keräyspisteitä löytyy myös yhteistyökumppaneidemme tiloista. Karttapalvelu kierrätys.info näyttää sinua lähimpänä olevan poistotekstiilin keräyspisteen kartalla.
 4. Laita pussi keräysastiaan ja sulje kansi. Älä jätä pussiasi astian ulkopuolelle, jos ulkotiloissa sijaitseva keräysastia on täynnä. Se pilaantuu aivan varmasti.
 1. Homeiset, haisevat, kosteat tai ötökkäiset vaatteet ja kodintekstiilit. Ne kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.
 2. Käyttökelpoiset tekstiilit: laita kiertoon.
 3. Asusteet kuten kengät, laukut ja vyöt.
 4. Pehmustetut tekstiilit kuten tyynyt, peitot, täkit ja pehmoeläimet.
 5. Alusvaatteet, sukat, sukkahousut, uimapuvut.
 6. Matot.
 7. Kaikki muu irtain: tarkista taskut ennen vaatteen pakkaamista, älä laita poistotekstiilipussiin mitään ylimääräistä tavaraa. Et arvaakaan, mitä kaikkea asiaan kuulumatonta tekstiilinlajittelupöydälle päätyy! Tämä on myös työturvallisuusriski.

Kotitalouksien poistotekstiilijäte lajitellaan laatunsa perusteella eteenpäin eri kanaviin. 

 1. Keräykseen tuodut vielä hyväkuntoiset tekstiilit kiertävät poistotekstiilimyymälän kautta sellaisenaan uudelleen käytettäviksi. 
 2. Osa poistotekstiileistä käsitellään kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena. 
 3. Osa poistotekstiileistä päätyy tilauksina pienyrityksille, jotka käyttävät tekstiilejä omien tuotteidensa valmistukseen. 
 4. Se osa poistotekstiileistä, jota ei vielä saada kiertämään materiaalina, hyödynnetään energiantuotannossa. 

Poistotekstiilien vastaanottopaikat ja keräyspisteet

Kodin poistotekstiiliä voi tuoda maksutta kaikille lajitteluasemillemme, Utön Mörttilää lukuunottamatta, sekä liikkuville lajitteluasemillemme Siiralle ja Pop up:lle. Myös tekstiilien kierrätysmyymälä Lempparin yhteydessä on keräyspiste. Lisäksi yhteistyökumppanimme ylläpitävät keräyspisteitä omissa tiloissaan. Löydät kaikki poistotekstiilin vastaanottopaikat kätevästi kierrätys.info-palvelusta.

Huomaathan, että monet yhteistyökumppaneidemme ylläpitämistä keräyspisteitä sijaitsevat heidän toimitiloissaan, joten ovat käytettävissä vain aukioloaikojen puitteissa. Tarkista aukioloajat toimijan omalta nettisivulta ennen kuin lähdet viemään poistotekstiiliäsi heille.

Karttapalvelu kierrätys.info näyttää poistotekstiilin keräyspisteet kartalla.