Ohituskaista uudelleenkäyttöön

Uudelleenkäyttöä edistävässä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori pilotoivat uudelleenkäyttökelpoisten tavaroiden ja materiaalien vastaanottoa jätehuollon palvelujen yhteydessä. Hankkeen turvin testataan erilaisia käyttökelpoisten tavaroiden ja materiaalien vastaanottoon sekä uudelleenkäyttöön ohjaukseen liittyviä palveluita. Hanke on EU:n osarahoittama ja sen kesto on 1.4.2023–31.3.2025.

Käyttökelpoisen tavaran vastaanotto Topinojalla

Hankkeen myötä Topinojan jätekeskukseen Turkuun on avattu vastaanottokontti, jonne voi tuoda itselle tarpeetonta, uudelleenkäyttökelpoista tavaraa.

  • Vastaanottokontti sijaitsee Topinojan jätekeskuksen sisäänajon yhteydessä osoitteessa Pitkäsaarenkatu 7, Turku.
  • Vastaanotto on avoinna ma–pe klo 13–18 sekä kolmena kesälauantaina 29.6., 27.7. ja 31.8. klo 11–16.

Ohituskaista-kontissa otetaan vastaan:

  1. Uudelleenkäyttöön kelpaavaa tavaraa, joka on ehjää ja hyvin puhdistettua.
  2. Toimivia sähkölaitteita, polkupyöriä ja kuntolaitteita. 
  3. Eri vuodenaikoihin sidottuja sesonkitavaroita kyseisen sesongin aikana. 
  4. Kesällä 5.6.–27.7.2024 myös perinnerakentamiseen sopivia, 1900-luvun keskivaiheilta peräisin olevia ikkunoita, ovia sekä erilaisia rakennusosia.
  5. Oranssin kontin vieressä olevaan valkoiseen LSJH:n Pop up -konttiin vastaanotetaan 5.6.–31.8.2024 kuivaa massiivipuuta, liimapuulevyä, rimaa ja sälelevyä, korjauskelpoisia työpöytiä sekä erikokoisia ja muotoisia paloja lakkaamatonta puuta.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -nimeä kantava käyttökelpoisen tavaran vastaanottopiste, oranssi kontti, avattiin Topinojan jätekeskukseen Turkuun kesäkuussa 2023. Tämä vastaanottokokeilu on asukkaiden arkea helpottava palvelu, jossa sekä jätteet että käyttökelpoiset tavarat voi tuoda samaan osoitteeseen. Tavoitteena on madaltaa kynnystä tarjota tavaraa uudelleenkäyttöön ja kannustaa näin jätteen synnyn vähentämiseen. Konttiin vastaanotetut tavarat ohjataan myyntiin Turun Ekotorin myymälöihin.

Perinnerakennusosien vastaanotto 5.6.27.7.2024

Paraisilla toimivan Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curation tavoitteena on edistää rakennusosien talteenottoa uudelleenkäyttöä varten, säilyttää aitoa käsityötä ja vähentää jätteen syntyä. Topinojan jätekeskuksessa sijaitsevan Ohituskaistan oranssin kontin yhteydessä vastaanotetaan 5.6.–27.7. Curation kanssa yhteistyössä perinnerakentamiseen sopivia, 1900-luvun keskivaiheilta peräisin olevia puukarmisia ikkunoita, ovia sekä erilaisia rakennusosia, kuten lukkoja, kahvoja ja saranoita. Curation ylläpitämästä varaosapankista alueen asukkaat voivat hankkia rakennusosia omiin kunnostusprojekteihinsa.

Käyttökelpoisen puutavaran ja kunnostettavien työpöytien vastaanotto 5.6.31.8.2024

Asukkaat voivat tuoda 5.6–31.8.2024 Topinojan jätekeskuksessa Ohituskaista-kontin vieressä sijaitsevaan LSJH:n Pop up -konttiin kuivaa massiivipuuta, liimapuulevyä, rimaa ja sälelevyä, korjauskelpoisia työpöytiä sekä erikokoisia ja muotoisia paloja lakkaamatonta puuta. Yhteistyökumppaniksemme kokeiluhaun myötä valittu Myllymäen Saha valmistaa niistä uusia työpöytiä, minkä lisäksi Salon seudun ammattiopiston opiskelijat hyödyntävät kerättyä materiaalia opiskelijatöissään.

Muita hankkeen vastaanottokokeiluja

Käyttökelpoisen tavaran vastaanotto Siiran yhteydessä

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanotto on vuonna 2024 mukana osassa LSJH:n liikkuvan lajitteluaseman Siiran pysähdyksiä. Käytännössä Turun Ekotorin pakettiauto ja työntekijät ovat mukana Siiran pysähdyksillä. Siiran Ohituskaistalle voi tuoda esimerkiksi vielä hyväkuntoisia kalusteita, polkupyöriä ja pientavaraa. Hyväkuntoiset tavarat jatkavat matkaansa Turun Ekotorin myymälöihin, mistä ne päätyvät uudelleenkäyttöön uusille omistajille. Ohituskaista on mukana Siiran Mynämäen pysähdyksillä 9.4., 4.6. ja 8.10., Röölän pysähdyksillä 11.6. ja 16.7., Velkuan pysähdyksillä 23.7. ja 13.8. ja Hirvensalon pysähdyksellä 5.11.2024. Lue lisää.

Jätteen vastaanottokeilu Turun Ekotorilla

Turun Ekotorin Rieskalähteentielle voi tuoda uudelleenkäyttökelpoista tavaraa Turun Ekotorin vastaanotto-ohjein. Jos tavara ei kuitenkaan sovi myyntiin, voidaan se 27.3.2024 aloitetun kokeilun myötä ottaa Ekotorin Rieskalähteentien myymälässä vastaan LSJH:n konttiin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan määräämän alueellisen jätetaksan mukaisilla jätteen pienerähinnoilla. Ekotorilta jätteet toimitetaan LSJH:n ylläpitämälle Topinojan lajitteluasemalle. Lue lisää.

Poistotekstiilikokeilut

LSJH järjesti kokeiluideahaun tekstiilialan yrityksille tammi-helmikuussa 2024. Osana Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanketta pilotoitaviksi poistotekstiiliprojekteiksi valittiin:

  • VAIN Fashion Group – kakkoslaatuisen, poistotekstiilistä lajitellun käyttökelpoisen tekstiilin hyödyntäminen farkkutuotteissa.
  • Tyyki Design – kakkoslaatuisen, poistotekstiilistä lajitellun käyttökelpoisen tekstiilin hyödyntäminen uusiotuotteessa.
  • Varsinaisten kokeilujen lisäksi toteutettavaksi valittiin Krista Virtanen Designin idea.

Osana Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanketta toteutettiin tammikuussa 2024 myös tekstiilialan yrittäjille suunnattu tekstiilityöpaja, jossa poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia. Lue lisää.