15.5.2023

Okategoriserad

Fredagen efter Kristi himmelsfärdsdag årets livligaste dag

Fredagen efter Kristi himmelsfärdsdag är traditionellt årets livligaste dag på Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) sorteringsstationer. Från början av juni övergår Toppå och
Korvenmäki sorteringsstationer till sommartider: i juni–augusti betjänar sorteringsstationerna under vardagar samt på månadens sista helgfria lördag.

LSJH:s sorteringsstationer är stängda på Kristi himmelsfärdsdag 18.5 såvida de vanliga öppettiderna sammanfaller med datumet i fråga . Undantaget är LSJH:s butik för avlagda textilier i Åbo på Hiisigatan, som är öppen på Kristi himmelsfärdsdag kl. 11.00–15.00.

Fredagen efter Kristi himmelsfärd brukar vara årets livligaste dag på sorteringsstationerna, så om du planerar ett besök till stationen då lönar det sig att reservera rejält mer tid än vanligt. Köerna kan också växa på grund av att många har skjutit upp vårstädningen då det har varit så kyligt i år.

– Om du föredrar att inte sitta i kö och vänta så lönar det sig att styra mot sorteringsstationen först följande vecka, tipsar LSJH:s projektplanerare Marko Kokkonen.

Utöver sorteringsstationerna håller även LSJH:s kundtjänst stängt på Kristi himmelsfärdsdag. På grund av vardagshelgen kan även tömningen av avfallskärlen avvika med en dag eller två från det vanliga i de kommuner där LSJH konkurrensutsatt tömningarna.

Toppå och Korvenmäki övergår till sommartider

Från början av juni övergår Toppå och Korvenmäki sorteringsstationer till sommartider. I juni–augusti betjänar stationerna under vardagar samt på månadens sista helgfria lördag.

Hushållen kan utan avgift komma till sorteringsstationerna med farligt avfall (max. 50 liter eller kilo), träavfall, tryckimpregnerat trä (under 1m³), metallskrot, räfsavfall, ris och kvistar samt skadliga främmande arter.

Även hemmets avlagda textilier, kartong-, glas-, metall- och plastförpackningar, returpapper, el- och elektronikapparater, lysrör, lågenergilampor, batterier, små ackumulatorer och blyackumulatorer samt däck utan fälgar (max. 8 åt gången) tas emot avgiftsfritt. Städ- och renoveringsavfall tas emot enligt prislistan.

– Den här tiden på året är det många som renoverar eller städar på stugan och fixar bryggan. Man blir enkelt av med renoveringsavfallet samt skrymmande avfall genom att ta det till närmaste sorteringsstation. Det här är också en utmärkt tidpunkt att kontrollera tömningsveckorna för sommarstugans avfallskärl och slambehållare. Detta sker enkelt via chatboten som finns på www.lsjh.fi, tipsar Marko Kokkonen.

Brådska vid Nystads nya sorteringsstation

På LSJH:s område finns det totalt 13 sorteringsstationer från Utö till Yläne och Nystad. Dessutom betjänar den mobila sorteringsstationen Siira på området, påminner Kokkonen.

– Många har hittat till den nya sorteringsstationen vi öppnade i Nystad i januari. Fler kunder har besökt stationen än vi kunde ha förväntat oss. Sorteringsstationen i Nystad är ett viktigt lokalt tillskott till LSJH:s tjänster i området, konstaterar Kokkonen.

Avfallscentralernas och sorteringsstationernas kontaktuppgifter: https://www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/avfallscentraler-och-stationer/
Sorteringsstationernas mottagningsavgifter för små avfallspartier: https://www.lsjh.fi/sv/priser/avfallsstationspriser-for-sma-partier/

LSJH önskar alla kunder en solig och varm Kristi himmelsfärdsdag!