4.6.2024

Nyheter

I sommar tar Toppå emot element som lämpar sig för traditionellt byggande samt återanvändbart virke

På Toppå avfallscentral i Åbo inleds på världsmiljödagen, onsdagen den 5 juni, ett försök, där man tar emot material som lämpar sig för traditionellt byggande. Samma dag öppnas även en annan sommarmottagning, dit du kan hämta till exempel trävirke och arbetsbord som ska repareras. Försöken är en del av det 1-åriga projektet ”Omkörningsfil till återanvändning”.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH), Turun Ekotori Återvinningscentral och Curatio Byggnadsvårdsförening i Åboland, som driver en reservdelsbank för byggmaterial i Pargas, samlar in fönster och dörrar med träkarm från mitten av 1900-talet samt byggnadselement som lämpar sig för traditionellt byggande, i Omkörningsfilens orangefärgade container vid ingången till Toppå avfallscentral. Detta är ett experiment som börjar den 5 juni och slutar på sjusovardagen den 27 juli 2024.

– Vår förening främjar tillvaratagande av byggnadselement för återanvändning. Vårt mål är att bevara det genuina hantverket och minska på mängden avfall. Vi är mycket glada över detta nya samarbete. Vi hoppas i och med detta kunna rädda ännu fler värdefulla byggnadsdelar, säger Marcus Lepola,verksamhetsledare påCuratio.

Reparerbart material för föreningar, studentarbeten och företag

Samma dag, den 5 juni, inleds ett annat mottagningsförsök på Toppå avfallscentral, som kommer att pågå till slutet av augusti. Invånarna kan kostnadsfritt lämna in återanvändbart trävirke och reparerbara arbetsbord tillmottagningen bredvid Omkörningsfil-containern. Den mottagande containern är Pop up-sorteringsstationen, som är på sommarlov.

– Pop Up-Containern tar gärna emot torrt massivt trä, limträskiva, ribba och fanerlamellträ samt reparerbara skrivbord. Av dessa kommer vår partner Myllymäen Saha att renovera och tillverka nya arbetsbord och hyvelbänkar. Vi tar även emot mindre trävirke som används för studentarbeten vid Salon Seudun ammattiopisto, säger LSJH:s projektplanerare Kaisa Jussila.

1-årsjubileet för Omkörningsfilen firas den 5 juni
 
Försöken med sommarmottagningen är en del av det gemensamma projektet Omkörningsfil till återanvändning mellan LSJH och Turun Ekotori Återvinningscentral. För ett år sedan, på Världsmiljödagen den 5 juni 2023, öppnade Toppå en mottagningspunkt för användbara varor. Där kan man, i samband med sitt besök på avfallscentralen, gratis lämna varor som fortfarande är användbara och som sedan tas till försäljning på Ekotori.

– Förutom säljbara hushållsartiklar vill vi också rikta in oss på att återanvända varor och material som kan renoveras, användas som reservdelar eller göras till nya produkter. Därför startar nu två nya mottagningsförsök i Toppå, säger Jussila.

Födelsedagen till ära serveras kaffe med tilltugg vid den orangefärgade mottagningscontainern i Omkörningsfilen onsdagen den 5.6.2024 kl. 13-18.

– Om du tar en bild på plats under födelsedagsveckan 3–7.6 och taggar Turun Ekotori på Instagram, deltar du i utlottningen av ett presentkort på 20 euro. Dessutom får du vid varje besök en rabattkupong på 20% till Turun Ekotoris butiker, tipsar Paula Salonen, projektkoordinator på Turun Ekotori Återvinningscentral.

Mottagningscontainern vid Omkörningsfilen är öppen mån-fre kl. 13–18 och i juni-augusti även den sista lördagen i månaden (29.6, 27.7 och 31.8) kl. 11–16.