23.5.2023

Artiklar

ABC för sommarens avfall

Lähikuva vanamosta

Vart ska trasiga armpuffar eller tält som har sett sina bästa dagar sorteras? Varför får man inte bränna avfall i midsommarbrasan? Här kommer en checklista för sortering av avfall som är aktuella under sommaren, författad av Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH).

Badleksaker 

Plaska på av hjärtans lust! Trasiga armpuffar, luftmadrasser och poolnudlar sorteras som brännbart avfall. Sälj eller ge bort sådana som är i gott skick till nästa användare. 

Bastukvast 

En torkad bastukvast är perfekt som tändved i bastuugnen. Kvasten kan också hackas ner i komposten, där den fungerar som luftande blandmedel. Den sprakar också härligt på midsommarbålet. 

Bastuugn 

Sade bastuugnen upp kontraktet efter midsommarhelgens ivriga badande? En trasig träeldad bastu-ugn sorteras som metall när igen en eldriven som elektronik. Båda kan föras till sorteringsstationen avgiftsfritt. 

Blomsterkrans 

Midsommarens standardaccessoar. En vissen krans kan slängas som den är i bioavfallet eller komposteras i en lövkompost. Om ståltråd har använts som stöd i kransen ska den tas bort och sorteras som metallavfall. Midsommartips: gör blomsterkransen av lupiner och delta samtidigt i striden mot skadliga främmande arter! Lupinens blomställning kan läggas i bioavfallet eller i komposten om den inte har hunnit sätta frö. Små mängder främmande arter som packats noggrant och tätt i dubbla avfallssäckar tas emot avgiftsfritt vid alla LSJH:s sorteringsstationer. I fästingområden är det en bra idé att inskaffa kransblommorna i blomsterhandeln! 

Dryckesburk eller -flaska 

Rätt adress för läsk- och ölburkar av metall är inte dikeskanten, vattendraget eller midsommarbålet, utan butikens returautomat. Detsamma gäller flaskor av glas eller plast. Pantfria burkar kan läggas i metallinsamlingen, pantfria plastflaskor i insamlingen av plastförpackningar och pantfria glasflaskor i – rätt gissat- glasinsamlingen. 

Engångskärl 

Lämna kvar dem i butikshyllan och välj kärl av porslin, glas eller motsvarande istället. Till midsommar, liksom vid andra högtider, kan det uppstå mer avfall än normalt, så mata inte avfallsberget med onödiga engångsprodukter. Dessutom skänker finservisen midsommarnattens festmåltid en viss värdighet och lyx. Dagen efter diskas de snabbt upp i sommarköket i solskenet. 

Fiskeredskap 

Blyvikter på nät och andra fiskeredskap ska klippas loss och läggas bland farligt avfall. Katsor kan klippas upp, vikas ihop och läggas i metallinsamlingen. Där hör även fiskedrag av metall hemma. Nät, metspön, revar, trasiga sumpar och fiskeredskap av plast är brännbart avfall. Ett trasigt metspö av trä är träavfall, som tas emot avgiftsfritt vid LSJH:s sorteringsstationer. God fiskelycka! 

Flytvästar 

Midsommarens viktigaste plagg! Flytvästarnas kondition bör kollas varje år och de ska underhållas och förvaras enligt tillverkarens anvisningar. När en flytväst har gjort sitt, ska den läggas i kärlet för brännbart avfall. 

Västdelen i använda, utlösta uppblåsbara flytvästar, utlösaren samt säkringen kan som sådana sorteras som brännbart avfall. Den tomma koldioxidbehållaren kan läggas i metallinsamlingen.  

Outlösta uppblåsbara flytvästar som innehåller utlösare, säkring och patron får inte läggas som de är i hemmets avfallskärl och tas som sådana inte heller emot vid LSJH:s stationer, då de kan orsaka oväntade och oförutsebara farliga situationer vid hantering av avfallet. För outlösta uppblåsbara flytvästar kan man fråga återförsäljaren eller importören om tips och råd hur man ska gå till väga. 

Grill 

En elgrill som gått sönder hör hemma i kärlet för el- och elektronikskrot. Du visste väl att det är helt avgiftsfritt att lämna in el- och elektronikskrot till insamlingen, oavsett om apparaten är stor eller liten? Mindre el- och elektronikapparater tas emot i butikerna som säljer dem, medan LSJH:s sorteringsstationer tar emot apparater av alla storlekar.Du kan också ta en trasig gasgrill till sorteringsstationen utan avgift. Den tas emot som metallskrot. Metallskrot är också en trasig klotgrill eller kolgrill. 

Gör så här om du absolut måste använda en engångsgrill: plastomslaget runt grillen är plastförpackning och det medföljande papplocket hör till kartonginsamlingen. När du grillat klart ska du ta bort det helt svalnade kolet från grillen och lägga det förpackat t.ex. i en plastpåse i kärlet för brännbart avfall. Grilldelen läggs i metallinsamlingen. Kom ihåg att hett kol svalnar rysligt långsamt! 

Insektgift 

Ligger det allt möjligt gammalt insektmedel kvar längst in i skjulet? Alla slags insektgifter är farligt avfall som ska tas till sorteringsstationen. Stationerna tar utan avgift emot 50 kilo eller liter farligt avfall åt gången, förutsatt att det kommer från hem eller stuga, i motsats till företag. Om myggiftet i en aerosolflaska har använts slut helt och det inte längre finns något tryck i burken kan den sorteras som metall. Plastlocket är plastförpackning. Mygg- och fästinggift finns också i sprayflaskor av plast. De sorteras som tomma med plastförpackningar.  

Kondomförpackning 

Midsommarnatten är full av kärlek <3 Kondompaketets pappomslag sorteras som kartongförpackning och plastskyddet på den enskilda kondomen som plastförpackning. En trasig eller använd kondom är brännbart avfall. Skölj alltså inte ner den i toalettstolen och släng den absolut inte i dasset eller i naturen! 

Korvpaketets omslag 

Korvpaketet hör varken hemma på grillen, öppna spisen eller midsommarbålet. Det ska inte eldas upp under några som helst omständigheter. Korvpaketets plastomslag läggs i plastinsamlingskärlet eller, om något sådant inte finns i närheten, i kärlet för brännbart avfall. Vid ekokraftverket i Korvenmäki utnyttjas korvpaketet som energi på ett miljösäkert sätt. Korvpaket som brinner i grillen, spisen eller brasan avger föreningar som är skadliga för både miljön och människor. 

Midsommarbål 

Du kommer väl ihåg att man bara får elda rent trä och ris i midsommarbålet? Bränn aldrig avfall i brasan eller bastuugnen för det förorenar naturen. Områdets brännbara avfall utnyttjas som närenergi i Lounavoimas moderna ekokraftverk i Salos Korvenmäki, där avfallet kan hanteras rent. Du kan också slänga in bastukvasten om du har bastat färdigt. Kom dock ihåg att följa varningarna. När det är varning för skogsbrand får brasan helt enkelt vänta till nästa midsommar. Ren träaska från midsommarbrasan, grillen eller bastuugnen kan användas som gödsel i trädgården. Om du lägger aska i avfallskärlet, kyl ner den (med omsorg) och förpacka den tätt i en papplåda eller plastpåse. 

Mölkky, piltavlor och andra trädgårdsspel 

Trädgårdsspel som blivit kvar ute under vintern kan vara helt oanvändbara när sommarlovet väl stundar. Sortera även trasiga spel utgående från materialet. Träkäglorna i Mölkky hör hemma bland träavfallet, liksom klubborna och bollarna i krocket. Piltavlans pilar och krocketspelets metallbågar läggs i sin tur i metallinsamlingen. Själva piltavlan är brännbart avfall.

Plastskopa 

Skopa, bastuslev, öskar. Kärt barn har många namn. En sak som är gemensam för dem alla är att denna standardutrustning i varje stugbastu inte hör hemma i plastförpackningsinsamlingen, utan sorteras som brännbart avfall. Detsamma gäller trasiga tvättfat, hinkar, vattentunnor och andra plastföremål. De är inte plastförpackningar, utan plastprodukter. Skopor av rent trä är träavfall, som kan tas till sorteringsstationen utan avgift. Metallskopor med trähandtag sorteras som metall. 

Reseradio 

Knastrar radion? Tystnade hitkavalkaden? Rätt adress för en trasig radio är el- och elektronikskrotinsamlingen. I brist på radio kan du njuta av tystheten. Den perfekta spellistan för midsommar består av vågornas brus, glada skratt och myggornas inande. 

Roddbåt 

Har det gått hål på båten? Dåligt flyt? Rätt adress för en trasig båt är sorteringsstationen. Under 4,5 meter långa glasfiber- eller ABS-plastbåtar tas emot vid alla LSJH:s sorteringsstationer enligt prislistan för små avfallspartier som stort brännbart avfall. Vid avfallscentraler som har en bilvåg tas under 4,5 meter långa båtar emot som grovavfall enligt prislistan för stora avfallspartier, baserat på båtens vikt. Över 4,5 meter långa båtar tas endast emot vid Toppå avfallscentral i Åbo och vid Korvenmäki avfallscentral i Salo. 

Sillburk 

Njut av sillen ända till den sista biten, gärna till färskpotatis. Häll ut den överblivna vätskan i avloppet, lägg metallocket i metallavfallet och glasburken i glasinsamlingen. 

Solkräm  

Rätt adress för en burk med gammal solkräm är avfallskärlet för brännbart avfall. Om du riktigt noga kramar varenda lilla droppe solkräm ur en plasttub kan du sortera den som plastförpackning.  

Trasig flagga 

Finlands flagga bör förstöras på ett värdigt och vördnadsfullt vis. Du kan förstöra flaggan genom att bränna den eller genom att klippa den i små bitar och sedan lägga bitarna i det brännbara avfallet lite i taget i några omgångar. På så sätt förhindrar du bitarna från att åter monteras ihop och att flaggan känns igen av bitarna. Flaggan får inte begravas i marken eller i havet. 

Tält 

Har tältet sackat ihop för gott? Hoppas du har en reservplan för midsommarcampingen. Som sagt, det regnar alltid lite. Tyget från ett gammalt trasigt tält kan läggas i kärlet för brännbart avfall. Tältets metalldelar läggs i metallinsamlingen. 

Ärtskidor, körsbärskärnor och jordgubbsblad 

Dessa kan läggas i komposten eller bioavfallskärlet. Majsskrott, salladsrester och små ben hör också hemma i bioavfallet. 

Örngott 

Tog örngottet stryk av midsommarnattens sju sorters blommor? Ingen fara: du kan ta det fläckade, men tvättade och obrukbara örngottet till LSJH:s insamlingspunkter för avlagda textilier. Andra obrukbara hushållstextilier och kläder kan också sorteras som avlagda textilier. De kan tas avgiftsfritt emot på LSJH:s sorteringsstationer samt i LSJH:s samarbetspartners. Bekanta dig med alla insamlingspunkter på www.kierrätys.info.   

Se sorteringsanvisningar för alla avfall på www.lsjh.fi/sv/abc