15.11.2023

Nyheter

LSJH anordnar ett program under EWWR-veckan för att minska mängden avfall

Traktorikaivinkone työntää jätettä korkeaan sekajätteen kasaan.

Under den europeiska avfallsminskningsveckan anordnar Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) ett program i Åbo och Salo för att minska mängden avfall. European Week for Waste Reduction, dvs. EWWR-veckan, ordnas vecka 47.

Programmet är riktat till invånarna och börjar på tisdag kväll den 21 november med en föreläsning om att minska mängden avfall som hålls på LSJH:s besökscenter Kahmari i Åbo. Onsdagen den 22 november öppnar LSJH:s textilåtervinningsbutik i Bleckstaden i Åbo och lördagen den 25 november anordnas en allmän rundtur på ekokraftverket och besökscentret Hehku i Korvenmäki i Salo.

Anmäl dig: tillsammans belastar vi morgondagen mindre!

Föreläsning om att minska mängden avfall, besökscentret Kahmari (Lastgatan 17, Åbo) tis den 21 november kl. 18–20

Vill du veta hur du kan minska mängden avfall och varför det är så viktigt? Eller hur förbrukningen av naturens resurser och mängden avfall hör ihop? Varför konsumerar vi och vad är onödig konsumtion? Kom och lyssna och lämna feedback om vårt nya föreläsningsinnehåll. Vi lottar ut ett produktset med kökstema från LSJH bland alla som lämnar feedback. Kaffe serveras under evenemanget!

Anmäl dig senast måndagen den 20 november 2023.

Mer information om föreläsningen hittar du här.

Invigning av LSJH:s textilåtervinningsbutik Lemppari (Bleckstadsgatan 27, Åbo) ons den 22 november kl. 11–17

LSJH:s butik för återvinning av avlagda textilier Lemppari öppnar i Bleckstaden i Åbo den 22 november 2023. Invigningen hålls kl. 11–17.

I butiken säljer man kläder som fortfarande är i gott skick, vintage och hemtextilier samt återvunna garn och tyger som invånarna har sorterat i insamlingen av avlagda textilier. De användningsbara textilier och produkter som tas till insamlingen räddas till butiken för att förhindra uppkomsten av avfall så att de kan fortsätta sitt liv istället för att återvinnas som material i förtid.

Vem som helst kan besöka butiken för att göra textilfynd till ett förmånligt kilopris. Under invigningen erbjuder vi även miljörådgivning och de 200 första kunderna bjuds på kaffe med bulle. Välkommen!

Allmänna rundturer på ekokraftverket och besökscentret Hehku (Helsingintie 541, Salo) lör den 25 november kl. 10, 11, 13 och 14

Under rundturen får du höra om hållbara konsumtionsvanor, återvinning och utnyttjande av avfall samt bekanta dig med Lounavoimas ekokraftverk och energiproduktion.

OBS! Av säkerhetsskäl är den allmänna rundturen endast tillgänglig för vuxna (åldersgräns 18 år). Rundturen lämpar sig inte för rörelsehindrade. Antalet platser är begränsat och deltagande kräver förhandsanmälan. Avboka din anmälan om du skulle få förhinder. Kom till platsen max. 15 minuter innan rundturen börjar.

Anmäl dig senast onsdagen den 22 november 2023.

Mer information om de allmänna rundturerna hittar du här.