3.6.2024

Nyheter

LSJH belönades på Finnish Fashion Awards-galan

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) utsågs till bäst i sin kategori på Finnish Fashion Awards-galan i Helsingfors fredagen den 31 maj.

LSJH var nominerad i kategorin Innovation x Collaboration, som lyfter fram innovationer och uppfinningsrikedom inom modebranschen, för sitt samarbete med klädmärkena VAIN och Latimmier.

LSJH och klädmärkena tog tillsammans fram kollektioner som även visades upp på modeveckan i Köpenhamn och som tillverkats av avlagda konsumenttextilier från LSJH.

– LSJH har stöttat Latimmiers klädproduktion med återvunna tyger framställda av avlagda textilier. Man har även bidragit till VAIN:s upcyclingkollektion genom att fungera som råvarubank och sortera de begagnade kläder som passar just deras nyproduktion från avlagda textilier som samlats in från finländska konsumenter, berättar Miira Ojanen, försäljningschef för cirkulära textilier vid LSJH och ansvarig för samarbetet.

– Stort tack till Latimmier och VAIN för ett roligt samarbete och till juryn för detta fina erkännande. Vi på LSJH är mycket överraskade och oerhört tacksamma. Tack också till våra fantastiska mednominerade samt för alla finländare som återvinner sina avlagda textilier, säger Ojanen nöjt.

Ojanen betraktar priset som ett tecken på att det pågår en brytning inom modebranschen, där modiga föregångare stakar ut vägen. 

– Att ett avfallsbolag som LSJH belönas på en modegala berättar att förändringens vindar blåser inom textilbranschen. Det är ju ett faktum att textilindustrin inte längre kan fortsätta på samma sätt som förut. Kreativitet och ett djärvt samarbete över branschgränserna är viktigt – till och med nödvändigt – för att man ska hitta nya lösningar, konstaterar Ojanen.

”Det finns redan material så att det räcker och blir över”

LSJH har arbetat i mer än ett årtionde för att sätta fart på den cirkulära ekonomin inom avlagda konsumenttextilier. Bolagets vision är att tillsammans med aktörer i olika branscher hitta de bästa cirkulära lösningarna för avlagda textilier från hushåll.

Det nationella nätverket för insamling av avlagda textilier som drivs av LSJH och andra kommunala avfallsbolag täckte 2023 redan 97 procent av Finlands area. Avlagda textilier som samlats in från invånare runt om i Finland förädlas till återvinningsråvara i Sydvästra Finland.

– Genomsnittfinländaren konsumerar cirka 11,3 kilo textilier under ett år. Varför slösa vatten och mark för att till exempel odla nya textilfibrer när det finns redan material så att det räcker och blir över? Förutom i textilindustrin kan man också använda avlagda textilier inom många andra industribranscher, konstaterar Ojanen.

I EU går man för närvarande i väntans tider när det gäller avlagda textilier. EU:s avfallsdirektiv innebär att skyldigheten att samla in textilier inom en viss tidsperiod ska överföras från avfallsanläggningarna till producenterna.

Även om mycket fortfarande är oklart när det gäller insamling och utnyttjande av avlagda textilier hoppas LSJH att de befintliga samarbetspartnerna har modet att fortsätta resan som föregångare inom cirkulär textilekonomi.

– Cirkulär textilekonomi är något man bara kan åstadkomma tillsammans. Samarbetet med företag inom andra branscher, högskolor och andra avfallsanläggningar har varit ovanligt bra och inspirerande. Vi håller dörrarna öppna för alla som är intresserade av att utnyttja avlagda textilier, tipsar Ojanen.

Finnish Fashion Awards grundades och anordnas av Fashion Finland och Juni Communication och anordnades fredagen den 31 maj 2024 som en del av Fashion in Helsinki-veckan. Arrangörernas pressmeddelanden finns att läsa här (på finska).