Avlagda textilier

Man kan ta rena och torra, men obrukbara kläder och hemtextilier till insamlingen av avlagda textilier. Man kan ta blekta, håliga och trasiga textilprodukter till insamlingen. Produkter med permanenta fläckar som inte längre går bort i tvätten är också tillåtna.

Avlagda textilier är avfall som lätt förstörs, då de snabbt suger åt sig omgivande fukt och smuts, vilket gör att hela partiet snabbt kan bli odugligt för återvinning. Därför ska man packa avlagda textilier tätt i en plastpåse innan man lägger dem i insamlingskärlet.

Man ska naturligtvis inte lägga mögliga eller skadedjursangripna textilier i insamlingskärlet, eftersom det garanterat kommer att förstöra hela partiet. Avlagda textilier som lämnats till insamlingen sorteras för hand. Det är det bästa sättet att separera användningsbara textilier (som inte hör hemma i insamlingen av avlagda textilier), textilier som lämpar sig för materialåtervinning och textilier som inte kan återvinnas.

 1. Separera hela och användningsbara kläder från dina avlagda textilier. Fyll inte påsen med avlagda textilier med dem, utan sälj eller skänk dem till någon annan. Ett användningsbart plagg är inte avfall!
 2. Packa de rena och torra avlagda textilierna i en plastpåse så att du kan knyta påsen hårt.
 3. Ta påsen till insamlingen. Förutom på våra sorteringsstationer och i våra textilhallar finns det även insamlingspunkter i våra samarbetspartners lokaler. Karttjänsten kierrätys.info visar din närmaste insamlingspunkt för avlagda textilier på kartan.
 4. Lägg påsen i insamlingskärlet och stäng luckan. Lämna inte påsen utanför ett insamlingskärl som är utomhus om kärlet är fullt. Den kommer garanterat att förstöras.
 1. Kläder och hemtextilier som är mögliga, luktar eller innehåller textilskadedjur. De hör hemma i det brännbara avfallet.
 2. Användningsbara textilier: cirkulera dem.
 3. Accessoarer som skor, väskor och bälten.
 4. Stoppade textilier som kuddar, täcken och mjukisdjur.
 5. Underkläder, strumpor, strumpbyxor, badkläder.
 6. Mattor.
 7. Alla andra lösa saker: kontrollera fickorna innan du packar plagget, lägg inget överflödigt i påsen med avlagda textilier. Du anar inte hur många saker som inte hör dit som hamnar på textilsorteringsbordet! Det utgör också en arbetssäkerhetsrisk.

Hushållens avlagda textilier slussas vidare till olika kanaler på basen av kondition.

 1. Inlämnade textilier som är i gott skick går som sådana tillbaka till användning via butiken för avlagda textilier.
 2. En del av textilierna behandlas till återvunnet fiber, som används som råvara för nya produkter.
 3. En del av textilierna går på beställning till små företag, som använder dem för att tillverka sina produkter.
 4. Den del av de avlagda textilierna som inte går att återvinna som material utnyttjas vid energiproduktion.

Mottagningsplatser och insamlingspunkter för avlagda textilier

Man kan avgiftsfritt ta hemmets avlagda textilier till alla våra sorteringsstationer, med undantag för Mörttilä på Utö, och till våra mobila sorteringsstationer Siira och Pop up. Det finns även en insamlingspunkt vid vår butik för avlagda textilier. Våra samarbetspartner har dessutom insamlingspunkter i sina lokaler. Du hittar alla mottagningsplatser för avlagda textilier enkelt i tjänsten kierrätys.info.

Observera att många av våra samarbetspartners insamlingspunkter ligger i deras lokaler och därmed bara är tillgängliga under deras öppettider. Kontrollera öppettiderna på aktörens webbplats innan du åker för att lämna in dina avlagda textilier till dem.

Kierrätys.info hjälper dig med att hitta närmaste insamlingspunkt på kartan.