6.2.2024

Nyheter

Sorteringsstationer hjälper till med komposteringsanmälan

Sorteringsstationerna vid Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) avfallscentraler erbjuder nu hjälp med att göra komposteringsanmälningar.

 I Toppå, Korvenmäki, Isosuo och Rauhala kan du nu få hjälp att fylla i blanketten för komposteringsanmälan som lämnas in till avfallshanteringsnämnden. 

– Om du har problem med att fylla i formuläret direkt på webbplatsen för LSJH, antingen elektroniskt eller på papper, hjälper vi dig gärna på stationerna. Vi har utskrivna blanketter och vid behov kan vi fylla i hela blanketten tillsammans med invånaren”, säger Petri Lehtinen, LSJH:s servicechef för avfallsmottagningstjänster.

Insamlingen av bioavfall utvidgas i LSJH:s verksamhetsområde under våren för att följa avfallslagen som trädde i kraft 2021. Invånare som bor i områden markerade på  avfallshanteringskartan  som upprätthålls av avfallshanteringsnämnden ska senast då de fått brev från LSJH antingen amäla om kompostering eller alternativt beställa ett bioavfallskärl antingen för sig själva eller tillsammans med sina grannar. Man kan också komma överens om kompostering tillsammans med grannarna.

Tjänsten kommer att vara tillgänglig åtminstone under våren under sorteringsstationernas öppettider. Du kan be personalen om hjälp vid stationens lastkontrollpunkt eller vid kassan. LSJH vidarebefordrar komposteringsanmälningarna som fyllts i eller lämnats vid stationerna till avfallshanteringsnämnden.