27.5.2024

Nyheter

Under evenemanget på Korvenmäki avfallscentral tas det reda på vad som händer med avfallet

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) ordnar evenemanget ”Vad händer med avfallen?” tisdagen den 4 juni kl. 14-18 på Korvenmäki avfallscentral. Evenemanget är för hela familjen. Besökarna får höra och se vad som händer med avfallet efter sortering och varför sortering är viktigt.

Evenemanget kommer att omfatta guidade turer på avfallscentralen, under vilka man får bekanta sig med avfallshanteringen. Under evenemanget kommer det också att anordnas turer till Lounavoimas ekokraftverk. Under dessa får man se hur blandavfallet som uppkommer i området utnyttjas. Turerna på Lounavoima kräver förhandsanmälan.

Besökscentret Glöd har öppna dörrar under hela evenemanget. I Glöd kan man utforska hållbara konsumtionsvanor, återvinning och utnyttjande av avfall i praktiken samt spela ett sorteringsspel. Det erbjuds även komposteringsrådgivning och du kan delta i utlottningen av en kompostbehållare. 

–  Genom att återvinna material kan man tillverka återvinningsprodukter och samtidigt spara på naturresurserna. Under evenemanget kan du lära dig mer om återvinning av avfall bland annat med olika experter samt genom turerna på avfallscentralen och Lounavoima, säger Katariina Humalamäki, servicechef för miljöfostran och avfallsrådgivning.

Mångsidigt program för hela familjen

På evenemanget kommer det att finnas ett bytestorg för leksaker dit barnen kan ta med sina egna leksaker och byta ut dem i den cirkulära ekonomins anda. Familjens yngsta medlemmar kan testa sina sorteringskunskaper med ett sorteringsset, och barnen kan lämnas i barnparkeringen för att öva på sorteringsfärdigheterna om det behövs.
 
På gårdsplanen i Korvenmäki finns bland annat en sopbil utställd och soppa och kaffe serveras. Gratis busstransport från Salo torg till Korvenmäki och tillbaka ordnas under evenemanget.

– När man startar till evenemanget lönar det sig att komma ihåg att ta med sig hemifrån avfall som samlas in vid sorteringsstationen, till exempel små trasiga elapparater, batterier med tejpade poler eller avlagda textilier förpackade i en plastpåse, tipsar Humalamäki.

Mer information och ett schema för evenemanget finns på adressen  lsjh.fi/sv/tapahtumat/mita-jatteille-tapahtuu-tapahtuma-korvenmaessa

I evenemanget deltar LSJH, Lounavoima, Elker, Kuusakoski, Fortum och Biolinja.

Man bör anmäla sig till turerna på Lounavoima senast söndagen den 2 juni på adressen Lounavoiman laitoskierros (lyyti.fi) .