15.11.2023

Fast insamlingspunkt för avlagda textilier även till resten av LSJH:s ägarkommuner

Fredagen den 17 november inleds insamlingen av avlagda textilier även i de sista av Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) ägarkommuner. I S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nousis och Rusko hittar man i fortsättningen LSJH:s fasta insamlingspunkt för avlagda textilier i anslutning till ekopunkten.

Under november börjar man samla in avlagda textilier, dvs. obrukbara kläder och hemtextilier, vid fasta insamlingspunkter även i de sista av Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) ägarkommuner.

I S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nousis och Rusko placeras LSJH:s fasta insamlingspunkt för avlagda textilier ut vid en av Rinki-ekopunkterna i området den 17 november.

– I dessa kommuner börjar man samla in avlagda textilier vid en Rinki-ekopunkt som LSJH har hyrt för Pakkauskierrätys Rinkis bruk, berättar Oskari Pokela, insamlings- och logistikexpert vid LSJH.

LSJH:s logo och sorteringsanvisning på det blå insamlingskärlet för avlagda textilier

Insamlingspunkterna för avlagda textilier ligger vid Rinki-ekopunkterna på Metsäniityntie 9 i S:t Mårtens, Keskuskaari 7 i Masku, Nihattulantie i Virmo, Mietoistenkuja i Nousis och Ohjaluodontie 2 i Rusko. Avlagda textilier samlas in i blå insamlingskärl av metall vid ekopunkterna.

– Man känner igen insamlingskärlen för avlagda textilier på att de är försedda med en sorteringsanvisning för avlagda textilier samt naturligtvis LSJH:s logo, förklarar Pokela.

Alla nya insamlingspunkter samlar förutom avlagda textilier också in användningsdugliga donerade textilier.

– Det är viktigt att sortera textilierna i rätt kärl: användningsdugliga textilier i gott skick passar som donerade textilier. Avlagda textilier är i sin tur t.ex. trasiga kläder och hemtextilier som inte längre kan återanvändas som de är, säger Pokela.

Från insamlingskärlen tas de avlagda textilierna till LSJH:s sorteringsanläggning, där bolagets professionella sorterare försöker hitta den bästa cirkulära lösningen för varje avlagd textil. En del av textilierna är lämpliga som råvara som de är, medan andra förädlas till återvinningsfiber.

– Råvaran som framställs av avlagda textilier används bl.a. för att tillverka kläder, hemtextilier och yllegarn. Man har också tillverkat fibertyger, isolermaterial samt möbelstoppning av den. Råvaran har beviljats Nyckelflaggan, berättar Pokela.

LSJH har över 40 fasta insamlingspunkter för avlagda textilier i området

I och med de nya insamlingspunkterna har LSJH redan över 40 fasta insamlingspunkter för avlagda textilier inom sitt verksamhetsområde.

Avlagda textilier samlas in vid alla LSJH:s sorteringsstationer samt vid samarbetsparternas insamlingspunkter såväl utomhus som inomhus och nu även i anslutning till ekopunkterna.

Man kan dessutom ta avlagda textiler till de ambulerande insamlingarna Pop up-sorteringsstationen och den mobila sorteringsstationen Siira som åker runt i verksamhetsområdet. Deras tidtabeller finns bland annat i evenemangskalendern på LSJH:s webbplats.

– Det lönar sig att kolla vilka insamlingspunkter för avlagda textilier som ligger närmast hemmet, jobbet, hobbyplatsen och de platser där man uträttar ärenden på adressen www.kierratys.info och ta med sig avlagda textilier t.ex. på väg till jobbet, tipsar Pokela.

 

De nyaste insamlingspunkterna för avlagda textilier

S:t Mårtens: Metsäniityntie 9, 21490 S:t Mårtens.

Masku: Keskuskaari 7, 21250 Masku.

Virmo: Nihattulantie, 23100 Virmo (intill busstationen).

Nousis: Mietoistenkuja, 21270 Nousis.

Rusko: Ohjaluodontie 2, 21290 Rusko.

Hitta din närmaste insamlingspunkt på adressen www.kierratys.info.

 

FAKTA

 

Anvisning för sortering av avlagda textilier

Torra och rena obrukbara kläder och hemtextilier, såsom

  • jackor, byxor, kjolar och skjortor
  • lakan, handdukar och bordsdukar.

Packa i en plastpåse och förslut tätt.

Till insamlingen kan man inte lämna underkläder, strumpor, kuddar, täcken, stoppningar, mattor, bälten, väskor, skor eller fuktiga, mögliga textilier, textilier som innehåller textilskadedjur eller starkt luktande textilier. Dessa sorteras i brännbart avfall. 

Donera användningsdugliga textilier till välgörenhet!

 

Mer information:

Oskari Pokela, LSJH
Insamlings- och logistikexpert
tfn 040 726 0861
oskari.pokela@lsjh.fi