14.9.2023

LSJH:s fordon kör i fortsättningen på förnybar diesel

Vindrutan och motorhuven på LSJH:s vita skåpbil med texten Lounais-Suomen Jätehuolto.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) siktar på att minska såväl utsläppen från avfallshanteringen i sitt verksamhetsområde som utsläppen direkt från bolagets verksamhet. För att främja detta mål ska man i fortsättningen i första hand endast använda förnybar diesel i de dieselfordon som är i produktionsbruk.  

– Bolaget har sex paketbilar och två lastbilar. Genom att tanka dem med förnybar diesel kan vi minska klimatavtrycket från våra produktionsbilar med upp till 90 procent, berättar LSJH:s underhållschef Joonas Yli-Tolppa

Övergången till diesel som till största delen framställs av förnybara råvaror som avfall och matrester minskar klimatavtrycket från bolagets produktionsfordonspark i enlighet med de tankningar som görs. Ändringen uppmärksammas också i bolagets beräkning av klimatavtrycket.  

– Många bäckar små gör en stor å när man gör val för att dämpa klimatförändringarna. Det är ett av besluten som LSJH fattat för att minska klimatavtrycket. Valen som varje individ och bolag gör har betydelse som en del av en stor helhet, påminner Yli-Tolppa.