20.11.2023

LSJH:s textilåtervinningsbutik Lemppari öppnar på onsdagen den 22 november

Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) butik för avlagda textilier har flyttat från Kärsämäki i Åbo till nya lokaler i Bleckstaden i Åbo.

Den nya textilåtervinningsbutiken öppnar under namnet Lemppari under den europeiska avfallsminskningsdagen (EWWR-veckan), onsdagen den 22 november k. 11–17.

Vem som helst kan besöka LSJH:s textilåtervinningsbutik för att göra textilfynd till ett förmånligt kilopris.

I butiken säljer man kläder som fortfarande är i gott skick, vintage och hemtextilier samt återvunna garn och tyger som hushållen har sorterat i insamlingen av avlagda textilier.

– De användningsbara textilier och produkter som tas till insamlingen räddas till butiken för att förhindra uppkomsten av avfall så att de kan fortsätta sitt liv istället för att återvinnas som material i förtid, berättar Elina Kokko, materialrådgivare vid LSJH och butiksansvarig för Lemppari.

LSJH:s sorteringsanläggning ligger i samma fastighet

Förutom butiken har även LSJH:s funktioner för sortering av avlagda textilier flyttat till fastigheten i Bleckstaden.

– LSJH:s funktioner för avlagda textilier har nu koncentrerats till Bleckstaden. Vid sorteringsanläggningen hanterar man avlagda konsumenttextilier som samlats in från hela Finland. LSJH söker den bästa cirkulära återvinningslösningen för varje sorterad avlagd textil, berättar LSJH:s projektchef Aki Honkanen.

Den råvara som LSJH producerar av de avlagda textilierna har redan använts för att tillverka bland annat yllegarn samt nya kläder och hemtextilier.

Man har också tillverkat fibertyger, isolermaterial samt möbelstoppning. Råvaran har beviljats Nyckelflaggan.

Fynd, kaffe med bulle samt miljörådgivning utlovas

Vid invigningen av Lemppari kan man mellan inköpen få miljörådgivning om hållbar konsumtion av textilier och sortering och återvinning av avlagda textilier. De 200 första kunderna serveras kaffe med bulle.

I anslutning till ingången till butiken finns det insamlingskärl för avlagda textilier så att man kan göra sig av med obrukbara avlagda textilier som ligger och skräpar i hörnen hemma när man besöker butiken.

Invigningen är riktad till alla som är intresserade av hållbart mode. Från och med den 22 november är butiken öppen måndag till fredag kl. 11–17.

Invigning av textilåtervinningsbutiken Lemppari ons den 22 november 2023 (Bleckstadsgatan 27, 20320 Åbo) kl. 11–17. Butiken är i fortsättningen öppen mån–fre kl. 11–17. Välkommen!

 

Mer information: 

Aki Honkanen
 projektchef, LSJH
 tel. 020 728 2071
 aki.honkanen@lsjh.fi

Elina Kokko
 materialrådgivare,
 butiksansvarig för Lemppari, LSJH
 tel. 020 728 2055
 elina.kokko@lsjh.fi