26.4.2024

Nyheter

Första maj kan också firas snyggt

Första maj är ett säkert vårtecken! Få tips från Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) om hur du återvinner foliebollar, masker och serpentin från denna sorteringsguide. I slutet hittar du avfallshanteringens undantag i ditt område under valborg. 

Folieboll: Folieballongerna hör inte hemma i metallinsamlingskärlet, eftersom de har en plastyta, även om de verkar metalliska. Lägg folieballongerna i avfallskärlet för brännbart avfall, när de tjänat ut sitt syfte.  När foliebollarna börjar ta slut, lägg dem i soptunnan för blandat avfall.  

Ballong: Uppblåsta ballonger är också blandat avfall. Plastförpackningarna för de köpta ballonger kan å andra sidan återvinnas genom att sorteras i en insamlingskärl för plastförpackningar. Plastförpackningar samlas in på Rinki-insamlingsplatserna och numera redan i många bostadsaktiebolag. Hitta din närmaste ekopunkt, se  www.kierrätys.info.  

Kexpaket: Kexpaket av kartong, som läggs i insamlingskärlet för kartongförpackningar, återvinns till hylskartong. Kexförpackningar av plast sorteras i insamlingskärlet för plastförpackningar och metallförpackningar i insamlingskärlet för metallförpackningar. 

Engångsbehållare: Favorisera så långt som möjligt hållbara fryslådor eller kärl av plast som redan finns hemma. De som föredrar finare dukningar, dukar även på picknicken med porslinskärl och dricksglas av glas. Ifall man trots allt använder engångskärl, hör våta och smutsiga engångskärl samt engångskärl av plast hemma i kärlet för brännbart avfall. De som föredrar finare dukningar, dukar även på picknicken med porslinskärl och dricksglas av glas. Ifall man trots allt använder engångskärl, hör våta och smutsiga engångskärl samt engångskärl av plast hemma i kärlet för brännbart avfall.  

Servett: Servetter som använts är bioavfall, så lämna dem till hushållets bioavfallskärl eller kompostera dem i din egen komposterare.  

Metallburk: Var du än är, lämna inte metallburkar liggande i naturen. För pantbelagda burkar till butiken och övriga till metallinsamlingskärlet.  

Munkfett: Fett från flottyrkokning av munkar och struvor får inte hällas i avloppet! Låt till exempel fettet sugas in i hushållspapper och lägg det sedan i kompostbehållaren eller bioavfallskärlet. Om ingendera är i din användning, packa fettet tätt till exempel i en mjölkkartong och lägg den i kärlet för brännbart avfall.  

Rester: Hamstra inte överflödigt, utan packa med till picknicken eller duka upp på bordet den mängd som gruppen äter. Ta med på picknicken tidningspapper eller en bioavfallspåse av papper, ifall det uppkommer matrester. Ta med resterna till husbolagets bioavfallskärl eller till din komposterare.   

Serpentine: Trots att serpentinen känns som papper, hör den inte hemma i pappersinsamlingen. Rätt adress för serpentinskräp är kärlet för brännbart avfall. Man kan alternativt själv virka en hållbar serpentin och på det viset undvika uppkomsten av onödigt avfall!    

Mjödflaska: Pantbelagda mjödflaskor av glas eller plast förs till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Glasflaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet och plastflaskor utan pant kan återvinnas som plastförpackningar.    

Chipspåse: Chipspåsens insida ser utan tvivel silvrigt metallisk ut. Trots detta består påsen dock till största del av plast, så den kan återvinnas som plastförpackning.  

Skumpaglas: Ifall ett skumpaglas av glas går sönder, sorteras skärvorna som brännbart avfall. Ett dricksglas som tål hetta hör inte hemma i insamlingskärlet för förpackningsglas.   

Skumpaflaska: Det lönar sig att föra pantbelagda skumvins- eller champagneflaskor av glas till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Flaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet. Kom ihåg att även sortera flaskkorkens skyddsfoliepapper och metalltråd till insamlingen av metallförpackningar. 

Skumpaflaskans kork: Genom att googla hittar man alla möjliga slags tips för pyssel med skumpa- och vinkorkar. Är man skicklig kan man göra en dörrkrans, en nyckelring eller ett pannunderlägg av dem. Om pysselinspirationen inte infinner sig, sorteras de som brännbart avfall.   

Sprayserpentin: Sprayserpentinen är i sig brännbart avfall, men den är förpackad i en aerosolförpackning, som bör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall tas gratis emot vid LSJH:s avfallscentraler, sorteringsstationer, ambulerande insamlingar och mottagningspunkter för farligt avfall. Mera information om mottagningen av farligt avfall på adressen: lsjh.fi/sv/mita-haluat-lajitella/vaarallinen-jate/

Struv-, potatissallads-, knackkorvs- och köttbullsförpackning: Ifall man köper mattillbehören färdiga från butiken, ska förpackningarna sorteras i plastinsamlingskärlet.   

Första maj-kriskrams: Det lönar sig definitivt att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast. Ifall man trots allt faller för första maj-sakerna, lönar det sig att gömma undan vippor, hattar, ballonger, karnevalkläppar, vimplar och mojänger samt annat helt krimskrams av plast för kommande behov. Då man inte köper nytt alla år, förebygger man uppkomsten av avfall och sparar på miljön. Ifall de allehanda plastsakerna blir oanvändbara, är de brännbart avfall.   

Studentmössa: Det fina med studentmössan är, att smuts bara ökar dess trovärdighet. Ifall mössan dock går sönder så att den blir oanvändbar, sorteras den som blandavfall.   

Var och hur än du firar första maj, utrusta dig med sop- och bioavfallspåsar, så att du kan ta med ditt avfall. De allmänna sopkärlen i parkerna och städerna kan under första maj fyllas till bredderna. Vidare borde man inte lägga annat än brännbart avfall i dem.    

Sortera ditt avfall i rätt kärl hemma eller för till närmaste ekopunkt. Avfall som kommit från valborgsfirande tas också emot på LSJH:s sorteringsstationer.  

Valborgsafton, tisdagen den 30 april, stänger vissa av våra sorteringsstationer tidigare än normalt. Kortare öppettider än vanligt valborgsafton: 

  • Isosuo sorteringsstation: öppet kl. 7–18 
  • Korvenmäki sorteringsstation: öppet kl. 7–18 
  • Rauhala sorteringsstation: öppet kl. 7–18 
  • Toppå sorteringsstation: öppet kl. 6.30–18 

Första maj, onsdagen den 1 maj, är alla LSJH:s sorteringsstationer, kontorer och textilåtervinningsbutiken Lemppari stängda. Det är även paus i soptömingarna på en allmän helgdag. Valborg kan flytta fram tömningsdagen med en eller två dagar från den vanliga.

Skräpfri första maj!