28.9.2023

Uutiset

Tarkista biojätekeräyksen järjestämisen takaraja kartalta

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) uutena palveluna lanseeraamasta sähköisestä biojätekartasta voit tarkistaa postiosoitteen perusteella, milloin LSJH:n järjestämät biojätetyhjennykset alkavat alueellasi.

LSJH:n sähköisestä biojätekartasta voit tarkistaa postiosoitteen perusteella, milloin LSJH:n järjestämät pyörällisten astioiden biojätetyhjennykset alkavat alueellasi. Nostoperusteisten jäteastioiden tyhjennykset siirtyvät LSJH:lle koko alueella 1.1.2024, poikkeuksena Uusikaupunki, jossa nostoperusteiset jäteastiat siirtyvät LSJH:n tyhjennysten piiriin vasta 26.2.2024.

Biojätteen keräys tulee jätelain muutoksen myötä Suomessa pakolliseksi kaikille asukkaille yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuuhun 2024 mennessä. Lisäksi erilliskerätyn biojätteen kuljetusvastuu siirtyy uuden jätelain myötä kunnille, eli meidän alueellamme kuntien omistamalle LSJH:lle.

Taajamassa sijaitsevat yli viiden huoneiston taloyhtiöt ovat jo nyt biojätteen keräysvelvoitteen piirissä. Tätä pienempien, yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevien asuinkiinteistöjen* osalta takaraja biojätteen erilliskeräyksen aloittamiselle LSJH:n alueella on alkuvuosi 2024. LSJH:n kilpailuttamat biojätetyhjennykset on porrastettu alkamaan tammi-toukokuussa, ja oman kiinteistön pyörällisten biojäteastioiden tyhjennysten aloitusajankohdan voi nyt tarkistaa sähköisestä biojätekartasta. Jos kiinteistö sijaitsee yli 10 000 asukkaan taajamassa, kyseiseen päivämäärään mennessä kiinteistössä on siis tullut joko aloittaa kompostointi ja tehdä kompostointi-ilmoitus, tai tilata biojäteastia ja sille tyhjennyspalvelu.

*Asuinkiinteistöjä ovat kaikki kiinteistöt, joissa on asunto, aina taloyhtiöistä omakotitaloihin ja vapaa-ajankiinteistöistä kuntien ja muiden toimijoiden kiinteistöihin, joissa on yksittäisiä, esimerkiksi talonmiehen, asuntoja.

Mistä tiedät, kuulutko velvoitteen piiriin?

  • Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan sähköisestä jätehuoltokartasta voit tarkistaa postiosoitteen perusteella, kuuluuko kiinteistösi biojätteen erilliskeräysvelvoitteen piiriin. Samalta kartalta näet myös vapaa­ehtoisen erilliskeräyksen alueen. Eri karttatasot löydät kartan vasemmassa kulmassa olevan valikkopainikkeen kautta.
  • LSJH:n uudesta sähköisestä biojätekartasta näet postiosoitehaulla, milloin biojätetyhjennykset alkavat eri puolilla LSJH:n toimialuetta. Biojätetyhjennysten aloitusaika on samalla ajankohta, jolloin erilliskeräysvelvoitteen piiriin kuuluvalla asuinkiinteistöllä on oltava järjestettynä kompostointi tai tyhjennettävä biojäteastia.

LSJH:n biojätetyhjennykset alkavat tammi-, helmi- ja toukokuussa

LSJH:n biojätetyhjennykset on pyörällisten jäteastioiden osalta porrastettu alkamaan kolmena eri ajankohtana: 1.1.2024, 26.2.2024 ja 13.5.2024. Osoitteesta lsjh.fi/biojatekuljetukset löytyvään sähköiseen biojätekarttaan on merkitty alueet kolmella eri värillä, jotka viittaavat eri aloitusajankohtiin.

  • Keltainen: 1.1.2024 alkavat alueet
  • Punainen: 26.2.2024 alkavat alueet
  • Sininen: 13.5.2024 alkavat alueet

Nostoperusteisten jäteastioiden tyhjennykset siirtyvät LSJH:lle koko alueella 1.1.2024, poikkeuksena Uusikaupunki, jossa nostoperusteiset jäteastiat siirtyvät LSJH:n tyhjennysten piiriin vasta 26.2.2024.

Syötä biojätekarttaan postiosoitteesi

Koska erilliskeräysvelvoitteen piiriin kuuluminen tai biojätekuljetusten urakka-alueet eivät noudata kuntarajoja, kannattaa pyörällisten biojäteastioiden tyhjennysten tarkka alkamispäivämäärä tarkistaa kiinteistön postiosoitteen perusteella sähköisestä biojätekartasta lsjh.fi/biojatekuljetukset näin:

  • Kirjoita kiinteistön postiosoite kartan hakukenttään.
  • Vie hiiri osoitteen karttamerkin/nastan päälle ja klikkaa sitä, niin saat näkyville kyseisen kiinteistön biojätetyhjennysten alkamisajankohdan.

Tiesithän, että kompostointi-ilmoituksen tekeminen tai biojäteastian tyhjennyspalvelun tilaaminen hoituu kätevästi