4.6.2024

Uutiset

Topinojalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön kelpaavaa puutavaraa

Topinojan jätekeskuksessa Turussa alkaa maailman ympäristöpäivänä keskiviikkona 5.6. kokeilu, jossa otetaan vastaan perinnerakentamiseen sopivaa materiaalia. Samana päivänä avataan myös toinen kesäajan vastaanotto, johon voi tuoda esimerkiksi puutavaraa ja korjattavia työpöytiä. Kokeilut ovat osa 1-vuotiasta Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanketta.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Turun Ekotori ja rakennustarvikkeiden varaosapankkia Paraisilla ylläpitävä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatio keräävät Topinojan jätekeskuksen sisäänajon yhteydessä olevalla Ohituskaistan oranssilla vastaanottokontilla perinnerakentamiseen sopivia, 1900-luvun keskivaiheilta peräisin olevia puukarmisia ikkunoita, ovia sekä erilaisia rakennusosia. Kyseessä on kokeilu, joka alkaa 5. kesäkuuta ja päättyy unikeonpäivänä 27. heinäkuuta 2024.

– Yhdistyksemme edistää rakennusosien talteenottoa uudelleenkäyttöä varten. Tavoitteenamme on aidon käsityön säilyminen ja jätemäärien vähentäminen. Olemme innoissamme tästä uudesta yhteistyöstä. Toivomme voivamme sen myötä pelastaa entistä enemmän arvokkaita rakennusosia, Curation toiminnanjohtaja Marcus Lepola iloitsee.

Korjauskuntoista materiaalia yhdistyksille, opiskelijatöihin ja yrityksille

Samana päivänä 5. kesäkuuta alkaa Topinojan jätekeskuksessa myös toinen vastaanottokokeilu, joka jatkuu aina elokuun loppuun asti. Asukkaat voivat tuoda Ohituskaista-kontin vieressä olevaan vastaanottoon maksutta uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa sekä korjauskelpoisia työpöytiä. Vastaanottokonttina toimii kesälomiaan viettävän Pop up -lajitteluaseman kontti.

– Pop up -konttiin toivotaan erityisesti kuivaa massiivipuuta, liimapuulevyä, rimaa ja sälelevyä sekä korjauskelpoisia työpöytiä. Näistä yhteistyökumppanimme Myllymäen Saha kunnostaa ja valmistaa uusia työpöytiä ja höyläpenkkejä. Lisäksi otamme kontissa vastaan pienempää puutavaraa, joita Salon Seudun ammattiopistolla hyödynnetään opiskelijatöissä, kertoo LSJH:n projektisuunnittelija Kaisa Jussila.

Ohituskaista-vastaanoton 1-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan 5. kesäkuuta

Kesän vastaanottokokeilut liittyvät LSJH:n ja Turun Ekotorin yhteiseen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeeseen. Topinojalle avattiin vuosi sitten maailman ympäristöpäivänä 5.6.2023 uudelleenkäyttökelpoisen tavaran vastaanotto, jossa otetaan jätekeskuskäynnin yhteydessä maksutta vastaan vielä käyttökelpoista tavaraa, joka ohjataan myyntiin Ekotorille.

– Myyntikelpoisen kodintavaran lisäksi uudelleenkäyttöön halutaan ohjata myös sellaisia tavaroita ja materiaaleja, joita voi kunnostaa, käyttää varaosina tai joista voi valmistaa uusia tuotteita. Siksi Topinojalla alkaa nyt kaksi uutta vastaanottokokeilua, Jussila kertoo.

Syntymäpäivän kunniaksi Ohituskaistan oranssin vastaanottokontin yhteydessä on keskiviikkona 5.6.2024 klo 13–18 tarjolla kahvia ja pientä makeaa.

– Jos paikan päältä ottaa syntymäpäiväviikolla 3.–7.6. kuvan ja tägää siihen Instagramissa Turun Ekotorin, osallistuu Ekotorin 20 euron lahjakortin arvontaan. Lisäksi jokaisen käynnin yhteydessä saa 20 prosentin alennuskupongin Turun Ekotorin myymälöihin, vinkkaa Turun Ekotorin hankekoordinaattori Paula Salonen.

Ohituskaistan vastaanottokontti on avoinna ma–pe klo 13–18 ja kesä-elokuussa lisäksi joka kuukauden viimeisenä lauantaina eli 29.6., 27.7. ja 31.8. klo 11–16.