1.11.2023

Uutiset

Uudenkaupungin pakkausjäteastioiden tyhjennykset siirtyvät LSJH:lle 1. marraskuuta

Pakkausjätteiden eli metalli-, lasi- muovi- ja kartonkipakkausten kuljetukset siirtyvät jätelain mukaisesti 18 kunnan omistaman Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kuljetusvastuulle Uudessakaupungissa marraskuun alussa. Siirtymä koskee metalli-, lasi-, kartonki- ja muovipakkausten jäteastioita.

Uudessakaupungissa alkavien jäteastiatyhjennysten pohjatietona on käytetty Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan kuljetusrekisteriä, johon on koottu aikaisemmin pakkausjäteastioita tyhjentäneiden jätteenkuljetusyritysten alueelliselle jätehuoltoviranomaiselle eli Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle ilmoittamat keräyskohteet ja niissä olevat jäteastiat.

Puuttuvat jäteastiatiedot kannattaa ilmoittaa LSJH:lle heti

Taloyhtiöitä on tiedotettu pakkausjätteiden kuljetusmuutoksista, ja isännöitsijöitä ja taloyhtiöiden vastuuhenkilöitä on pyydetty tarkistamaan ja ilmoittamaan yhtiön jäteastiatiedot ja tyhjennystarpeet.

– Mikäli taloyhtiön tiedot ovat vielä tarkistamatta ja ilmoittamatta LSJH:lle, kannattaa se tehdä OmaLSJH-palvelussa viimeistään nyt, LSJH:n palvelujohtaja Cati Huhta sanoo.

Jos taloyhtiö sijaitsee taajamassa ja siinä on asuntoja 5 tai enemmän, tulisi siellä olla keräysastiat kaikkiaan 7 eri jätteelle: polttokelpoiselle sekajätteelle, biojätteelle, paperille sekä metalli-, lasi-, kartonki ja muovipakkauksille.

– Pakkausjäteastioiden tyhjennyksissä voi siirtymävaiheessa ilmetä ongelmia. Jos asukkaat havaitsevat puutteita taloyhtiön jätepisteissä tai ongelmia jäteastiatyhjennyksissä, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä isännöitsijään. Voi nimittäin olla, että asia on jo isännöitsijän kautta hoidossa, Huhta kertoo.

Varmista, että LSJH:n jätteenkuljetusurakoitsijat pääsevät lukittuihin jätetiloihin

Jos taloyhtiön pakkausjäteastiat ovat lukkojen takana, on huolehdittava siitä, että LSJH:n kilpailuttamilla jätteenkuljetusurakoitsijoilla on pääsy lukittuihin jätetiloihin.

– Mikäli jätetila on lukossa, tulee se siirtää LSJH-lukituksen piiriin. On kuitenkin varmistettava, että myös muut kuin LSJH:n kilpailuttamat kuljetusyritykset pääsevät jätetilaan, Huhta sanoo.

Taloyhtiöiden lisäksi yksityisten asiakkaiden pakkausjätekeräys siirtyy LSJH:n kuljetettavaksi.

– Tällaisia yksityisasiakkaita ovat he, joilla on kotipihassaan yksittäisiä pakkausjäteastioita. Jos kiinteistöllä kerätään pakkauksia monilokeroastiaan, näiden tyhjennys hoidetaan entiseen tapaan sen palveluntarjoajan kanssa, jolta palvelu on hankittu, Huhta kertoo.

Lue lisää siirtymästä, tietojen tarkistamisesta sekä jätepisteen lukitsemisesta ja kaukosäädinten toimittamisesta: Jätelaki muuttui – mitä toimenpiteitä tämä tuo mukanaan taloyhtiöille? – Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (lsjh.fi).