8.9.2023

Aurajokea siivotaan sukeltaen Turun päivänä – Roskia kerätään talkoovoimin myös Aurajoen rannoilta

Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat siivoavat Aurajoen pohjaa romusta ja roskista perinteisesti Turun päivänä. Sukelluksen kanssa järjestetään samanaikaisesti Aurajoen rannalla Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot, joihin voi ottaa osaa kuka vain.

Joukko vapaaehtoisia sukeltajia Turun seudulta pulahtaa Kirjastosillan pielestä Aurajokeen nostamaan ylös sinne viskottua romua ja roskaa Turun päivänä, sunnuntaina 17.9. kello 12–14. Tempausta on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan, ja sukeltajat ovatkin vuosikymmenien aikana nostaneet Aurajoesta ylös jos jonkinmoista roinaa.

– Lompakon, kyykkämestareiden pokaalin, moposkootterin, myllynkiviä ja pyöriä – jopa tandempyörän, muistelee sukellustempausta järjestävä konkarisukeltaja Jouko Moisala.

– Kun skuutit tulivat katukuvaan, löytyi Auransillan pielestä joen pohjasta 23 skuuttia. On tärkeää saada ne ylös joesta, litiumakkujen paikka kun ei missään tapauksessa ole joen pohjassa, Moisala lisää.

Sukellustempauksen tarkoituksena onkin muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei roska häviä minnekään, vaikka se jokeen heitettäessä uppoaakin sameaan veteen.

– Tupakantumppi ei hajoa, vaan muuttuu pieniksi mikromuovihiukkasiksi ja vaikuttaa vedessä viidestä viiteentoista vuotta. Muovipussin elinikä meressä on 100 vuotta, muovipullojen ja tölkkien jopa 1000 vuotta. Puhumattakaan pyöristä, skuuteista ja muusta metalliromusta, Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) ohjelmapäällikkö Julia Jännäri luettelee.

Kaupunkilaiset voivat ottaa osaa Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoisiin

Roskia löytyy myös jokivarresta, jota siivotaankin talkoovoimin Aurajoen sukellustempauksen yhteydessä. PSS ry jakaa kaupunkilaisille roskapihtejä ja -pusseja roskien keräämistä varten. Tempauksella otetaan osaa maailmanlaajuiseen World Cleanup Dayhin.

– Rantaa voi siivota esimerkiksi koko perheen voimin samalla, kun seuraa sukellustapahtumaa. Tämä on oiva tapa tehdä yhdessä hyvää Turun kaupungille. Kannattaa ottaa omat hanskat mukaan, Jännäri vinkkaa.

Siivoustalkoisiin voi ottaa osaa myös kauempana keskustasta Halistenkoskella.

– Aurajokisäätiö jakaa kello 12–15 Halistenkosken Myllärintalolla, osoitteessa Valkkimyllynkuja 2, roskapihtejä ja -pusseja vapaaehtoisille roskankerääjille, jotka palkitaan urakastaan pullakahvein, Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulin kertoo.

Aurajokeen sukelletaan Cafe Artin kohdalta Kirjastosillan vierestä.

– Jos joku on kiinnostunut ottamaan osaa talkoisiin kantamalla joesta sukellettua romua rannalta jätelavalle, voi olla yhteydessä minuun puhelimitse (puh.  040 550 1064), sukeltaja Jouko Moisala sanoo.

LSJH:n Pop up -lajitteluasema Tuomiokirkontorilla

Joesta ja jokivarresta kerätyt romut toimitetaan kierrätettäväksi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskukseen.

– Kaupunkilaiset voivat tuoda käsissä kannettavat määrät kotitalouksien vaarallisia jätteitä, pieniä rikkinäisiä sähkölaitteita, poistotekstiiliä, loisteputkia, LED- ja energiansäästölamppuja sekä paristoja ja pienakkuja Tuomiokirkontorilla Turun päivänä kello 10–14 palvelevalle Pop up -lajitteluasemalle. Ympäristöneuvojat opastavat lajittelussa ja jätteen määrän vähentämisessä Vanhalla Suurtorilla kello 10–17, LSJH:n ympäristöneuvoja Solja Nurmi kertoo.

Turun päivän sukellustempausta ja rantasiivoustalkoita ovat järjestämässä Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat, Aurajokisäätiö, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ja Turun Itämerihaaste. Talkoissa ovat mukana Cafe Art ja Turun kaupunki.

Aurajokea siivotaan sukeltaen -tapahtuma ja Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot Turun päivänä Kirjastosillan pielessä klo 12–14. Sukellusta voi seurata molemmin puolin Aurajokea. Rantasiivoustalkoot Halistenkosken Myllärintalolla (Valkkimyllynkuja 2) klo 12–15.

 

Lisätiedot:

Jouko Moisala, sukeltaja, puh. 040 550 1064, jouko.moisala@dnainternet.net

Julia Jännäri, ohjelmapäällikkö, PSS ry, puh. 040 455 7251, julia.jannari@pssry.fi

Sinikka Paulin, toiminnanjohtaja, Aurajokisäätiö, puh. 040 553 7409, sinikka.paulin@aurajoki.net

Solja Nurmi, ympäristöneuvoja, LSJH, puh. 040 637 1478, solja.nurmi@lsjh.fi