21.11.2023

Liikkuva lajitteluasema Siira käy ensimmäistä kertaa Hirvensalossa – Mukana myös keräys käyttökelpoiselle tavaralle

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) pyörillä liikkuva lajitteluasema Siira vierailee ensimmäistä kertaa Turun Hirvensalossa 28. marraskuuta. Siiraan voi tuoda samoja jätteitä kuin alueen kiinteille lajitteluasemille. Siiran mukana Hirvensalossa on myös Ohituskaista; keräys vielä käyttökelpoiselle tavaralle.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) liikkuva lajitteluasema Siira vierailee tiistaina 28. marraskuuta ensimmäistä kertaa Turun Hirvensalossa. Siira pysähtyy Hirvensalon laskettelukeskuksen kupeessa olevalla Rinki-ekopisteellä osoitteessa Vanha Kakskerrantie 2, Turku kello 16.30–18.

– Kokemuksemme mukaan Hirvensalossa on tilausta Pop up -lajitteluasemaa suuremmalle kiertävälle jätteenkeräykselle. Siksi päätimme kokeilla siellä Siiraa, kertoo LSJH:n palvelusuunnittelija Janne Penttinen.

Kotitaloudet voivat viedä Siiraan samoja jätteitä kuin LSJH:n kiinteille lajitteluasemille. Asbestia, kaasupulloja ja maatalouden vaarallisia jätteitä ei kuitenkaan oteta vastaan.

Siira ottaa maksutta vastaan esimerkiksi kotitalouksien vaarallisia jätteitä (enintään 50 kg/l), sähkölaite- ja metalliromua, puujätettä, pakkausjätteitä ja poistotekstiilejä.

Lajiteltua siivous- ja remonttijätettä sekä huonekaluja ja muuta suurikokoista jätettä otetaan vastaan hinnaston mukaan. Maksulliset jätteet maksetaan paikan päällä käteisellä tai maksukortilla.

Hirvensalon Siirassa vastaanotto myös hyväkuntoiselle tavaralle

Jätteiden lisäksi kotitaloudet voivat tuoda maksutta Hirvensalon Siiraan vielä käyttökelpoista tavaraa. Jätteen ja uudelleenkäyttökelpoisen tavaran yhteisvastaanotto on osa LSJH:n ja Turun Ekotorin toteuttamaa Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanketta, jossa kokeillaan erilaisia tapoja vastaanottaa ja ohjata käyttökelpoista tavaraa uusiin koteihin.

Vastaanottoon voi tuoda ehjää ja hyvin puhdistettua kodin irtaimistoa, polkupyöriä sekä toimivia sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Suuria huonekaluja keräyksessä ei voida ottaa vastaan. Pysähdyspaikalla on Siiran kanssa Turun Ekotorin auto, joka kuljettaa tavarat myytäväksi Ekotorin myymälöihin.

– Jätteen ja uudelleenkäyttöön sopivan tavaran yhteisvastaanotto tuo asukkaille kokeiluun vaivattoman palvelun. Jos tavaran käyttökelpoisuudesta ei ole aivan varma, voi kaiken tuoda samaan osoitteeseen. Ohituskaistalla niiden sopivuus uudelleenkäyttöön arvioidaan, ja jäljelle jäävät jätteet ohjataan jatkokäsittelyyn, kertoo LSJH:n projektisuunnittelija Kaisa Jussila.

Käyttökelpoisen tavaran keräys Siiran mukana myös ensi vuonna

Ohituskaista on Siiran pysähdyksillä mukana myös ensi vuonna Turussa, Mynämäessä ja Naantalissa. Topinojan jätekeskuksessa uudelleenkäyttökelpoisen tavaran vastaanottokokeilu alkoi kesäkuun alusta ja jatkuu aina maaliskuun 2025 loppuun saakka.

– Vastaavaa palvelua halutaan tuoda kokeiltavaksi myös kohteisiin, joiden välittömässä läheisyydessä ei ole lajitteluasemapalveluita, kuten kiertävien keräysten pysähdyksille, Jussila toteaa.

Lue lisää Siirasta: www.lsjh.fi/siira

Lue lisää Ohituskaistasta: www.lsjh.fi/uutiset/topinojalle-avataan-ohituskaista-uudelleenkayttoon/

 

Lisätiedot:

Janne Penttinen
palvelusuunnittelija, LSJH
puh. 040 832 5677
janne.penttinen@lsjh.fi

Kaisa Jussila
projektisuunnittelija, LSJH
puh. 020 728 2059
kaisa.jussila@lsjh.fi