2.8.2023

Nyt voit tilata OmaLSJH-tunnuksen helposti kellon ympäri 

Jos kompostoit biojätteesi, tulee siitä ilmoittaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle. Ilmoittaminen onnistuu helposti sähköisen asiointipalvelun kautta.  

  • Tarvitset ensimmäiseen kirjautumiseen asiakasnumerosi ja sinulle osoitetun LSJH:n laskun numeron (löytyy meiltä aiemmin saamastasi laskusta).  
  • Mikäli sinulla ei ole vanhoja laskuja jäljellä, voit tilata laskun numeron tekstiviestillä numerosta 13131. Viesti maksaa normaalin tekstiviestin verran.  
  • Kirjoita viestiin ”LSJH välilyönti asiakasnumero”, esimerkiksi ”LSJH 00-1234567-00”. Saat paluuviestinä laskun numeron. Jos puhelinnumeroasi ei löydy asiakastiedoistasi, saat paluuviestinä ohjeen ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.  
  • Asiakaspalvelumme palvelee myös verkkosivustoltamme löytyvän chattibotin välityksellä. 

Miksi kompostoinnista on ilmoitettava Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle? 

Jätelaki edellyttää, että asuinkiinteistöllä syntyvän keittiöbiojätteen kompostoinnista on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia asuinkiinteistöjä, joilla kompostoidaan keittiössä syntyvää biojätettä. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa. 

Kompostointi-ilmoituksilla kerätyt tiedot merkitään jätteenkuljetus- ja kompostointirekisteriin. Kompostointirekisterin myötä kompostoijien ahkera työ biojätteen lajittelijoina saadaan otettua huomioon valtakunnallisen biojätteen kierrätysasteen laskennassa. Tietoja käytetään myös apuna kompostoinnin vaihtoehtona olevan biojätteen kiinteistökohtaisen erilliskeräyksen suunnittelussa ja toteutuksessa, sillä kiinteistöt, jotka ovat kompostointinsa reksiteriin ilmoittaneet, eivät tarvitse biojätteen erilliskeräystä. 

Huomioitavaa: 

  • Kaikkien taajamissa sijaitsevien, vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulee olla heinäkuuhun 2022 mennessä aloittanut biojätteen lajittelu joko liittymällä kiinteistökohtaiseen biojätteenkuljetukseen tai kompostoimalla biojätteet itse. 
  • Biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa. 

Lue lisää aiheesta täällä: https://lsjh.fi/jatelaki-uudistui-mita-se-tarkoittaa-kaytannossa/tietoa-biojatteen-kerayksesta/