17.5.2023

Topinojalle avataan Ohituskaista uudelleenkäyttöön

Asukkaat voivat kesäkuun alusta alkaen tuoda Topinojalle lajitteluasemavierailunsa yhteydessä myös käyttökelpoista tavaraa. Ohituskaista uudelleenkäyttöön -nimellä kulkeva vastaanotto on osa pilottihanketta, jonka tavoitteena on tavaroiden uudelleenkäytön kehittäminen Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LSJH ja Turun Ekotoria hallinnoiva Kestävän Kehityksen Yhdistys ry. Hankkeessa etsitään yrityskumppaneita ja kokeillaan uudenlaista yhteisvastaanottoa. Asukkaille Ohituskaista avautuu Topinpuistoon Topinojan jätekeskuksen yhteyteen 5.6.2023.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoidaan uudelleenkäytettävien tavaroiden ja materiaalien vastaanottoa jätehuollon palvelujen yhteydessä. Uusi vastaanotto helpottaa asukkaiden asiointia, kun sekä uudelleenkäyttöön kelpaavat tavarat että lajitteluasemalle kierrätykseen ja energiaksi toimitettavat jätteet voi nyt pakata yhteen kuormaan ja viedä kerralla kaiken samaan osoitteeseen.

– Tämä kokeilu on meille tervetullut avaus palveluiden monipuolistamiseksi. Toive ”yhden luukun periaatteella” toimivaan vastaanottoon toistuu usein Turun Ekotorin asiakkaiden palautteissa, kertoo Kestävän Kehityksen Yhdistyksen toimitusjohtaja Jarno Erkamaa.

Hankkeen tarkoituksena on alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran vastaanoton ja käsittelyn vakiinnuttaminen kolmannen sektorin lisäksi laajemmaksi alueelliseksi yhteistyöverkostoksi.

Uusia mahdollisuuksia myös yrityksille

– Nyt alkavan hankkeen tavoitteena on, että jatkossa alueen yrityksillä ja yhteisöillä on laajemmat mahdollisuudet saada käyttöönsä uudelleenkäyttöön soveltuvia materiaaleja ja löytää hyödyllisiä kumppanuuksia. Kiertotaloudessa ja second-hand-markkinoilla on valtavasti vielä hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia, arvioi Lounais-Suomen Jätehuollon tutkimus- ja kehityspäällikkö Miia Jylhä.

Yhteistyöhön houkutellaan mukaan niitä alueen yrityksiä, jotka haluavat kehittää omaa liiketoimintaansa uudelleenkäyttömarkkinoilla ja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Jos sopiva yrityskumppani löytyy, sellaisenaan käyttökelpoisen tavaran ohella asukkailta voidaan ottaa vastaan vaikkapa rakennustarvikkeita: kun asukas tuo vastaanottoon remontissa purettuja vanhoja ikkunanpokia, voi yritys tehdä niistä esimerkiksi peilejä tai sisustuselementtejä ja myydä niitä asiakkailleen. Ylijääneet kaakelit tai tapettirullat saattavat kelvata myyntiin sellaisenaan tai niitä voidaan käyttää uusien tuotteiden osina.

Yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla uusia toimintamalleja ja hyötyvät yhteistyöstä alueen muiden kiertotaloustoimijoiden kanssa. Yhteiskehittämisen hyödyt on tunnistettu myös LSJH:n aiemmassa hankkeessa, jossa kiertotalouden myymäläkonseptia kehitettiin yritysyhteistyössä.

Vastaanottopisteellä voi asioida kesäkuusta alkaen

Topinojalle avautuvan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen tunnistaa oranssista kontista. Vastaanotto on avoinna 5.6.2023 alkaen ma-pe klo 13–18 sekä kesä- heinä- ja elokuun viimeisinä arkilauantaina klo 11–16. Pisteellä otetaan vastaan uudelleenkäyttöön kelpaavaa tavaraa, joka on ehjää ja hyvin puhdistettua. Turun Ekotorin työntekijät arvioivat, soveltuuko tavara käyttöön vielä sellaisenaan. Vastaanotetut tavarat ohjataan myytäväksi Turun Ekotorille. Verkkosivuilta https://turunekotori.fi/topinojan-vastaanotto voi tarkistaa, millaista tavaraa vastaanottopisteellä voidaan ottaa vastaan.

Maaliskuuhun 2025 jatkuva Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja osatoteuttajana Kestävän Kehityksen Yhdistys ry, Turun Ekotori. Hankkeen tulokset raportoidaan kiertotalouskeskusten yhteisellä hankesivustolla www.circhubs.fi.

Lisätiedot:
Miia Jylhä, LSJH, tutkimus- ja kehityspäällikkö, 040 867 0114, miia.jylha@lsjh.fi
Jarno Erkamaa, Kestävän Kehityksen Yhdistys, toimitusjohtaja, 043 822 0171, jarno.erkamaa@turunekotori.fi