26.4.2024

Uutiset

Vappuna voi juhlia myös siististi

Vappu on varma kevään merkki! Poimi tästä vappuaiheisesta lajitteluohjeesta talteen Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vinkit foliopallojen, vappunaamareiden ja serpentiinin oikeaoppiseen kierrätykseen. Lopusta voit tarkistaa vapun mukanaan tuomat poikkeukset alueen jätehuoltoon. 

Foliopallo: Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, käy nakkaamassa ne sekajätteen jäteastiaan.  

Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin sekajätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen sen sijaan voi kierrättää lajittelemalla sen muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä nykyään jo monessa taloyhtiössä. Katso lähin ekopiste osoitteesta www.kierrätys.info.

Keksipaketti: Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. Muoviset keksipaketit lajitellaan muovipakkausten keräysastiaan ja metalliset metallipakkausten keräysastiaan. 

Kertakäyttöastiat: Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat sekajätteen astiaan.  

Lautasliina: Käytetyt lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.  

Metallitölkki: Missä ikinä oletkaan, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.  

Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita sekajätteen astiaan.  

Ruoantähteet: Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran, kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin.  

Serpentiini: Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on sekajätteen jäteastia. Kestoserpentiiniä voi myös virkata itse ja näin ehkäistä turhan jätteen syntyä!  

Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.  

Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on suurimmaksi osaksi muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.  

Skumppalasi: Mikäli lasinen skumppalasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet sekajätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan.  

Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan. Muistathan myös lajitella pullojen korkkia suojaavat foliopaperit ja metallilangat metallipakkausten keräysastiaan. 

Skumppapullon korkki: Googlettamalla löytyy, jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele sekajätteeseen.  

Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on sekajätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisten jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallinen-jate.  

Tippaleipä-, perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Mikäli ruokatarpeet ostaa valmiina kaupasta muovipakkauksissaan, kuuluu pakkaukset lajitella muovinkeräysastiaan.  

Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite sekajäte.  

Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se sekajätteeseen.  

Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Puistoissa ja kaupungilla sijaitsevat yleiset roska-astiat saattavat vappuna täyttyä ääriään myöten, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin sekajätettä.   

Lajittele jätteet oikeisiin jäteastioihin kotipihassasi, tai kiikuta ne lähimmälle ekopisteelle. Kaikkia vapun jätteitä otetaan vastaan myös LSJH:n lajitteluasemilla.  

Vappuaattona tiistaina 30. huhtikuuta osa lajitteluasemistamme sulkeutuu normaalia aiemmin. Tavanomaista lyhempään vappuaattona palvelevat: 

  • Isosuon lajitteluasema: avoinna klo 7–18 
  • Korvenmäen lajitteluasema: avoinna klo 7–18 
  • Rauhalan lajitteluasema: avoinna klo 7–18 
  • Topinojan lajitteluasema: avoinna klo 6.30–18 

Vapunpäivänä keskiviikkona 1.5. kaikki LSJH:n lajitteluasemat, toimistot sekä tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari ovat suljettuina. Myöskään jätteenkuljetuksia ei pyhäpäivänä ajeta. Vapunpäivä saattaakin siirtää jäteastian tyhjennyspäivää yhdellä tai kahdella päivällä totutusta.   

Roskatonta vappua!