18.11.2024

Uutiset

Gasum aloittaa Turun Topinojan kaatopaikkakaasun hyödyntäjänä

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Turun Topinojan jätekeskuksen kaatopaikkakaasun hyödyntäjä vaihtuu Gasum Oy:ksi marraskuun aikana. Muutoksen odotetaan nostavan kaatopaikkakaasun hyödyntämisastetta, mikä on tärkeää jätehuollon alueellisten ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Kaatopaikkakaasun hyödyntäminen Topinpuiston alueella edistää myös alueellista kiertotaloutta.

Mediatiedote 18.11.2024
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)
Gasum Oy

Gasum Oy alkaa marraskuun 2024 aikana hydyntää Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskuksen kaatopaikkakaasua.

Aiemmin kaasua on hyödyntänyt Turku Energia Oy. LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutilan mukaan yhteistyö Turku Energian kanssa on sujunut hienosti, mutta talvikuukausina kaatopaikkakaasua on jouduttu ajoittain korvaamaan toisella polttoaineella, minkä vuoksi hyödyntämisaste on ollut noina kuukausina alhainen.

– Otamme kaikessa toiminnassamme huomioon sen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Vaihdoksen myötä pystymme nostamaan kaatopaikkakaasun hyödyntämisastetta, mikä on tärkeää jätehuollon ilmastopäästöjen vähentämiseksi, Jutila toteaa.

Topinojan kaatopaikkakaasun hyödyntäminen on osa laajempaa Topinpuiston kaasuekosysteemiä, jossa pyritään maksimoimaan alueen resurssien tehokas käyttö.

– Koska Gasumin tuotantolaitos sijaitsee Topinpuiston alueella, yhteistyö mahdollistaa myös kaatopaikkakaasun tehokkaan alueellisen hyödyntämisen, parantaa alueen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä edistää alueellista kiertotaloutta, Jutila sanoo.

LSJH:n jätekeskuksissa syntyy orgaanisen jätteen hajotessa kaatopaikkakaasua, jota voidaan hyödyntää energialähteenä. Kaasua muodostuu koko ajan, vaikka uutta jätettä ei olekaan sijoitettu kaatopaikalle enää vuosiin.

Kaatopaikkakaasusta merkittävä osa on metaania, joka on lähes 30 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Kaatopaikkakaasun hyödyntäminen onkin sen vuoksi erittäin tärkeää ilmastovaikutusten minimoimiseksi.

Kaatopaikkakaasun käyttäminen korvaa fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä ja maakaasua, mikä edistää kestävää kehitystä ja vähentää riippuvuutta tuontienergiasta.

Gasumilla on Topinojan alueella biokaasulaitos sekä kaasun jalostus- ja nesteytysyksikkö. Kaatopaikkakaasua hyödynnetään biokaasuprosessiin, jätteiden hygienisointiin sekä ravinteiden jalostukseen tarvittavan lämmön tuotantoon. Hyödynnettävä kaasumäärä on noin 5000 MWh vuodessa.

– Kun hyödynnämme kaatopaikkakaasua laitoksemme toiminnan pyörittämiseen, meidän ei tarvitse käyttää siihen tuottamaamme biokaasua. Voimme siten toimittaa enemmän biokaasua nesteytetyssä muodossa asiakkaillemme, jotka korvaavat sillä fossiilista polttoainetta. Liikenne- ja teollisuuskäyttöön tuotettavan biokaasun määrä kasvaa noin 10–20 raskaan ajoneuvon vuotuisen polttoainetarpeen verran, sanoo Gasumin Turun laitoksen laitospäällikkö Ossi Lehtonen.

Kuva: Mika Pakarinen