21.6.2023
Lounavoima hakee ekovoimalaitokselle ympäristöluvan muutosta
Mediatiedote 21.6.2023
Lounavoima Oy
Salon Korvenmäessä sijaitseva Lounavoiman ekovoimalaitos on ollut toiminnassa reilut kaksi vuotta, joiden aikana on saatu kokemusta laitoksen toiminnasta ja käytettävästä jätepolttoaineesta. Lounavoima on jättänyt ympäristöluvan muutoshakemuksen varmistaakseen laitoksen toimintaa muuttuvassa toimintaympäristössä.
Lounavoima on jättänyt ympäristöluvan muutoshakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Lupahakemuksen keskeiset muutokset nykyiseen lupaan nähden ovat jätteenkäsittelyn maksimimäärän nosto sekä joidenkin uusien jätejakeiden lisääminen laitoksessa käsiteltävien jätteiden luetteloon.
Laitoksella on käsitelty tähän saakka lähes yksinomaan sekalaista yhdyskuntajätettä eli kierrätyskelvotonta polttokelpoista jätettä. Nykyisessä luvassa olevaan 120 000 tonnin maksimimäärään haetaan nostoa 135 000 tonniin vuodessa.
– Erilliskeräyksen tehostuminen on vaikuttanut jätteen lämpöarvoon. Se on ollut ennakoitua pienempi, mikä tarkoittaa sitä, että lämmöntarpeen kattamiseksi maksimimäärää pitää korottaa, Lounavoiman ja Salon Kaukolämmön toimitusjohtajana työskentelevä Petri Onikki perustelee.
Lisäksi on noussut esiin erilaisia alueellisia tarpeita jätteiden käsittelylle, minkä vuoksi lupaan haetaan lisättäväksi uusia jätejakeita.
– Jäte- ja energiahuollon huoltovarmuuden vuoksi näemme tärkeänä, että pystymme tässä maailmantilanteessa tarjoamaan tehokkaat ja monipuoliset jätteen hyödyntämispalvelut Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella, LSJH:n tuotantojohtaja Jyri Metsänranta toteaa.
Uusia käsiteltäviä jätejakeita olisivat muun muassa terveydenhuollon erityisjätteet, kyllästetty puu sekä maatalouden likaantuneet kuivikkeet. Esimerkiksi painekyllästetty puu on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi, mutta se on laadultaan laitokselle teknisesti hyvin soveltuva jäte.
– Laitoksen tekniikka ja puhdistusjärjestelmät sopivat erittäin hyvin myös tällaisten jätejakeiden käsittelyyn. Tällä pyritään varmistamaan riittävä kaukolämmön tuotanto sekä kilpailukykyinen hinta myös jatkossa, Onikki kertoo.
Lisäämällä lupaan uusia jätejakeita, voidaan varautua myös tilanteeseen, jossa jätteen määrä alkaisi vähentyä tulevaisuudessa.
– Tästä on ollut merkkejä Suomessa viimeisen vuoden aikana. Lounaisessa Suomessa tilanne on tällä hetkellä kuitenkin sellainen, että jätettä on enemmän kuin hyödyntämiskapasiteettia, Metsänranta sanoo.
– Olemme laitoksen kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana joutuneet jarruttelemaan tuotantoa, kun maksimimäärä on tullut vastaan. Jätehuollon tarpeiden täyttämiseksi haimme ja saimme väliaikaisen luvan kapasiteetin nostoon viime vuonna. Ympäristölupaa valvova viranomainen on ohjeistanut, että hakisimme laitoksen tuotannon maksimimäärän lupaehdon nostoa pysyvästi, Onikki toteaa.