14.2.2023

LSJH ja Stockmann aloittivat yhteistyön poistotekstiilin keräämiseksi Turussa

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on aloittanut poistotekstiilin keräyksen yhteistyössä Turun Stockmannin kanssa. Turun ytimessä sijaitsevasta tavaratalosta löytyy jatkossa keräyspiste, jonne alueen asukkaat voivat tuoda käyttökelvottomat vaatteensa ja kodintekstiilinsä. LSJH etsii kerätyille poistotekstiileille parhaat kierrätysratkaisut. Esimerkiksi mekaaniseen kuidunavaukseen soveltuva materiaali jalostuu kierrätyskuiduksi Paimion poistotekstiilien kiertotalouslaitoksessa. Raaka-ainetta on käytetty jo muun muassa vaatteiden, kodintekstiilien ja langan valmistukseen.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Stockmann ovat aloittaneet yhteistyön kuluttajapoistotekstiilien keräämiseksi. Ystävänpäivästä 2023 lähtien Turun keskustassa sijaitsevalle Stockmannille voi tuoda käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Farkkuhupulla päällystetty keräyslaatikko sijaitsee tavaratalon toisessa kerroksessa, Kristiinankadun puoleisessa päässä taloa.

– Keräykseen voi tuoda esimerkiksi rikkinäiset housut, paidat, hameet ja takit tai parhaat päivänsä nähneet pyyhkeet ja pöytäliinat. Jos esimerkiksi lakanassa on tahra, joka ei lähde pois pesussa, on se silloin poistotekstiiliä, luettelee LSJH:n keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela.

– Poistotekstiiliä eivät kuitenkaan ole esimerkiksi vintillä pitkään maanneet homeenhajuiset tekstiilit tai märät tai ötökkäiset tekstiilit. Koska tekstiilit lajitellaan käsin, poistotekstiilinkeräykseen ei voi hygieniasyistä laittaa sukkia tai alusvaatteita. Jos vaate on vielä täysin käyttökelpoinen, se ei ole jätettä vaan tulisi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, antaa tai myydä eteenpäin. Näin tekstiilit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, mikä on ympäristölle aina paras vaihtoehto, Pokela muistuttaa.

Turun Stockmann osaksi valtakunnallista keräysverkostoa

Keräyspiste liittää Turun Stockmannin osaksi valtakunnallista poistotekstiilien keräysverkostoa, jonka kautta kotitalouksien poistotekstiilit saadaan kiertämään Suomessa. LSJH keräsi alueeltaan ja vastaanotti muilta Suomen jätelaitoksilta vuonna 2022 yhteensä noin 740 000 kiloa poistotekstiiliä, josta yli 60 prosenttia ohjattiin joko uudelleenkäyttöön ja materiaalikierrätykseen.

– Poistotekstiilin keräyspisteelle tuotu kuidunavaukseen soveltuva materiaali ohjataan LSJH:n Paimion poistotekstiilien kierrätyslinjastolle. LSJH:n tuottamaa raaka-ainetta on käytetty jo muun muassa villalangan sekä uusien vaatteiden ja kodintekstiilien valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki, Pokela kertoo. 

– Hienoa, että tekstiilikeräysmahdollisuus saatiin laajennettua myös Turun tavarataloomme Helsingin tavaratalojemme lisäksi. Haluamme olla mukana edistämässä muoti- ja tekstiilialan vastuullisuutta, joten yhteistyö LJSH:n kanssa on meille upea mahdollisuus ja jatkumo kierrätyksen saralla, iloitsee Turun Stockmannin tavaratalojohtaja Riikka Mattila.

Yhteistyökumppaneita etsitään Salosta ja Kaarinasta

LSJH etsii parasta aikaa poistotekstiilin keräyskumppaneita muun muassa Salosta ja Kaarinasta.

– Vuoden 2023 loppuun mennessä jokaisesta LSJH:n omistajakunnasta löytyy poistotekstiilinkeräyspiste, Pokela lupaa.

LSJH:lla on alueellaan jo yli 30 poistotekstiilin keräyspistettä. Stockmannin lisäksi Turun keskustassa poistotekstiiliä voi viedä Sokos Wiklundin sekä Lähimmäinen kirpputorin keräyspisteille.

Katso LSJH:n kaikki poistotekstiilinkeräyspisteet osoitteesta www.lsjh.fi/poistotekstiilit. Lähimmän poistotekstiilinkeräyspisteen löydät osoitteesta www.kierrätys.info.  

 

Lisätiedot:

Oskari Pokela, LSJH
keräys- ja logistiikkasuunnittelija
puh. 040 726 0861
oskari.pokela@lsjh.fi

Riikka Mattila
Turun Stockmannin tavaratalojohtaja
puh. 050 388 9752
Riikkajohanna.Mattila@stockmann.com

 

FAKTA:

Poistotekstiilin lajitteluohje

Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten

  • takit, housut, hameet ja paidat
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti.

Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen. 

Lahjoita vielä käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyyteen!