Lounais-Suomen Jätehuolto – 10 vuotta kiertotaloustekoja ja arjen jätehuoltoa
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toiminnan alkamisesta. LSJH toteuttaa kuntayhteistyönä kunnille laissa määrättyjä jätehuoltotehtäviä. Yhtiö syntyi vuonna 2015, kun jo vuonna 1999 toimintansa aloittanut Salon seudun kuntien jätelaitos Rouskis ja vuonna 2004 aloittanut Turun Seudun Jätehuolto Oy fuusioituivat.
Jätehuollon ja kiertotalouden ensiaskeleet Suomessa ajoittuvat 1940-luvulle, jolloin kotitalouksien paperinkeräys alkoi. 1950-luvulla käyttöön otettiin pullonpalautusjärjestelmä. Kuntien välinen yhteistyö jätehuollossa alkoi 1980-luvulla. Sen myötä alkoi kehittyä uusia, nyt jo vakiintuneita alueellisia jätehuollon palveluita, jotka muodostavat perustan nykyiselle jätehuollon kokonaisuudelle.
Kotitalouksien paperinkeräys alkoi 1940-luvulla ja pullonpalautusjärjestelmä 1950-luvulla.
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 lounaissuomalaisen kunnan yhteistyön tuloksena muodostunut ja sen osakaskuntien yhteisesti omistama yhtiö. Sen tehtävänä on huolehtia osakaskuntiensa lakisääteisistä jätehuoltotehtävistä. Nykymuotoinen yhtiö syntyi vuonna 2015, kun Salon seudulla toiminut Rouskis ja Turun Seudun Jätehuolto (TSJ) fuusioituivat LSJH:ksi.
Kiertotalouden edelläkävijä
Kuluneen kymmenen toimintavuoden aikana LSJH on tehnyt kuntarajat ylittäen aktiivisesti työtä niin oman toimialansa perustehtävien kuin kiertotalouden kehittämisen parissa. Sujuva arjen jätehuolto yhdistettynä ympäristökasvatukseen ja -neuvontaan on mahdollistanut syntypaikkalajitteluun perustuvan kiertotalouden, jossa jokainen asukas voi omilla valinnoillaan olla mukana jättämässä pienempää kuormaa huomiselle. LSJH:n pitkäjänteinen neuvontatyö niin erilaisissa yleisötapahtumissa kuin omissa vierailukeskuksissa Turussa ja Salossa onkin nostanut asukkaiden lajitteluaktiivisuutta.
Elokuussa 2015 pidetyillä Turun Messuilla kerrottiin lajittelun lisäksi asukkaille myös Turun Seudun Jätehuollon (TSJ) ja Rouskiksen lähestyvästä yhdistymisestä LSJH:ksi.

Asukkaiden kasvavasta kierrätysaktiivisuudesta ja ympäristötietoisuudesta kertovat jatkuvasti lisääntyneet asiointikerrat LSJH:n lajitteluasemilla. Ne tarjoavat helpon ja edullisen tavan kierrättää jätteitä, joita ei voi laittaa kiinteistön jäteastiaan. Toimialueemme lajitteluasemilla kirjataan jo yli 300 000 asiakaskäyntiä vuodessa. Tätä täydentävät kiertävissä keräyksissä, neuvontatapahtumissa, verkossa ja puhelimessa tapahtuvat noin 50 000 vuosittaista kohtaamista alueen asukkaiden kanssa. Jätteiden yö -tapahtuma houkutteli asukkaita tutustumaan Raision Isosuon lajitteluasemaan kesällä 2019.

Kiertävät keräykset ovat aina olleet tärkeä osa LSJH:n asukkaille suunnattuja palveluita. Moni alueemme asukas muistaa vielä vuonna 2016 otetussa kuvassa näkyvän ympäristöauto Yrjön. Ensimmäinen Yrjö suuntasi liikenteeseen vuonna jo vuonna 1989 keskittyen ongelmajätteiden keräykseen Turun seudulla. Tänä päivänä Yrjöstä alkanutta palvelua jatkavat esimerkiksi Pop up -lajitteluasemat, liikkuva lajitteluasema Siira, saariston romu- ja venekeräykset, erilaiset talkoosäkit, -lavat ja -kontit sekä isojen jätteiden noutopalvelu.

Kiertotalouden kehitysvauhtia kuvaa hyvin se, että LSJH:n kymmenen toimintavuoden aikana loppusijoitettavan eli kaatopaikkajätteen osuus kaikesta vastaanotetusta jätteestä on laskenut yhdeksästä prosentista 1,5 prosenttiin. Koko toimialueella LSJH:n neljästä kaatopaikasta enää yhdelle loppusijoitetaan kierrätyskelvotonta kaatopaikkajätettä. Vanhoista kaatopaikka-alueista huolehtiminen esimerkiksi kattamalla sekä metaanipäästöt talteen ottamalla on nyt tärkeä osa LSJH:n ilmastotyötä. Kuva Topinojan jätekeskuksesta vuodelta 2017.
Paikallinen työllistäjä ja palveluiden ostaja
LSJH:n toiminta rahoitetaan pääosin toimialueen kuntien yhteisessä jätehuoltolautakunnassa hyväksytyn jätetaksan mukaisilla maksuilla – verorahoilla ei jätehuoltoa lain mukaan saa rahoittaa. Vuosittaisesta budjetista puolet kuluu ulkopuolisiin palveluhankintoihin, esimerkiksi jätekuljetuksiin. LSJH työllistääkin suoraan ja välillisesti satoja jätehuollon ja kiertotalouden ammattilaisia kymmenissä toimialueen yrityksissä. Oman ja yhteistyökumppaneiden henkilöstön laaja-alainen osaaminen ja oman toimialueen erilaisten olosuhteiden tuntemus varmistavat jätehuollon toiminnan myös poikkeusoloissa. LSJH on myös henkilöstön keskuudessa pidetty ja henkilöstöstään huolehtiva työnantaja.

Kehitystyötä ja investointeja
LSJH on ollut suomalaisen poistotekstiilin keräyksen ja jatkohyödyntämisen edelläkävijä. Jo LSJH:n perustamisvuonna 2015 alkoi alueella poistotekstiilin keräys ja lajittelu. Yhtiö nousi nopeasti valtakunnallisen keräyksen ja jatkohyödyntämisen verkostoituneeksi koordinoijaksi. Vuonna 2021 aloitti Paimiossa toimintansa poistotekstiilin käsittelyyn keskittynyt pilottilaitos, josta kuitenkin lainsäädännön epävarmuuden takia päätettiin vuonna 2023 luopua. EU:n jätedirektiivin muutos on siirtämässä tekstiilit tuottajavastuun piiriin. Sen myötä myös kuntavastuullisen jätehuollon rooli poistotekstiilin keräyksen ja hyödyntämisen osalta on murroksessa.
Jo LSJH:n perustamisvuonna 2015 alkoi alueella poistotekstiilin keräys ja lajittelu.
Kymmenessä vuodessa suomalaisten poistotekstiilejä on kulkenut LSJH:n kautta jo yli 3,5 miljoona kiloa. Yhtiö on saanut työstään myös useita tunnustuksia muun muassa muoti- ja tekstiilialan verkostoilta. Marraskuussa 2023 kaikki LSJH:n poistotekstiilin vastaanotto ja lajittelu keskitettiin Turun Pläkkikaupunkiin. Samassa osoitteessa toimii myös suosittu tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari.

Vuonna 2017 tehtiin tärkeä alueellista kiertotaloutta edistänyt päätös perustamalla Lounavoima Oy yhdessä Salon Kaukolämpö Oy:n kanssa. Yhteisyrityksen rakennuttaman ekovoimalaitoksen peruskivenmuurausta vietettiin juhlallisissa tunnelmissa Salon Korvenmäessä sijaitsevassa Lounapuiston kiertotalouspuistossa 6.5.2019.

Ekovoimalaitos aloitti toimintansa vuonna 2021 huolehtien nyt LSJH:n toimialueen 450 000 asukkaan sekajätteiden hyödyntämisestä lähienergiana. Merkittäviä investointeja on tulossa myös jatkossa, niistä suurimpana Turun Topinpuiston kiertotalouskeskukseen suunnitteilla oleva uusi lajitteluasema.
Nyt on kymppisynttäreiden aika – roskaton ympäristö kerätään yhdessä!
Vuotta 2025 LSJH juhlistaa yhdessä asukkaiden kanssa. Juhlavuoden teemana on ”Roskaton ympäristö kerätään yhdessä”, millä haluamme muistuttaa ympäristöstä ja luonnosta huolehtimisen tärkeydestä. Teemasta tulevat muistuttamaan myös juhlavuoteen ajoittuvat tempaukset. On tärkeää pitää luonto ja elinympäristö siistinä ja viihtyisänä niin meille ihmisille kuin eläimille ja huolehtia kauniin luonnon säilymisestä myös tuleville polville.
Synttärisankarin lahjalistalla on vain yksi toive: pidetään yhdessä luonnosta huoli. Paras lahja jätehuoltoyhtiölle on luonnosta pois kerätty, oikein lajiteltu ja LSJH:n jätekeskukseen tai lajitteluasemalle päätynyt jäte!
Synttärisankarin lahjalistalla on vain yksi toive: pidetään yhdessä luonnosta huoli.
Kerromme juhlavuoden tapahtumista vuoden mittaan lisää muun muassa näillä verkkosivuilla. Yksi juhlavuoden kohokohdista tulee olemaan lajitteluasemat kattava kesäkauden kiertue, josta ympäristökouluttajamme vastaavat. Toivomme mahdollisimman monen silloin poikkeavan yhteisille synttärikahveille! Asemakohtaiset ajankohdat löydät tapahtumakalenteristamme.