28.3.2025

Mediatiedotteet, Uutiset

LSJH:n ja yritysten yhteisissä kokeiluissa edistettiin poistotekstiilien kaupallista hyötykäyttöä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) etsi viime vuonna yrityksiä toteuttamaan kokeiluja, joilla edistetään suomalaisilta kotitalouksilta kerätyn poistotekstiilin kaupallista uusio- tai uudelleenkäyttöä. Kokeilun avulla helsinkiläinen muotitalo VAIN Fashion Group pystyi avaamaan kokonaan uuden tuotelinjan VAIN Upcycledin. Turkulainen Tyyki Design taas pääsi testaamaan, miten eri vaatemallien työstäminen toimii laajemmassa kaupallisessa mittakaavassa. Krista Virtasen käsissä käytetyistä urheiluvaatteista syntyy uusi tennisvaatemallisto.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyysi viime keväänä yrityksiä ideoimaan kaupallisesti kannattavia uusio- ja uudelleenkäyttötuotteita kuluttajapoistotekstiilistä. Parhaat ideat valittiin toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tuella.

– Kokeilujen valintakriteereissä painottuivat muun muassa LSJH:n poistotekstiilin käyttö tuotteiden pääasiallisena raaka-aineena, tuotannon skaalautuvuus, monistettavan tuotantomallin kehittäminen ja prosessin toteutus myyntiin asti, kertoo LSJH:n projektikoordinaattori Kaisa Jussila.

VAIN avasi uuden tuotelinjan

Poistotekstiilien hyödyntämiselle saatiin kuusi erinomaista uutta tuotantoideaa, joista pilottiin valittiin kaksi yritystä: helsinkiläinen muotitalo VAIN Fashion Group sekä turkulainen Tyyki Design.

Yritykset pääsivät käyttämään LSJH:n poistotekstiiliä uusiotuotteissaan konkreettisesti ja ratkaisukeskeisesti sekä testaamaan tuotteiden kaupallisuutta. Kokeilun toteuttamiseksi yrityksille tarjottiin poistotekstiilimateriaalia sekä rahanarvoisia palveluita hankkeen tuella.

Erityisesti kaupallisuuden sekä skaalautumistavoitteiden ja -potentiaalin vuoksi toiseksi pilotoijaksi valittiin VAIN. VAIN on Jimi Särmön ja Roope Reinolan perustama muotitalo, jonka brändin ytimessä ovat luovuus, tarkka yksityiskohtien huomioiminen sekä kulttuuriset viittaukset.

Pilotin tuotteissa hyödynnettiin jerseytä ja farkkuja eri sävyissä ja kokovariaatioissa. VAINin pilottia tuettiin hankkimalla yritykselle ompelupalvelua, joka mahdollisti uusien tuotteiden skaalaamisen.

VAINin tavoitteena oli rakentaa ja kehittää toimiva skaalautuva prosessi upcycled-tuotelinjalle ja valmistaa uusiotuotteita niin, että se on taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa. VAINin kokemukset LSJH:n upcycling-palvelusta olivat hyvät.

– Suomessa ei ole toista toimijaa, jolla olisi tarjota vastaava palvelu, joka sisältää näin kuratoidun materiaalin lajittelun. Pilotin ja LSJH:n avulla olemme pystyneet avaamaan kokonaan uuden tuotelinjan eli VAIN Upcycledin. Olemme myös pystyneet työllistämään kotimaista työvoimaa, kerrotaan VAIN Fashion Groupista.

Jimi Särmö LSJH:n materiaalivarastossa testaamassa poistotekstiilikeräykseen tuotua denim-materiaalia upcycling-mallistoonsa. Kuva: LSJH

Tyyki Design teetti työtä alihankintana

Vaatetusteknikko ja pukuompelija Miia Aaltosen 21 vuotta sitten perustama turkulainen Tyyki Design pääsi pilotin aikana kokeilemaan eri vaatemallien työstämistä laajemmassa kaupallisessa mittakaavassa.

LSJH lajitteli Tyykille asukkailta kerättyä farkkumateriaalia ja hankkeen tuki mahdollisti Aaltoselle työn teettämisen alihankintana.

– Yhteistyön aikana minulla oli mahdollisuus käyttää niin ompelijaa kuin pesulaa ja näin työllistää paikallisia alan yrittäjiä. Kun ompelu ja pesu teetettiin alihankintana, pystyin keskittymään itse tilaustöiden tekemiseen, aikataulutukseen ja markkinointiin. Yhteistyön ansiosta vaatteita ja kokoja saatiin tehtyä aiempaa enemmän, Aaltonen kertoo.

Miia Aaltonen LSJH:n tekstiilihallilla, yllään poistotekstiilikeräykseen tuodusta denim-materiaalista suunnittelemansa mekko. Kuva: Tara Jaakkola

Krista Virtanen hyödynsi käytettyjä urheiluvaatteita

Myös vastuullisuutta korostavista suunnitteluratkaisuistaan tunnettu muoti- ja tekstiilisuunnittelija Krista Virtanen pääsi LSJH:n tukemassa erillisessä kokeilussa suunnittelemaan upcycling-tennisvaatemallistoa, jossa hyödynnetään poistotekstiilikeräykseen tuotuja käytettyjä urheilutekstiilejä. Mallisto lanseerataan myöhemmin tänä vuonna.

– Tavoitteenani on tehdä upcycling-muodista houkuttelevaa, kiinnostavaa ja kuluttajalle helposti lähestyttävää. Tämä projekti on tarjonnut ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää ja testata uudenlaisia ratkaisuja ja työllistää muita alalla työskenteleviä, Virtanen iloitsee.

LSJH puolestaan sai kokeiluista arvokasta tietoa ja käytännön kokemusta, jolla uudelleenkäyttöön ohjattavan poistotekstiilimateriaalin ohjausta voidaan kehittää yrityksille entistä sujuvammaksi.

– Yhteiskunnallisena yrityksenä LSJH on yhteistyökumppani ja mahdollistaja, joka haluaa tukea tekstiilien kiertotaloutta Suomessa tekemällä monipuolista kehitystyötä tekstiilialan brändien, yrityksien, yrittäjien ja vaikuttajien kanssa, Kaisa Jussila toteaa.

Krista Virtasen käytettyjä urheiluvaatteita hyödyntävä vaatemallisto julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.
Kuva: Toivo Molin

Lue lisää:

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke on EU:n osarahoittama ja sitä rahoittavat lisäksi hankkeen toteuttajat LSJH ja Turun Ekotori.