Uudelleenkäyttö

Jätteen määrän vähentäminen ja siihen liittyvä uudelleenkäytön lisääminen on tärkeä valtakunnallinen tavoite. Suomessa on yleinen velvollisuus noudattaa jätelain etusijajärjestystä. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikessa toiminnassa olisi vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Käyttökelpoiset tavarat ohjataan uudelleenkäytettäviksi ja jätteet kierrätetään. Kierrätyskelvottomat jätteet hyödynnetään energiantuotannossa. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä.

Jätehierarkia eli etusijajärjestys

Jätelain etusijajärjestys on kuvattu LSJH:n vierailukeskus Hehkun sisäänkäynnin teokseen portaina:

  • Jätteen määrän vähentäminen
  • Uudelleenkäyttö
  • Materiaalien kierrätys
  • Energiahyötykäyttö
  • Loppusijoitus

Pidennä tavaroiden käyttöikää

Uudelleenkäyttö tarkoittaa sitä, että tuotteita tai niiden osia käytetään uudestaan alkuperäistä käyttöä vastaavalla tavalla. Esimerkiksi käytettyjen vaatteiden hankkiminen kirpputorilta on uudelleenkäyttöä. Jätteiden lajitteleminen ei ole uudelleenkäyttöä, vaan lajittelua kierrätystä varten.

Uudelleenkäyttö vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä jätteen ja tuotannosta syntyvien päästöjen määrää. Kun tavaroita käytetään uudestaan sen sijaan, että ne laitettaisiin roskiin, ympäristön kuormitus pienenee. Tämä tukee osaltaan myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön

Uudelleenkäyttöä edistävässä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori pilotoivat uudelleenkäyttökelpoisten tavaroiden ja materiaalien vastaanottoa jätehuollon palvelujen yhteydessä. Hanke on EU:n osarahoittama ja sen kesto on 1.4.2023–31.3.2025.

Hankkeen myötä Topinojan jätekeskukseen Turkuun (Pitkäsaarenkatu 7, Turku) on avattu vastaanottokontti, jonne voi tuoda itselle tarpeetonta, uudelleenkäyttökelpoista tavaraa. Vastaanotetut tavarat ohjataan myyntiin Turun Ekotorin myymälöihin. Kontti on avoinna ma–pe klo 13–18.

Ohituskaista-kontissa otetaan vastaan:

  1. Uudelleenkäyttöön kelpaavaa tavaraa, joka on ehjää ja hyvin puhdistettua.
  2. Toimivia sähkölaitteita, polkupyöriä ja kuntolaitteita. 
  3. Eri vuodenaikoihin sidottuja sesonkitavaroita kyseisen sesongin aikana. 
  4. Lisäksi konttiin vastaanotetaan 31.1.2025 asti uunipeltejä paikallisen taitelijan uuden taideteoksen materiaaliksi.

Erilaisten materiaalien vastaanotto on osa Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen määräaikaisia kokeiluja, joilla testataan erilaisia vaihtoehtoja käyttökelpoisten tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäyttöön ohjaukseen. Alla listaus vastaanottokokeiluista.

  • Uudelleenkäyttökelpoisen tavaran vastaanotto Topinojan jätekeskuksessa 1.6.202331.3.2025
  • Mustapinnoitteisten eri kokoisten uunipeltien vastaanotto Topinojan jätekeskuksessa 21.11.202431.1.2025.
  • Käyttökelpoisen puutavaran ja kunnostettavien työpöytien vastaanotto Topinojan jätekeskuksessa 5.6.29.11.2024
  • Perinnerakennusosien vastaanotto Topinojan jätekeskuksessa 5.6.27.7.2024
  • Käyttökelpoisen tavaran vastaanotto liikkuvan lajitteluaseman Siiran yhteydessä vuonna 2024
  • Jätteen vastaanottokeilu Turun Ekotorin Rieskalähteentien myymälässä 27.3.202431.3.2025
  • Poistotekstiilikokeilut 17.1.29.11.2024

Tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari

Lemppari

LSJH koordinoi Suomen kotitalouksilta peräisin olevan poistotekstiilin keräystä. Turun Pläkkikaupungissa sijaitseva LSJH:n tekstiilien kierrätysmyymälä Lemppari on yksi keino edistää tekstiilien uudelleenkäyttöä. Lempparissa myydään sellaisia tekstiilejä, jotka on tuotu poistotekstiilikeräykseen, mutta lajittelussa havaittu käyttökelpoisiksi.

Korjauspalveluita tarjoavien yritysten hakukone

Korjaamalla pidennät esineiden ja tavaroiden elinikää, ja se on kätevä tapa säästää luonnonvaroja ja vähentää jätteen syntyä. LSJH:n toiminta-alueella Varsinais-Suomessa korjauspalveluja tarjoavat yritykset löytyvät kootusti korjaa.se-verkkopalvelusta. Maksuton sivusto tuo yhteen korjauspalveluita tarjoavat yritykset ja palveluita tarvitsevat asukkaat. Palvelun tarjoaa LSJH ja sen toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Ekokumppanit Oy.

Etsi ja löydä palveluja