10.5.2024
Uutiset
Pyörällisten biojäteastioiden tyhjennyksiin muutoksia Turun seudulla
Asuinkiinteistöjen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan pyörällisten biojäteastioiden tyhjennykset siirtyvät Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vastuulle lopuissakin alueen kunnissa 13. toukokuuta.
Toukokuun 13. päivä tuo mukanaan muutoksia pyörällisten biojäteastioiden tyhjennyksiin Liedossa, Marttilassa, Turussa, Kaarinassa, Aurassa ja Pöytyällä.
– Aiemmin kiinteistön haltija on sopinut kyseisissä kunnissa pyörällisen biojäteastiansa tyhjennyksistä valitsemansa kuljetusyrityksen kanssa. Toukokuun puolivälistä tyhjennykset siirtyvät Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämiin yhteisesti kilpailutettuihin biojätekuljetuksiin, kertoo LSJH:n palvelupäällikkö Jaakko Salminen.
Muutos ei edellytä olemassa olevien biojätteen tyhjennyssopimuksien irtisanomista, vaan siirtymä tapahtuu automaattisesti. Kuljetusvastuun siirtymisen taustalla on uusi jätelaki.
LSJH vastuussa biojätteiden tyhjennyksistä ja kuljetuksesta koko toimialueella
Siirtymävaiheen tyhjennysten sujuvuuden varmistamiseksi LSJH tekee viikon 20 aikana veloituksettoman tasaustyhjennyksen niille vähintään 10 huoneiston kiinteistöille, joilla ensimmäinen rytmin mukainen tyhjennys biojäteastialle olisi vasta toukokuun loppupuolella.
Biojäteastiaa ei enää 13.5.2024 jälkeen tyhjennetä vanhan kuljetusyrityksen toimesta. Mikäli biojäteastian tiedot ovat jääneet ilmoittamatta LSJH:lle, astia saadaan lisättyä tyhjennysreitille ilmoittamalla siitä LSJH:n asiakaspalveluun.
– Tällaisessa tilanteessa on hyvä muistaa, ettei tyhjennys tapahdu heti ilmoitusta seuraavana päivänä, vaan yleensä vasta viikon tai kahden päästä. Siis siinä vaiheessa, kun biojäteauto kiertää alueella reittinsä tavanomaisia tyhjennyksiä tekemässä, Salminen huomauttaa.
Pyörälliset biojäteastiat ovat siirtyneet LSJH:n kuljetusten piiriin alueen muissa omistajakunnissa jo aiemmin tämän vuoden aikana. Toukokuussa tapahtuvan kuljetusvastuun siirtymisen myötä LSJH vastaa koko toimialueellaan kaikista biojäteastioiden tyhjennyksistä asuinkiinteistöiltä sekä kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöiltä.
Astioiden selkeä merkitseminen ja jätteiden pakkaaminen ensiarvoisen tärkeää
Biojätekeräyksen laajentuessa on etenkin taloyhtiöissä hyvä muistaa astioiden merkitseminen ja asukkaiden informoiminen biojätteen keräyksestä.
– Kun astiat merkitään selkeästi ja asukkaita tiedotetaan keräyksen alkamisesta, vähenee riski, että jäteastioihin päätyisi vääriä jätteitä, Salminen sanoo.
Myös jätteen oikeaoppinen pakkaaminen on tärkeää. Pakkaaminen ehkäisee hajuhaittoja, eikä pakattu biojäte houkuttele astiaan kärpäsiä tai ampiaisia.
Paras vaihtoehto on pakata biojätteet paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin, mutta myös maatuvat biojätepussit käyvät. Pakkaamiseen ei saa käyttää muovisia pusseja.
– Esimerkiksi pilaantunutta lihaa ei saa laittaa keräykseen alkuperäisessä vakuumipakkauksessaan, vaan pakkaus täytyy avata, liha siirtää biojätepussiin ja laittaa vasta sitten keräysastiaan. Maksuttomia oppaita ja esitteitä asukastiedotuksen tueksi voi tilata esimerkiksi LSJH:n Tilaamosta www.lsjh.fi/tilaamo, Salminen vinkkaa.
Jos kuljettaja katsoo, että biojäteastiassa on selkeästi sinne kuulumatonta jätettä, jättää hän astian tyhjentämättä ja ilmoittaa, että astian sisältö on tyhjennettävä sekajätteenä.
– Biojätteen arvokkaita ravinteita ei kannata hukata ekovoimalaitoksessa polttamalla. Sen lisäksi, että tämä johtaa tärkeiden ravinteiden hukkaamiseen, aiheutuu ylimääräisestä tyhjennyksestä lisäkustannuksia kiinteistölle ja jäteastian tyhjennys siirtyy myöhemmäksi, Salminen kertoo.