Biojätteen erilliskeräysvelvoite
LSJH järjestää biojätteidesi kuljetuksen
Biojätteen erilliskeräysvelvoite on nyt voimassa Suomessa kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevissa kiinteistöissä – myös omakoti- ja vapaa-ajan asunnoissa. Uuden jätelain myötä kaikki toiminta-alueemme biojätteiden kuljetukset ovat siirtyneet LSJH:n kilpailuttamiksi. Niinpä kilpailuttamamme yrittäjät keräävät ja kuljettavat biojätteet kiinteistöiltä kaikissa osakaskunnissamme. Me siis huolehdimme asukkaiden puolesta biojäteastioiden tyhjennysten kilpailutuksista, jolloin asukkaat saavat säännöllisesti kilpailutetut hinnat. Kaikki biojätteenkuljetuksiin liittyvät asiakaspalveluyhteydenotot saa suunnata meille.
Biojätteen lajittelusta on paljon hyötyä
- Sekajätteen seassa biojäte on kutsumaton kuokkavieras, sillä märkä biojäte laskee sekajätteen lämpöarvoa.
- Lajittelemalla biojätteen erikseen voit vähentää sekajätteen määrää ja pidentää jäteastian tyhjennysväliä jopa 16 viikkoon.
- Biojätteen käsittelymaksu on alhaisempi kuin sekajätteen, joten tarkalla lajittelulla on mahdollista säästää paitsi ympäristöä, myös jätekuluja.
- Toiminta-alueemme asuinkiinteistöiltä erilliskerätty biojäte kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Biolinjalle, missä siitä valmistetaan mädättämällä biokaasua ja lannoitteita. Kun lajittelet biojätteet tyhjennettävään biojäteastiaan, autat siis samalla tuottamaan kotimaista energiaa. Vain yhdestä kilosta biojätettä saa 100 tuntia virtaa puhelimeen!
- Kompostoimalla biojätteet saat ravinteikasta multaa kotipuutarhan kasveille.
Lue lisää tärkeitä faktoja biojätteen lajittelun hyödyistä: www.biojäte.info.
Mistä tiedät, kuulutko biojätteen erilliskeräysvelvoitteen piiriin?
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan sähköisestä jätehuoltokartasta voit tarkistaa postiosoitteen perusteella, kuuluuko kiinteistösi biojätteen erilliskeräysvelvoitteen piiriin.
Miten biojätteen keräys tulee järjestää?
Biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai biojäteastia joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.
1. Biojätteen kompostointi
Kotikompostorissa keittiön biojäte muuttuu kätevästi muhevaksi mullaksi. Valmista multaa voi hyödyntää oman pihan istutusten hoidossa ja puutarhaviljelyssä. Kompostoinnista kuuluu tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.
Kompostori voi olla myös useamman naapurin yhteinen tai koko taloyhtiön käytössä. Tällöin kompostorin hoitovastuut tulee jakaa selkeästi ja sopia kompostorille vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on tehdä kompostointi-ilmoitus.
Kompostoiminen on suositeltava tapa käsitellä biojätteet niiden syntypaikalla. Kompostoimalla voi edistää biojätteiden kierrätystä ja vähentää niiden kuljetustarvetta sekä jätehuollon kustannuksia.
Kompostorin voi rakentaa itse tai ostaa valmiin omien käyttötarpeiden mukaisesti. Biojätteen kompostointiin tarkoitetussa kompostorissa tulee olla seinät, kansi ja pohja, jotka estävät rottien ja muiden haittaeläinten pääsyn kompostoriin. Jos kompostoria käytetään ympäri vuoden, on sen toimiakseen oltava lämpöeristetty.
Jos kompostoit, tee ilmoitus OmaLSJH -palvelun kautta tai lomakkeella
Jätelaki edellyttää, että asuinkiinteistöllä syntyvän keittiöbiojätteen kompostoinnista on ilmoitettava jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia asuinkiinteistöjä, joilla kompostoidaan keittiössä syntyvää biojätettä. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.
Mikäli kompostoit biojätteesi, tulee siitä ilmoittaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle. Ilmoittaminen onnistuu helposti OmaLSJH-palvelun kautta. Ohjeita palvelun käyttöön löytyy täältä. Ilmoitus menee palvelun kautta jätehuoltolautakunnalle ja välittyy samalla myös meille LSJH:lle, jolloin saamme tiedon, ettei kiinteistöllesi tarvita erillistä biojäteastian tyhjennyspalvelua.
Mikäli OmaLSJH:n käyttäminen ei ole mahdollista, voi ilmoituksen tehdä myös lomakkeella, joka toimitetaan jätehuoltoviranomaiselle sähköpostitse tai kirjepostitse. Lomake löytyy tältä sivulta.
Jos olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen ennen 1.8.2022, ilmoitus täytyy tehdä uudelleen, koska vanha ilmoitus ei riitä nykyisen rekisterin vaatimuksiin. Mikäli kompostoria käyttää useampi kiinteistö, eli kyse on niin kutsutusta kimppakompostorista, erittele kompostointi-ilmoitukseen kaikkien kiinteistöjen tiedot (erityisesti kiinteistöjen osoitteet) ilmoituslomakkeen Lisätiedot-kohdassa. Ilmoituksen tekee kimppakompostorin vastuuhenkilö.
Kompostointi-ilmoituksilla kerätyt tiedot merkitään jätteenkuljetus- ja kompostointirekisteriin. Kompostointirekisterin myötä kompostoijien ahkera työ biojätteen lajittelijoina saadaan otettua huomioon valtakunnallisen biojätteen kierrätysasteen laskennassa. Tietoja käytetään myös apuna kompostoinnin vaihtoehtona olevan biojätteen kiinteistökohtaisen erilliskeräyksen suunnittelussa ja toteutuksessa, sillä kiinteistöt, jotka ovat kompostointinsa reksiteriin ilmoittaneet, eivät tarvitse biojätteen erilliskeräystä.
2. Biojätteen kerääminen tyhjennettävään biojäteastiaan
Biojäteastiat ja niiden tyhjennyspalvelut tilataan LSJH:lta. Kätevimmin hoidat tilauksen OmaLSJH:n tai asiakaspalvelumme kautta. Biojäteastioina pienkiinteistöillä käytetään pyörällisiä 140 l tai 240 l astioita.
Perinteisen biojäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on 2 viikkoa – poikkeuksena taajaman ulkopuolella olevat kiinteistöt, joilla pisin mahdollinen tyhjennysväli on 4 viikkoa talviaikaan (viikot 41–17). Tuulettuvan biojäteastian, syväkeräysastian ja jäähdytettyyn jätehuoneeseen sijoitettuun jäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on 4 viikkoa.
Asukkaiden tulee pakata biojätteet maatuvaan kääreeseen. Pakkaaminen tulee tehdä myös, vaikka jäteastiassa olisi käytössä suojasäkki. Suojasäkki on käytössä 140–240 litran perinteisissä biojäteastioissa, joihin jätteenkuljettaja laittaa sen paikoilleen tyhjennyksen yhteydessä. Suojasäkkiä ei käytetä tuulettuvissa biojäteastioissa tai syväsäiliöissä.
Paras tapa pakata biojätteet on tehdä sanomalehdestä pussi tai käyttää paperista pussia, kuten jauho- ja sokeripusseja tai kaupoissa myytäviä paperisia biojätepusseja. Biohajoavaa muovia olevat biojätepussit soveltuvat huonosti mädätyslaitoksen käsittelyyn, ne tarttuvat käsittelykoneistoon haitaten sen toimintaa ja hajoavat paljon hitaammin kuin paperiset pussit ja kääreet. Sama pätee kauppojen biohajoaviksi väitettyihin muovipusseihin – suosithan paperista käärettä! Biojätteen pakkaaminen suojelee keräysastiaa likaantumiselta ja tätä kautta estää hajuhaittoja varsinkin kesällä. Talvisin pakkaaminen estää biojätteitä jäätymästä kiinni astiaan ja helpottaa astian tyhjennystä.
Jos aiot lajitella biojätteet biojäteastiaan, tilaa palvelut LSJH:lta
Tilaa biojäteastia ja sen tyhjennykset OmaLSJH:n tai asiakaspalvelumme kautta. Mikäli sinulla on jo oma biojäteastia, tilaa sille tyhjennykset LSJH:lta ja käytä astiaa, kunnes sinulle tulee tarve vaihtaa se. Uusi astia tilataan asiakaspalvelustamme.
Astiapalvelun kuukausihinta sisältää joko 140 tai 240 litraisen biojäteastian, joka toimitetaan kiinteistöllesi. Astian koon voi tarvittaessa vaihtaa, ja mikäli astia rikkoontuu tyhjennyksen yhteydessä, se vaihdetaan automaattisesti uuteen. Lue lisää astiapalvelusta: lsjh.fi/astiapalvelu.
Biojäteastian tyhjennyksen voit valita tapahtuvan joko kerran viikossa tai joka toinen viikko. Tuulettuvan biojäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on 4 viikkoa. Biojätteen keräyksen voi hoitaa myös kimppa-astiakeräyksenä yhdessä lähinaapureiden kanssa.
Biojäteastia tulee pestä kaksi kertaa vuodessa. Voit pestä astian itse tai halutessasi tilata pesupalvelun meiltä. Pesuhinnat löydät täältä: lsjh.fi/astiapalvelu.
Voit perustaa biojätteen keräystä varten kimppa-astian naapureidesi kanssa (max. etäisyys 1km). Kimppa-astialle tarvitaan vastuuhenkilö, joka huolehtii tyhjennysten tilaamisesta ja osakkaiden ilmoittamisesta. Kimppa voi päättää, maksaako vastuuhenkilö koko laskun vai jaetaanko lasku maksettavaksi tasan kaikkien osakkaiden kesken.
Kimppa-astiapalvelu ja kimppa-astia tilataan sähköisen lomakkeen kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Myöhemmässä vaiheessa kimppa-astiapalvelukin tulee tilattavaksi OmaLSJH:n kautta.
Biojäteasioiden hoito sähköisessä asiointipalvelussa
Kompostointi-ilmoituksen tai tyhjennettävään biojäteastiaan liittyvät toimenpiteet teet helpoiten LSJH:n sähköisessä asiointipalvelussa OmaLSJH:ssa.
Uusi jätelaki ja sitä täydentävät asetukset tulivat voimaan vuonna 2021. Uudistuksen avulla Suomen tavoitteena on saavuttaa useita EU-direktiivien edellyttämiä jätehuollon ja kierrätyksen tavoitteita. Asumisessa ja palveluissa syntyvän yhdyskuntajätteen kierrätystä halutaan nostaa nykyisestä noin 40 prosentista jopa 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Varsinkin biojätteen kierrätykseen kaivataan lisää vauhtia. Lajittelututkimusten mukaan sekajätteen roskapussista jopa yli kolmasosa on biojätettä. Biojätteen lajittelussa on siis paljon parantamisen varaa.
Biojätteen erilliskeräysvelvoite on voimassa Suomessa kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevissa kiinteistöissä – myös omakoti- ja vapaa-ajan asunnoissa. Koko LSJH:n alueella biojätteen keräysvelvoite astui voimaan 13.5.2024. Vaihtoehtoina velvoitteen toteuttamiselle on kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.
- Olemme olleet vuosina 2023–2024 kirjeitse yhteydessä kaikkiin taloyhtiöihin ja asukkaisiin, joiden kodit tai vapaa-ajanasunnot tulivat uusina biojätteen keräysvelvoitteen piiriin.
- Voit tarkistaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan jätehuoltokartasta kuuluuko kiinteistösi 10 000 asukkaan taajama-alueeseen eli sellaiselle alueelle, jota biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee.
Elinkeinotoiminnan ja kunnallisten toimijoiden biojätteet
Elinkeinotoiminnan ja kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan harjoittajan on vuodesta 2022 lähtien ollut velvollisuus järjestetää toiminnassaan syntyvän yhdyskuntajätteen erilliskeräys, jos kiinteistö sijaitsee taajamassa tai asema- tai yleiskaavoitetulla palvelu-, matkailu- tai työpaikka-alueella ja jos toiminnassa syntyy biojätettä (muuta biojätettä kuin puutarha- tai puistojätettä) keskimäärin vähintään 10 kg viikossa.