Återanvändning
Att minska mängden avfall och öka återanvändningen av det är ett viktigt nationellt mål. I Finland finns en allmän skyldighet att följa prioriteringsordningen i avfallslagen. Detta innebär att alla aktiviteter ska minska mängden avfall som genereras och dess skadlighet. Användbara varor tas om hand för återanvändning och avfall återvinns. Icke återvinningsbart avfall utnyttjas i energiproduktion. Om återvinning inte är möjlig måste avfallet kasseras.
Avfallshierarki eller prioriteringsordning
Prioritetsordningen i avfallslagstiftningen illustreras i form av en trappa i entrén till LSJH:s besökscenter Glöd:
- Minska mängden avfall
- Återanvändning
- Återvinning av material
- Återvinning av energi
- Slutdeponering
Förläng livslängden på varor
Återanvändning innebär att produkter eller delar av produkter återanvänds på ett sätt som motsvarar deras ursprungliga användning. Att till exempel köpa begagnade kläder på en loppmarknad är återanvändning. Sortering av avfall är inte återanvändning, utan sortering för återvinning.
Återanvändning minskar förbrukningen av naturresurser samt mängden avfall och utsläpp från produktionen. När varor återanvänds istället för att slängas minskar miljöbelastningen. Detta bidrar också till att bevara den biologiska mångfalden.
Omkörningsfil till återanvändning
I projektet Omkörsfil till återanvändning, som främjar återanvändning, piloterade Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Turun Ekotori mottagning av återanvändbara varor och material i samband med avfallshanteringstjänster. Projektet är delfinansierat av EU och kommer att pågå från 1.4.2023 till 31.3.2025.
Projektet har öppnat en mottagningscontainer på Toppå avfallscentral i Åbo (Långholmsgatan 7, Åbo), dit man kan lämna återanvändbara saker som man inte behöver. De mottagna varorna ställs för försäljning till Turun Ekotori Återvinningscentrals butiker. Containern är öppen mån-fre kl. 13–18, och även två höstlördagar: lör 28.9. och lör 26.10. kl. 11–16.
I Omkörningsfil-containern tas emot:
- Återanvändbara varor som är hela och väl rengjorda.
- Fungerande elektriska apparater, cyklar och motionsutrustning.
- Säsongsvaror knutna till olika årstider under säsongen i fråga.
- Fram till den 29.11.2024 kan containern även ta emot torrt massivt trä, limträ, lister och brädor, bänkskivor som kan repareras samt obehandlade träbitar i olika storlekar och former.
Mer information om de aktiviteter som inletts inom ramen för Omkörningsfil-projektet
Mottagandet av olika material är en del av Omkörningsfil till återanvändning-projektets tidsbundna försök att testa olika alternativ för att avleda återanvändbara varor och material för återanvändning. Nedan finns en lista över mottagningsförsöken.
- Mottagning av återanvändbara varor på Toppå avfallscentral 1.6.2023–31.3.2025
- Mottagning av användbart virke och bänkskivor som kan repareras på Toppå avfallscentral 5.6–29.11.2024
- Mottagning av traditionella byggnadsdelar på Toppå avfallscentral 5.6–27.7.2024
- Mottagning av användbara varor vid den mobila sorteringsstationen i Siira 2024
- Försök med avfallsmottagning i Turun Ekotori Återvinningscentrals butik på Rieskalähdevägen i Åbo 27.3.2024–31.3.2025
- Experiment med avlagda textilier 17.1–29.11.2024
Textilåtervinningsbutiken Lemppari
Lemppari
LSJH koordinerar insamlingen av avlagda textilier från de finska hushållen. LSJH:s textilåtervinningsbutik Lemppari, som ligger i Bleckstaden i Åbo, är ett sätt att främja återanvändning av textilier. I Lemppari säljs textilier som har förts till insamlingen av avlagda textilier men som vid sortering har konstaterats vara brukbara.
Sökmotor för företag som tillhandahåller reparationstjänster
Genom att reparera förlänger du livslängden på föremål och varor, och det är ett bekvämt sätt att spara på naturresurser och minska avfallet. Företag som erbjuder reparationstjänster inom LSJH:s verksamhetsområde i Egentliga Finland hittar du i webbtjänsten korjaa.se. Den kostnadsfria webbplatsen sammanför företag som erbjuder reparationstjänster och invånare som behöver dem. Tjänsten tillhandahålls av LSJH och verkställs och underhålls av Ekokumppanit Oy, en expertorganisation för hållbar utveckling. Webbplatsen är finskspråkig.