20.2.2025
Nyheter
Att sortera bioavfall en vardagsvana för allt fler
På bara några år har invånarna i sydvästra Finland helt klart aktiverats när det gäller att sortera bioavfall. Enligt en färsk undersökning från Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) uppger 76 % av invånarna i LSJH:s ägarkommuner att de alltid sorterar sitt bioavfall. År 2020 gav endast 50 % av respondenterna en motsvarande uppskattning av sin egen sorteringsaktivitet. Även plastförpackningar och avlagda textilier sorteras lite aktivare än tidigare. Undersökningen genomfördes av Innolink Oy och besvarades vid årsskiftet av över 1 700 invånare inom LSJH:s verksamhetsområde.

Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) färska invånarundersökning visar att allt fler invånare i regionen sorterar bioavfall separat: ännu år 2020 svarade endast 50 % av respondenterna att de alltid sorterar sitt bioavfall, nu är siffran redan 76 %. Det största språnget skedde förra året, då förändringen jämfört med 2023 var 14 procentenheter. Skyldigheten att samla in bioavfall utvidgades 2022 till att omfatta alla bostadsfastigheter i tätorter med över 10 000 invånare och till husbolag med minst fem lägenheter i alla tätorter, så lagändringen är den främsta förklaringen till den snabba förändringen.
– Ökningen av sorteringsaktiviteten för bioavfall är glädjande, eftersom den är en tung fraktion så dess betydelse för återvinningsgraden av hushållens avfall är betydande. Då bioavfallet sorteras separat fås förnybar energi och näringsämnen i cirkulation. Det finns fortfarande mycket kvar att göra när det gäller sorteringsrutinerna, eftersom en tredjedel av hushållens blandavfallspåsar forfarande består av bioavfall, säger Miia Jylhä, forsknings- och utvecklingschef på LSJH.
Jylhä påpekar att resultatet ännu inte heller är i nivå med till exempel metall- och glasförpackningar, som har sorterats i årtionden och som 93 % av de tillfrågade uppgav att de alltid sorterar. Även sorteringsaktiviteten för plast och avlagda textilier ökade med ett par procentenheter jämfört med föregående undersökning. Nu uppgav 78 % av de tillfrågade att de sorterar plastförpackningar och 45 % att de sorterar avlagda textilier.
Positiv inställning till sortering
Av områdets invånare klassificerar 43 % sig som ”genomsnittssorterare” och bedömer att de sköter uppgiften bra på en basnivå. Mer än en fjärdedel, 28 % av de tillfrågade, anser sig vara ”miljömedvetna sorterare” och är intresserade av att sortera avfallet ännu mer aktivt i framtiden. En femtedel (22 %) av respondenterna klassificerade sig som ”ansvarsfulla sorterare”, som anser sig göra ett utmärkt sorteringsarbete och uppmuntrar även andra att sortera.
– En sådan positiv inställning visar att invånarna i stor utsträckning är medvetna om vikten av sortering och även vill främja den. Endast en liten andel av de tillfrågade medger att de sorterar endast ibland eller på uppmaning av andra familjemedlemmar. Endast en procent av de tillfrågade upplever att sorteringen inte har någon betydelse och förhåller sig kritiskt till den, konstaterar Miia Jylhä.
En betydande majoritet (87 %) av invånarna anser att avfallsservicen är en basservice som bör planeras och organiseras som en helhet. Invånarna i LSJH:s verksamhetsområde är också nöjda med de tjänster de får. Den totala nöjdheten med medeltalet av alla faktorer fortsatte att öka, med ett betyg på 5,53 i denna undersökning på en skala från 1–7. Av de svarande bedömde 53 % att avfallsservicehelheten i det egna området har förbättrats något eller klart under de senaste två åren.
Traditionella kommunikationskanaler värderas fortfarande högt
Även tillgången till information om avfallsservice och förebyggande av uppkomsten av avfalI följs i LSJH:s invånarnöjdhetsundersökning. Den mest nämnda kommunikationskanalen var väggkalendern som LSJH distribuerar till hemmen, genom vilken 68 % av respondenterna hade fått information. Kalenderns popularitet hade i denna undersökning hoppat förbi fjolårets etta, internetsidorna, som 66 % angav som informationskälla. En nästan lika viktig kanal ansågs vara invånartidningen För morgondagen, varav 65 % av svararna fått information. Den information som till exempel tidningar och tidskrifter erbjuder ansågs också vara viktig, men de sociala mediernas betydelse som informationskälla blev klart mindre.
– Även bland unga under 30 år var kalendern, internetsidorna och invånartidningen För morgondagen de tre populäraste kommunikationskanalerna, men de digitala tjänsterna fick relativt sett ett större stöd av dem.
Vid årsskiftet minskade Posten avsevärt sina distributionstjänster för offentliga meddelanden. Priserna för de återstående tjänsterna höjdes till och med till mer än det dubbla.
– Trots distributionsutmaningarna strävar vi efter att säkerställa att den omtyckta väggkalendern och invånartidningen även i fortsättningen kan erbjudas åt invånarna. Utredningen av alternativa distributionskanaler pågår som bäst, konstaterar Jylhä.
LSJH utreder vad invånarna i ägarkommunerna anser om och hur nöjda de är med områdets avfallsservice genom invånarundersökningar som genomförs regelbundet. Undersökningen genomfördes av Innolink Oy i december och januari som en internetpanel samt en e-postundersökning och telefonintervjuer som kompletterade dessa. Undersökningen baserar sig på 1 739 svar. LSJH utnyttjar resultaten från undersökningen för att planera avfallsservicen så att den betjänar invånarna ännu bättre.