11.12.2023

ABC för en avfallsfri jul 2023

Läs Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) tips för en avfallsfri jul och kolla instruktionerna för sortering av jultidens vanligaste avfall i vårt ABC för julens (och nyårets) avfall. I slutet av ABC:t hittar du de avvikelser som julen och nyåret för med sig för avfallsservicen i ditt område.

 

Så här belastar du morgondagen mindre:

  1. Producera inte onödigt avfall!

Den här tiden på året lämnas det alltför mycket användbara saker till våra sorteringsstationer. Världen är full med hela saker som människor för bort som avfall då de skaffar nya saker. Du gör väl inte så.

Innan du köper, överväg om du faktiskt behöver något nytt. Kunde du låna saken du behöver i stället för att köpa den? Fundera på om det är verkligen nödvändigt att byta ut en fungerande produkt till en ny bara på grund av färgen eller någon modefluga. Använd saker till slut och sortera dem då de blir obrukbara. Endast genom att sortera hålls materialen i cirkulation: av trasiga elapparater tillverkas det nya elapparater, glasförpackningar och metaller cirkulerar till nya förpackningar och av avlagda textilier tillverkas det returfiber som blir till råvara för nya produkter. Ifall du inte vet vart sakerna ska sorteras så är det bara att fråga om råd från avfallsservicebolaget i din egen kommun.

Om du har hela prylar som känns onödiga och du verkligen inte har behov för dem längre….

  1. Donera till behövande, sälj vidare!

Användbara saker är inte avfall. För dem inte till sorteringsstationen och sortera inte i avfallskärlet, utan ge dem vidare till behövande. Hela möbler, kärl och armaturer kan doneras till exempel via grupper på sociala medier eller på nätloppisar. Många välgörenhetsorganisationer och återvinningscentraler tar emot donerade saker och kläder. Donationer tas ofta emot även av församlingarna i det egna området. Med dem kan man ofta även höra sig för om donationsbehov. 

Du kan även sälja användbara grejer på live- eller nätloppisar, eller fråga någon köp och sälj-butik i närområdet ifall de är intresserade av att köpa dina saker.

  1. Vårda, reparera och fixa dina grejer!

Du kan förebygga uppkomsten av avfall genom att vårda dina anskaffningar. Skor och kläder fungerar som ett gott exempel: då du vårdar dem förlänger du deras livslängd. Textilvårdstips hittar du till exempel på Marthornas webbportal (på finska). Lappa slitna yllesockor och -tröjor och sy eller reparera de hål som uppstått i klädesplaggen.

Städerna är fulla med hantverksproffs som i ett nafs vårdar och reparerar kläder, skor och väskor samt återupplivar möbler som sett sina bästa dagar. Du hittar företag som erbjuder reparationstjänster i området på ett och samma ställe på www.korjaa.se/varsinais-suomi (på finska).

  1. Köp second hand i stället för nytt!

Ifall du behöver nytt, bläddra först genom loppisar på sociala medier och internet, gå på lopptorg och besök second hand-affärer.

Kläder, vintage och hemtextilier kan införskaffas till ett lågt kilopris till exempel från LSJH:s butik för återvunna textilier Lemppari (Bleckstadsgatan 27, Åbo). I butiken finns det till salu textilier som invånarna hämtat till insamlingen för avlagda textilier fastän de fortfarande är fullt användbara. Proffssorterare har sorterat dem bort från de avlagda textilier som går till materialåtervinning. Du kommer väl ihåg att föra användbara textilier till välgörenhetsorganisationernas insamlingar i stället för att ta dem till insamlingen av avlagda textilier!

  1. Köp produkter som är hållbara och långlivade – men inte för mycket av dem heller!

Skena inte iväg och ge inte bort onödigt krams. På grund av de nuvarande konsumtionsvanorna har mänskligheten förbrukat årets förnybara naturresurser redan den 2 augusti.

Då man talar om hållbara och långlivade produkter är textilier ett bra exempel, eftersom över 40 procent av textilindustrins växthusgasutsläpp skulle kunna uteslutas enbart genom att kläderna skulle användas under en längre tid. Textil- och modeindustrin är den näst mest förorenande industribranschen. Den producerar mer växthusgasutsläpp än flyg- och fartygstrafiken tillsammans. Genom att genomtänkt köpa långlivade favoritkläder av god kvalitet och genom att använda dem om och om igen ger du jordklotet den julklapp det förtjänar.

  1. Ge en immateriell gåva!

Ge din tid istället för presenter! Kasta dig in i leken med barnen, läs dem en bok, stoja med dem i pulkabacken. Spela en julpjäs tillsammans med familjen och tillverka tillsammans med barnen pizza på de överblivna julläckerheterna. Stanna till och var närvarande.

Ge en massage till distansarbetaren som fått sin nacke i spärr. Skotta snö hos mor- och farföräldrarna eller hos grannen. Beställ en hemstädning till föräldrarna eller hjälp dem med julförberedelserna. Bjud en vän på julglögg.

Genom välgörenhetsorganisationer kan du till exempel skänka läskunnighet till någon, stödja arbetet för att dämpa klimatförändringarna, skaffa livräddande sjukvård till krisområden, köpa gröt till en hel by, en vän till någon som är ensam, hjälp till katastrofoffer eller julglädje till ett barn som löper risk för att slås ut.

  1. Skaffa bara så mycket mat som du äter!

Enligt webbportalen Saa Syödä! (på finska) blir cirka 30 procent av den mat som produceras i världen till matsvinn och i Finland slösar man upp till 10–16 procent, alltså 360 miljoner kilo, med ätbar mat i livsmedelskedjan. Detta motsvarar ungefär 8 000 lastbilar med släp som fyllts med matavfall!

Tips på hur du minskar matsvinnet hittar du t.ex. i LSJH:s väggkalender, som i början av december delades ut till alla de fastigheter i området som har en postlucka eller brevlåda.

Ifall det uppstår matsvinn i jul, utnyttja resterna under mellandagarna i till exempel pizzor, pajer och soppor. Recept finns att hitta till exempel på www.koket.se.

  1. Spara energi och delta i dess produktion – sortera bioavfall!

Genom att sortera bioavfallet är du med och stödjer den lokala cirkulära ekonomin och utökar den inhemska energiproduktionen, dvs. du stöder den finska försörjningsberedskapen! Bioavfall från LSJH:s verksamhetsområde omvandlas till värme och gödsel vid Biolinjas biogasanläggning i Nystad!

Du kan spara energi i vardagen på flera olika sätt. Energibesparingstips hittar du till exempel på Konsumentförbundets webbplats (på finska).

  1. Utnyttja det som redan finns!

Slå in en sak eller pryl som du inte har användning för och ge den som gåva till någon som du vet att skulle uppskatta den. 

 

Ta vara på tipsen och minska på julens avfallsmängd. Om det ändå uppstår avfall under julen, kan du ta en titt här nedanför…

 

ABC för julens (och nyårets) avfall

 

Aluminiumform, -folie, och metallföremål

Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som övriga metallföremål.

Amaryllis och övriga julblommor

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfallskärlet eller i den egna kompostbehållaren. Mull får inte sorteras bland bioavfallet. Myllan kan strös ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för blandavfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Julblommornas plastkrukor är plastförpackningar.

Elapparater

Om julgubben kommer med en ny mobiltelefon eller spelkonsol så kommer du väl ihåg att leverera fungerande anordningar vidare till exempel genom att donera till behövande.

Om apparaten är trasig, sortera den datasäkert. Datasäkerhetsavfall tas emot vid avfallscentralerna Toppå i Åbo och Korvenmäki i Salo. Även Seiffi är ett datasäkert sätt att göra sig av med trasig dataapparatur.

Trasiga elapparater, såsom ljusslingor och leksaker som är försedda med batterier, tas avgiftsfritt emot vid sorteringsstationerna samt i butiker som säljer dem. Du kommer väl ihåg att avlägsna batterier och små ackumulatorer från trasiga elapparater om möjligt och sortera dem i batteriinsamlingen med polerna tejpade.

Fyrverkeripjäser  

Avfyrade fyrverkeripjäser som har slocknat och kylts ner är blandavfall. Oanvända eller föråldrade fyrverkerier returneras i första hand till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.  

Glöggförpackning 

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa ihop kartongerna tätt för att spara utrymme. För glöggflaskor med pant till butikernas flaskreturautomater. Flaskor utan pant kan sorteras i glasförpackningsinsamlingen. Om det går att ta loss korkarna från förpackningarna, kom ihåg att sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.

Gravljus  

Gravljus av glas sorteras i blandavfallet, eftersom det värmetåliga glaset inte lämpar sig för insamlingen av glasförpackningar. Blandavfallskärlet är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Man kan minska mängden avfall genom att sätta ett nytt ljus i ett gravljus av glas. Trasiga LED-gravljus ska föras till insamlingen för elapparater. Det är avgiftsfritt att återlämna dem dit. Närmaste insamlingspunkten kan du kolla på adressen www.kierratys.info. Kom också ihåg att ta ut batterierna och lämna in dem med tejpade poler till batteriinsamlingen.

Gåvoförpackningar  

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör hemma i metallinsamlingskärlet.  

Julgran  

Julgranar tas avgiftsfritt emot som ris- och kvistavfall vid sorteringsstationerna. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Om du äger en plastgran som redan har sett sina bästa dagar är metallinsamlingskärlet rätt adress för den , eller om det är en större plastgran är det sorteringsstationen som gäller. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall.

Julklappspapper

Glänsande julklappspapper hör hemma i kärlet för blandavfall, inte insamlingskärlet för papper. Också paketsnören är blandavfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås vackert in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att det använts. Gåvorna kan även slås in till exempel i tyg, presentkassar eller -påsar som kan återanvändas.

Julkalender och -choklad 

Julkalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Deras plastdelar och -omslag sorteras i insamlingen för plastförpackningar. Skyddspapperet mellan lagren i chokladasken är blandavfall. 

Julkort  

Om du inte vill spara dem ska de sorteras i pappersinsamlingen . Gamla kort kan även användas till att pyssla nya kort eller juldekorationer.

Ljusrester  

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. I övriga fall hör ljusrester hemma i blandavfallet.

Nyårslyckor  

Blyhaltiga nyårslyckor har inte fått säljas i Finland efter mars 2018.  Om du fortfarande har blyhaltigt tenn hemma ska det föras till sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna. Blyfritt tenn sorteras i metallinsamlingen.  I stället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av till exempel bivax. 

Papplådor

Allt fler beställer julklappar via nätbutiker. Nästan undantagsvis har försändelsen förpackats i en papplåda som sorteras till kartonginsamlingen. Av den insamlade kartongen tillverkas det bland annat hylsor för hushållspapper. Behåll grannsämjan även under julen och kom ihåg att tillplatta papplådorna innan du lägger dem i insamlingskärlet. Ett proppfullt, överflödande insamlingskärl för kartongförpackningar orsakar enkelt spänningar bland grannarna. Stora kartongförpackningar bör utan vidare tas till någon av LSJH:s sorteringsstationer, där de tas emot utan avgift, precis som övriga förpackningsavfall.

Skal från värmeljus

Skalen från värmeljus och marschaller är av metall och du kan lägga dem i metallinsamlingen så att de blir råvara för nya metallprodukter.

Skinkfett och övriga stekfetter  

Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter hör heller inte hemma i bioavfallskärlet. Packa flytande fetter tätt till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg förpackningen i kärlet för blandavfall. Skinkfett som har svalnat och är fast kan även läggas bland bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man förstås även lägga avfall i flytande form, såsom matolja. 

Även i år kommer evenemanget Skinktricket att återvinna stekfett från juldelikatesser till förnybar diesel. Insamlingspunkter kommer även att finnas på LSJH:s område. Ta stekfettet från skinkan, kalkonen, fisken eller till exempel rotfruktschipsen, förpacka det i en mjölkburk och för till insamlingspunkten. Tilläggsinformation och insamlingspunkter ortvis på adressen www.kinkkutemppu.com (på finska).

Bastusten

Ingen bastuånga? Tappade ugnen sin energi? För att kunna värma upp julbastun måste man byta ut stenarna i bastuugnen till nya och göra sig av med de gamla!

Använd i första hand gamla bastustenar av natursten på den egna gården t.ex. som kantstenar i rabatter. Du kan också göra dig av med enskilda bastustenar (en hink på högst 10 liter) genom att lägga dem i det egna blandavfallskärlet. Bastustenar av natursten och keramiska stenar tas emot som betong- och stenavfall på sorteringsstationerna.  

Tomtebloss  

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat helt och hållet.

 

Flera sorteringsinstruktioner hittar du i avfallets ABC på adressen www.lsjh.fi/sv/abc. Genom att använda ordsökningen kan du söka rätt sorteringsinstruktion för olika avfall.  

 

Öppettider och avvikelser i avfallsservicen under jul och nyår 

LSJH:s sorteringsstationer och kontor är stängda under julen 23–26.12. samt nyåret 31.12.–1.1.2024.

LSJH:s butik för återvunna textilier Lemppari (Bleckstadsgatan 27, Åbo) är stängd den 14–15.12 på grund av personalutbildning.  Lemppari har dessutom ett längre julledighetsuppehåll, dvs. butiken är stängd 23.12–1.1.2024.

Jul- och nyårsledigheterna kan förskjuta den normala tömningsdagen för avfallskärl. Tömningsdagen kan vara en eller två vardagar tidigare eller senare än normalt i Kimitoön, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Reso, Rusko, Vahto samt i Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas skärgård. Om du bor i någon av de övriga kommunerna inom LSJH:s verksamhetsområde, dvs. i Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Nådendal, Pemar, Pargas (stam-Pargas), Pöytis, Rusko (stam-Rusko), Salo, Sagu, Åbo eller Nystad, ber vi dig kontrollera eventuella förändringar i avfallskärlets tömningsdag hos din egen avfallstransportör.

Motsvarande förändringar kan ske för förpackningsavfall i alla kommuner i LSJH:s verksamhetsområde.

Julen är en brådskande tid inom avfallshanteringen. Fråga vår kundtjänst om eventuella extra tömningar av avfallskärlen och slamtömningar veckorna efter julveckan.  Du kan kontakta kundtjänst via chatten på webbplatsen www.lsjh.fi/sv samt via e-post på asiakaspalvelu@lsjh.fi. Vardagar kl. 9–15 når du också kundtjänst per telefon på 0200 47470 (lna/msa). Det går inte mera att beställa en extra tömning av avfallskärlet till veckorna 52 och 1.