13.10.2023
Spara energi!
- Släck lamporna när du lämnar ett rum som sisten ut, om du tänker vistas nån annanstans.
- Damma regelbundet av armaturer och lampor, då damm kan minska ljuseffekten med upp till 50 %. LED-lampor är de mest effektiva och miljövänliga av alla lampor.
- Utnyttja dagsljuset. Öppna persiennerna och låt dagsljuset lysa upp rummet. Tvätta fönstren två gånger om året: smuts och damm kan sno upp till 40 % av ljusstyrkan.
- Låt inte laddningsbara apparater, som mobiltelefoner, stå på laddning hela tiden. Koppla ur laddaren från väggen så snart mobilen är fulladdad.
- Använd apparaternas energisparfunktioner och stäng av elektronik- och underhållningsapparater efter att du använt dem. Energisparfunktionen minskar energiförbrukningen med i genomsnitt en tredjedel. Om du inte behöver apparaten bör du stänga av den, eftersom standby-läget också förbrukar el. Anslut apparater i samma rum till ett grenuttag med avbrytare. På så sätt kan du enkelt stänga av strömmen till flera apparater samtidigt med en och samma avbrytare.
- Skaffa nya apparater endast vid behov. Välj apparater med så låg förbrukning som möjligt. Ju större tille exempel en skärm är, desto mer el förbrukar den. Det är bra att tänka på det när du ska köpa en apparat.
- Köper du alltid nya kläder? Hur skulle det vara med begagnat istället? LSJH:s butik för avlagda textilier på Hiisigatan i Åbo erbjuder återvunna kläder och textilier för alla åldrar! Välkommen att ta en närmare titt – läs mer här: https://lsjh.fi/sv/lajitteluasema/poistotekstiilimyymala/
- Sänk rumstemperaturen med en grad. På så sätt sparar du 5 % energi vid uppvärmning.
- Använd bastun klokt. En eldriven bastu är energieffektivast vid 70–80 °C grader. Om du värmer den till 100 °C ökar du elförbrukningen med 20–30 %. Låt inte den uppvärmda bastun stå och vänta på badare, och kom ihåg att stänga av bastuaggregatet så snart du bastat klart. Fundera också på om det skulle räcka med att värma upp elbastun en gång i veckan istället för flera gånger.
- Slösa inte vatten. Reparera läckande VVS-armaturer med en gång. Duscha hellre än att bada. Ett bad förbrukar fem gånger mer vatten än en dusch. Genom att förkorta tiden som du duschar, sänka temperaturen på duschvattnet och stänga av duschen medan du tvålar in dig minskar du både vatten- och energiförbrukningen. Om du till exempel duschar i två minuter istället för tio, sparar du cirka 100 liter varmvatten! Stäng också av kranen medan du borstar tänderna. Du sparar även vatten genom att byta ut kranarna och duschhuvudena till vattenbesparande modeller.
- Tvätta och diska fulla maskiner, välj korta program och låga tvättemperaturer. Undvik försköljning som förbrukar vatten i onödan och låt istället diskmaskinen sköta sitt jobb. Om du diskar för hand, diska inte under rinnande vatten. För kläder kan du förlänga tvättintervallen genom att vädra dem.
- Använd torktumlaren förnuftigt. Torka alltid tvätten utomhus när det är möjligt. Tänk på att effektiv centrifugering förkortar torktiden.
- Rengör och utför regelbundet underhåll på vitvaror och på deras silar, filter, ventiler och tätningar. En ren maskin är effektivare, förbrukar mindre energi och håller längre.
- Koka bara så mycket vatten som du behöver, oavsett om du kokar det på spisen eller med en vattenkokare. Mindre mängder vatten kokar snabbare och förbrukar inte el i onödan.
- Fyll en kanna eller flaska med vatten och ställ det i kylskåpet istället för att låta kranen rinna tills vattnet är kallt.
- Laga mat energieffektivt. Välj mat som tillagas snabbt. Skär ingredienserna i mindre bitar – små bitar tillagas snabbare än stora. Använd mikrovågsugn för att värma mat istället för ugnen eller en stekpanna. När du använder ugnen sparar du energi genom att laga en större mängd mat eller flera rätter åt gången. Utnyttja också ugnens för- och eftervärme. Öppna inte ugnsluckan i onödan: varje gång du öppnar luckan sjunker temperaturen med cirka 10–25 °C, vilket ökar ugnens elförbrukning. Använd lock på kastruller och stekpannor så att värmen inte försvinner. Välj en lagom stor kastrull eller stekpanna för maten som du ska laga. Välj kokplatta efter kastrullens eller stekpannans storlek.
- Kyl maten väl innan du ställer in den i kylskåpet eller frysen. Kyl maten utomhus, om möjligt. Genom att frysa in överbliven mat behöver du inte laga mat varje dag. Tina fryst mat i rumstemperatur innan du tillagar den.
- Frosta av frysen och städa ut kylskåpet regelbundet. Frost och is ökar frysens elförbrukning. Ett överfyllt kylskåp ökar i sin tur belastningen på kylskåpet och smutsiga ytor försvårar kylningen. Kontrollera också kylskåpets och frysens temperaturer: Kylskåpet ska vara +5 °C och frysen -18 °C. Varje grad ökar elförbrukningen med cirka 5 %.
- Sopa och torka istället för att dammsuga om det bara är lite skräp på ytorna. En borste och skyffel samt mikrofiberdukar är ett praktiskt sätt att städa utan el. Du bör inte heller använda dammsugaren på full effekt, det räcker ofta med mindre.
- Kontrollera skicket på fönstrens och dörrarnas tätningar och isoleringar. Fungerande isolering ser till att kall luft inte kommer in och att värmen inte läcker ut.
- Använd en timer för att förvärma bilen och för att ladda elbilen. Ställ in uppvärmningstiden efter utomhustemperaturen. För motorvärmare kan du ha följande som tumregel:
- +5 … – 5 °C uppvärmningstid ½ timme
- -5 … -10 °C uppvärmningstid 1 timme
- -10 … -20 °C uppvärmningstid 2 timmar
Bränsledrivna värmare (till exempel Webasto) behöver märkbart kortare uppvärmningstid. Vid lätt kyla räcker det med 10–15 minuter och vid hård kyla (över 20 grader) cirka en halvtimme.
- Fundera på om du kan gå, cykla eller åka kollektivtrafik istället för att ta bilen. Välj gärna en bilpool när du ska åka bil.
- Minimera elförbrukningen under förbrukningstoppar på vardagar kl. 8–10 och 16–18. Utanför dessa tider finns det mer och billigare el. Gör de nya användningstiderna för dina apparater till en del av vardagen och utnyttja timerfunktionen.
- Lämna feedback om problem: Be fastighetsskötaren att laga läckande VVS-armaturer samt fönster och dörrar som stängs dåligt eller som drar. Låt oss tillsammans undvika att slösa energi i onödan.