29.10.2024

Nyheter

Skyldigheten att samla in bioavfall samt plast- och kartongförpackningsavfall utvidgas till Nagu och Korpo

Från början av november är fastigheter inom Nagu och Korpo tätortsområdena skyldiga att samla in bioavfall samt plast- och kartongförpackningsavfall separat. Denna skyldighet gäller för bostadsfastigheter med minst fem bostäder samt vissa kommunala fastigheter. Mindre fastigheter belägna i tätorterna kan ansluta sig till insamlingen på frivillig basis.

Skyldigheten att separat samla in bioavfall och förpackningsavfall av plast och kartong utvidgas till att omfatta fastigheter i tätorterna i Nagu och Korpo från och med 4.11.2024.  Skyldigheten att samla in avfall separat gäller för bostadsfastigheter med minst fem bostäder samt vissa kommunala fastigheter.

Tidigare har dessa fastigheter varit tvungna att utöver blandavfall även samla in glas- och metallförpackningar. Förändringen har att göra med insamlingsskyldigheten enligt avfallslagen. Invånarnas möjligheter till återvinning i skärgården kommer att öka i och med förändringen.

– Det lönar sig alltid att sortera! Av förpackningsavfall fås råmaterial för industrin, och av bioavfall inhemsk energi och gödningsmedel vid en biogasanläggning eller mylla ur en kompostor i hemträdgården. Vi hoppas att förändringen kommer att tas emot med entusiasm och att invånarna aktivt deltar i avfallssorteringen, säger Jaakko Salminen, servicechefpå Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH).

Invånare i fastigheter som inte omfattas av skyldigheten kan lämna sitt förpackningsavfall till närmaste ekopunkt, till exempel Furustigen i Nagu eller Tallbackavägen i Korpo. Vid båda platserna finns pressar för kartong- och plastförpackningar. Förpackningsavfall tas också emot kostnadsfritt vid sorteringsstationen i Korpo.

Ta tillvara näringen från bioavfallet genom att samla in det eller kompostera

Skyldigheten att samla in bioavfall separat kan uppfyllas antingen genom att kompostera det i en kompostor eller genom att skaffa ett hjulförsett bioavfallskärl för det. Ett traditionellt kärl för bioavfall har ett tömningsintervall på två veckor, men ett ventilerat kärl för bioavfall kan ha ett tömningsintervall på upp till fyra veckor.

– Genom att sortera bioavfallet separat kan du minska tömningsfrekvensen för fastighetens blandavfallskärl till så lite som 16 veckor, påpekar Salminen.

Det lönar sig alltså att kompostera bioavfall, även om du inte är skyldig att samla in det enligt lag. Om du skaffar en kompostor måste du komma ihåg att meddela detta till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

Insamling av bioavfall samt plast- och kartongförpackningar kan också ske i samkärl, dvs. tillsammans med en eller flera grannar i närheten, såväl i enskilda fastigheter som i bostadsbolag. Mindre fastigheter i tätorterna i Nagu och Korpo kan ansluta sig till insamlingen på frivillig basis genom att kontakta LSJH:s kundtjänst.

Tömningarna görs genom att minimera klimatpåverkan

Eftersom avstånden i skärgården är långa, och avfallshanteringen i LSJH:s område görs genom att minimera klimatpåverkan, utförs insamling av plast- och kartongförpackningar i tätorterna i Nagu och Korpo med en sopbil med krantömning.

– Avfallskärl som töms med en kran är större än små hjulförsedda avfallskärl, vilket möjliggör längre tömningsintervaller och därmed en lägre miljöpåverkan. Miljöpåverkan minskas ytterligare genom att samma utrustning används för tömning av plast- och kartongförpackningar såväl i fastigheterna som för tömning av ekopunkterna på öarna, säger Salminen.

LSJH har i maj skickat ut ett kundbrev till fastigheternas disponenter och andra kontaktpersoner för fastigheter som kommer att omfattas av insamlingsskyldigheten.