14.7.2023
Förändringarna i avfallslagen belastar kundtjänst
Den i början av juli utökade skyldigheten att samla in plast-, kartong-, glas- och metallförpackningar samt förnyandet av låssystemen för husbolagens avfallsbodar i samband med det har orsakat köer till LSJH:s kundtjänst.
Förändringarna som den nya avfallslagen medför genomförs snabbt, vilket har ökat belastningen på Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) kundtjänst under sommaren. Utökningen av insamlingen av nya avfallstyper till 3 700 nya fastigheter och till LSJH:s ansvar samt förnyelsen av låssystem i anknytning till det har orsakat mycket arbete speciellt för LSJH:s kundtjänst för husbolag. Tiden för att förbereda sig inför förändringarna blev hyfsat kort, vilket har gjort att även kommunikationen till husbolagen och disponenterna kom igång lite senare än önskat, dvs. i slutet av april. En del av husbolagen har dessutom reagerat på saken först under sommaren.
– Vi strävar efter att underlätta arbetet i förväg bland annat genom att förnya vår e-tjänst. Därför tog just husbolagen i bruk tjänsten OmaLSJH först av alla i våras. Vi har haft små utmaningar med uppstarten av den nya tjänsten, men de flesta kunderna har lyckats kvittera sina tjänster genom den, berättar servicechef Sanna Rajala, som ansvarar för LSJH:s kundregister, transporter och fakturering.
– Insamlingskärlen har på sina ställen blivit överfulla på grund av att tömningsintervallen blivit längre än vanligt under övergångstiden. Vi var beredda på det och varnade också husbolagen om det. Tömningarna övergick dock till LSJH:s ansvar först den 3 juli, så förändringen borde inte ha orsakat någon större överfyllning av kärlen i juni eller första veckan i juli. Man bör i första hand kontakta sin disponent för att höra vad som gäller det egna husbolaget, påminner Rajala.
Den kommande utökningen av den separata insamlingen av bioavfall och kundkommunikationen i anknytning till det har orsakat ytterligare belastning. Även om den aktuella utsändningen av kundbrev har delats upp över flera månader kommer förfrågningarna in i en jämn ström. Semestrarna har också delats upp över en så lång period som möjligt.
– Som tur är har vi lyckats att delvis beta av en del av köerna bland annat genom att arbeta övertid, men svarstiden för husbolag är dessvärre fortfarande långa. Därför ber vi husbolagen om tålamod – om man skickar flera meddelanden och förfrågningar som rör samma sak blir kön till kundtjänst ännu längre. Och när vi tar kontakt bör disponenten sköta allt som rör husbolaget på en och samma gång, berättar kundtjänstchef Toni Tikkanen.