17.9.2024

Nyheter

Ekotömningsmetod för slamavskiljare införs i Finland – sparar kilometer och minskar utsläppen 

Ekotömningsmetoden för slamavskiljare, som har använts i Sverige under lång tid, tas i bruk även i Finland. Den nya metoden används för första gången av Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH).

Sininen lieteauto pihassa.

I glesbygden ordnas tömningarna av fastigheternas slamavskiljare och slutna tankar antingen av kommunen eller av fastighetsinnehavaren. I de 18 kommunerna som hör till Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) verksamhetsområde inleddes övergången till centraliserad, kommunalt anordnad insamling 2021.  Ansvaret för tömningar och konkurrensutsättning av transporter övergår med undantag av Nystad till det kommunägda avfallshanteringsföretaget LSJH före slutet av 2026. 

Centraliseringen av tömningar till LSJH möjliggör ett stort steg mot en mer miljövänlig slamhantering. Den mest betydande förändringen är införandet av den så kallade ekotömningsmetoden som den första i Finland. Ekotömning av slamavskiljare har redan tagits i provanvändning i entreprenadsområdena i Kimitoön, S:t Mårtens och Pöytis. 

– Vid ekotömning sugs ytslammet först från slamavskiljaren till slamdelen av tömningsbilens slamtank. Det klara avloppsvattnet sugs sedan in i tankens vattendel och slutligen sugs slammet som har samlats i botten av slamavskiljaren in i slamdelen. Efter tömningen återförs vattnet till slamavskiljaren, säger slamserviceexpert Fredrik Lindholm från LSJH. 

    Metoden är inte lämplig för slutna tankar, men ekotömning lämpar sig väl för vissa minireningsverk. Då återförs vatten som innehåller bakterietäcket till reningsverket efter tömning. Den nya typen av tömningsutrustning kan dock också användas för att tömma alla typer av slambehållare (slamavskiljare, slutna tankar och minireningsverk) på traditionellt sätt. 

    Ekotömning är en mer miljövänlig verksamhetsmodell 

    När bara en del av slamavskiljarens innehåll behöver transporteras till kommunala reningsverk eller till Gasums biogasanläggning sparas både körkilometrar och utsläpp. Vid tömningar utförda med den traditionella metoden består största delen av den blandning som transporteras till reningsverken av vatten. LSJH:s möjlighet att optimera entreprenader och rutter bidrar ytterligare till miljövänligheten.  

    – Som ett av de största avfallshanteringsföretagen i Finland har LSJH både möjlighet och skyldighet att vara aktiv i utvecklingen av avfallshanteringsmetoder. Vi vill bygga kostnadseffektiva tjänster med mindre miljöpåverkan, och slamtjänster är en viktig del av den helheten, fortsätter Lindholm. 

      Ekotömningar har använts i Sverige redan i tjugo år. Sydvästra Finlands Avfallsservice har noggrant studerat de erfarenheter och utredningar som gjorts om metoden. Nu är företaget det första i Finland som tar i bruk metoden.   

      – Till en början genomförs ekotömning på Kimitoön, S:t Mårtens-Pöytis och Nådendals entreprenadsområden, där företagarna har förbundit sig att börja tömma slamavskiljare med den nya metoden senast i början av 2025. Senast från och med början av 2026 inleds ekotömning även i Aura, S:t Karins, Lundo, Pemar, Sagu och Åbo, berättar Fredrik Lindholm. 

        Om ett par år 30 000 tömningar årligen 

        År 2013 var Kimitoön den första kommunen inom Sydvästra Finlands Avfallsservice nuvarande verksamhetsområde där slamtömningarna överfördes till det kommunala avfallshanteringsföretaget. Nu finns det slamentreprenader helt eller delvis organiserade av LSJH i 16 kommuner, och i februari kommer tio olika entreprenörer att ansvara för dem. Till sist börjar tömningarna i Salo och ytterskärgården.  

        – Under årens lopp har vi ackumulerat värdefull information om slamtömningar och relaterad kunskap. Förra året samlade vi in totalt 30 000 ton slam från 11 000 tömningar av slamavskiljare och slutna tankar i vårt område. I slutet av 2026 förväntas antalet tömningar stiga till 30 000 per år, beräknar Lindholm.  

          Huvudregeln är att slamavskiljare och minireningsverk ska tömmas en gång per år, men för fastigheter som bebos av en person och fritidsbostäder kan tömningen ske vartannat år. För en slambehållare som endast samlar tvättvatten kan intervallet mellan tömningarna vara tre år. Egenhändig behandling av slam är också fortfarande möjlig inom LSJH:s verksamhetsområde, med beaktande av avfallshanteringsföreskrifterna.