16.5.2023

Företagare i närområdet fortsätter med slamtransporterna i Nådendal, Pöytis och S:t Mårtens

Från och med februari nästa år ansvarar företagare i närområdet för tömningen av slamavskiljare och slutna tankar i Nådendal, Pöytis och S:t Mårtens. De slutliga tömningsrutterna blir färdiga i höst. Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) kontaktar nu fastighetsägare i Pöytis och S:t Mårtens med ett brev där man ber dem anmäla uppgifterna om fastighetens avloppsvattensystem. På så sätt säkerställer man oavbrutna slamhanteringstjänster.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har börjat planera tömningarna av slamavskiljare och slutna tankar i Nådendal, Pöytis och S:t Mårtens. Man har sedan tidigare kartlagt uppgifterna om fastigheternas avloppsvattensystem i områdena, men saknar fortfarande uppgifter om en del fastigheter. Nu har man skickat ett brev om det till fastighetsägarna i S:t Mårtens och Pöytis, där man ber dem att anmäla de saknade uppgifterna senast den 21 juni 2023.

Lokala företagare blir entreprenörer

Entreprenadområdena i Nådendal och Pöytis-S:t Mårtens konkurrensutsattes i början av året. Områdena delades in i entreprenadområden för en bil och vid upphandlingen använde man en konkurrensutsättningsmodell enligt upphandlingslagen så att samma entreprenör bara kunde vinna en av två entreprenader. Från och med nästa februari ansvarar LSJH:s entreprenör för tömningarna och LSJH för kundservicen. Slammet förs till Gasum i Åbo för behandling.  

I Nådendal valdes Resoföretaget KV-Koneurakointi Oy till entreprenör. Entreprenadområdet innefattar det finska fastlandet samt öar med broförbindelse. Entreprenaden innefattar dessutom Velkua, Velkuanmaa och Aaslaluoto, som nås med färja. Slamtömningarna på övriga öar sker tills vidare på samma sätt som idag. LSJH konkurrensutsätter deras tömningar senare.

I S:t Mårtens och Pöytis ansvarar det för många bekanta Oripääföretaget Mäkiö Oy för entreprenaderna. I båda kommuner omfattar entreprenadområdet alla fastigheter utanför avloppsnätverket som behöver slamtömning.  

– Tömningsrutterna blir färdiga i höst. Vi strävar efter att ta fram rutter som uppfyller invånarnas behov på bästa sätt, men som också tar hänsyn till ekonomiska och ekologiska aspekter. Därför skickar vi inom kort en enkät till de invånare i S:t Mårtens och Pöytis som ännu inte har gett oss information om fastighetens eventuella avloppsvattensystem, bärvatten eller avloppsavtal. Svarsanvisningarna finns i brevet, säger Greta von Wendt, servicechef vid LSJH.

– Vi har inga exakta uppgifter om fastigheternas avloppsvattensystem eller vattenandelslag. Om ni får ett brev, även om er fastighet ingår i avloppsnätet, ber vi er anmäla även det via e-tjänsten, fortsätter von Wendt.

Slammet kan utnyttjas i jordbruket även i fortsättningen

LSJH informerar kunderna om praktiska frågor med ett brev i slutet av hösten. Brevet innehåller ett förslag på tömningsvecka för slambrunnar och minireningsverk som töms regelbundet enligt avfallshanteringsbestämmelserna. Slutna tankar töms på kundens begäran.

– Övergången till centraliserade transporter hindrar inte att slammet utnyttjas i jordbruket, utan slam som uppstår i eget boende och i högst fem närliggande bostadsfastigheter kan alltjämt spridas ut på åkern om det har hygienbehandlats. Däremot måste man anmäla till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd att man ska utnyttja slammet, varifrån det kommer och hur det behandlats, berättar Greta von Wendt.

De kommande tömningspriserna är ännu inte kända. Tömningspriserna påverkas av priserna som man fått i konkurrensutsättningen, men också av den jämna taxa som används på transportpriserna i hela LSJH:s verksamhetsområde. Avfallshanteringsnämnden fastställer priserna i sin taxa i slutet av året.

Ansvaret för att transportera slam från slamavskiljare och slutna tankar inom Sydvästra Finlands Avfallsservices verksamhetsområde överförs innan slutet av år 2026 till kommunalt ägda LSJH.

Mer information:

Greta von Wendt
servicechef, LSJH
greta.vonwendt@lsjh.fi
tel. 020 728 2067