Välfungerande avfallsutrymme och kärl
Ett användarvänligt och säkert avfallsutrymme, som ett soprum eller ett avfallstak, är viktigt för att avfallshanteringen ska fungera bra både från avfallsservicens och invånarens synvinkel. Ett välplanerat och välskött avfallsutrymme är behagligt och säkert att använda. Vid planering av avfallsutrymmen ska man ta i beaktande kommunala avfallshanteringsbestämmelser samt byggnadstillsyns- och räddningsmyndigheternas anvisningar och bestämmelser.
Avfallsutrymmet ska dimensioneras utifrån avfallstyperna som ska samlas in, avfallsmängden och avfallskärlens tömningsintervall, så att kärlen kan tömmas utan att andra insamlingsredskap behöver flyttas.
Du kan vara intresserad av:
- Tillgänglig ingång, varken tröskel eller trappor
- Bra belysning
- Ett hårt och plant golv eller underlag som inte är halt
- Tillräckligt med utrymme, även för eventuella nya kärl
- Tydlig skyltning; sorteringsanvisningar och viktiga kontaktuppgifter
- Rätt dimensionerade avfallskärl och tömningsintervaller
- Genomtänkt placering av avfallskärl, kärl som töms oftare ska stå längst fram
- En tillräckligt bred dörröppning, minst 150 cm bred
- En mekanism som håller dörren öppen
- Gärna en låsbar dörr
- Rengöringsutrustning som går lätt att nå, vattenuttag och avlopp är bra att ha
- God ventilation
- Förvaringsplats för redskap som är avsedda för skötsel av avfallsutrymmet
Att observera vid placering av avfallsutrymmet
Placera avfallsutrymmet på brandsäkert avstånd från byggnader och granntomtens gränser, det ska vara minst 8 meter. Avfallsutrymmet ska inte placeras för nära ventilationsystemets luftintag, lekplatser eller invånarnas uteplatser. Tömningen ska gå att ordna så att den går till tryggt och säkert för både chauffören och invånarna. Allra bäst är det, om avfallsbilen inte behöver backa alls under tömningbesöket. Frontlastande kärl och djupinsamlingssystem bör placeras så, att avfallsbilen kan köra alldeles intill dem. Hjulförsedda avfallskärl som flyttas för hand ska stå så, att avfallsbilen kan stanna innanför 10 meter från avfallspunkten. Säkerställ bra belysning vid avfallsutrymmet och dess omgivning.
Anskaffning av avfallskärl
Fastighetsinnehavaren ansvarar för att det vid fastigheten finns avfallskärl som passar avfallsinsamlingssystemet och fyller avfallshanteringsföreskrifternas krav för åtminstone alla de avfallstyper som man enligt avfallshanteringsföreskrifterna bör samla in vid fastigheten. Information om vilka avfallsslag som ska samlas in vid fastigheten hittar du även på vår sida ämnad för husbolag.
För de avfall som töms av LSJH får du 140–660 liters hjulförsedda avfallskärl utan tilläggskostnader som en del av LSJH:s kärltjänst. Frontlastar- och djupinsamlingskärl fås på den fria marknaden. Vid avfallstransport som ordnas av fastighetsinnehavaren ansvarar fastighetsinnehavaren för anskaffningen av de avfallskärl som behövs på fastigheten oberoende av vilken typ av kärl det är fråga om.
Vägledande avfallskärlsbehov för husbolag
Vi har beräknat avfallskärlens antal och tömningsintervaller för olika stora husbolag. Förutom invånarantalet inverkar även bostädernas användningsgrad samt -ändamål på avfallsmängden. Den bästa lösningen hittas vanligen genom att pröva. Tömningsintervallerna går att ändra, ifall något kärl fylls snabbare än man ursprungligen planerat. Med hjälp av denna räknare kan du enkelt se de riktgivande kärlrekommendationerna samt tömningsintervallen för dem.
För husbolag med över 60 invånare rekommenderar vi djupinsamlingssystem istället för hjulförsedda kärl.